Felhívás!

Sepsiszentgyörgy iparának képi emlékei

Sepsiszentgyörgy iparának képi emlékei Kultúra

Míg Háromszéken a gyáripar a székhelyen kívül nem rendelkezett országszerte ismert létesítményekkel, addig Sepsiszentgyörgy már 20. század elején két neves termelő egységgel büszkélkedhetett: az 1879-ben alapított Első Székely Szövőgyárral és az 1897-ben ifj. Gödri Ferenc polgármester pályázata nyomán a termelést a mai polgármesteri hivatal épületében megkezdett dohánygyárral.
Az előbbi az évtizedek folyamán számos tulajdonosváltást és bővítést élt meg: 1901-től Klinger Henrik bécsi iparmágnás bérli, melynek következtében a gyár gyors fejlődésnek indul. 1938-ban amerikai és svájci kézbe kerül Sepsiszentgyörgy Textilművek Rt. néven, az 1948-as államosítás után Dózsa György Textilgyár, majd 1967-től Olt Textil Művek.
A 20. század elejére esik a francia származású Sequens József 1852-ben alapított Első Székely Posztógyára fejlődésének kiteljesedése a mai Nicolae Bălcescu utcában, a református templom szomszédságában. Kiss János a Kossuth Lajos utca 16. szám alatt nyitotta meg 1861-ben kalapos műhelyét, hogy majd Nagy Elekkel társulva 1888-ban megalapítsák az Első Székely Kalapgyárat, mely az első világháborúig egyenkalapokkal látta el a magyar csendőrséget.
A dohánygyár épületegyüttesének munkálatai 1902-ben kezdődtek, sorrendben két egyemeletes épület és az igazgatói lakás, 1904–1905-ben emeletes raktárhelyiség, tisztviselői lakás, víztorony, végül 1907-ben a kétemeletes főépület. A gyár előbb szivart, majd 1932-től cigarettát gyártott. A 2011-ben történt dicstelen bezárása után ma is várja újbóli feltámadását.
A szesz és a különböző szesztermékek gyártásával több vállalkozás is foglalkozott. Hely hiányában csak felsoroljuk ezeket: a Kupferstich Jakab 1853-ban a mai Kossuth Lajos utca Bazár épülete melletti „gőzpálinka főzője”, a mai Gyárfás Jenő utcában az 1870-es években Mélik Kristóf és János szeszgyára, mely az 1910-es években bekövetkezett eladósodásuk miatt Neumann János kezébe került. Az államosítás után a Spicul nevet vette fel, mellékelt képeink ebből az időből származnak. Jelentős volt az Olt utca mai 9. száma alatt Remete Mór Első Székely Likőr- és Rumgyára, valamint Görög Ákos és Pál Csíki utca 26. szám alatti, az 1930-as, ’40-es években működő likőrgyára. Wellereiter János 1857-ben alapította sörfőzdéjét a mai Kós Károly utca 11. szám alatt, melyet a sörfogyasztás egyre népszerűbbé válása következtében felesége az általa 1882-ben a mai Mihai Viteazul Főgimnázium helyén építtetett – nagy termelői kapacitású – gyárral cserélt fel.
Sepsiszentgyörgy malomiparát 1893-ig a mai villanyvállalattal szemben, az Olt bal partján álló Karácsony-malom jelentette, amikor alig két kilométerrel lennebb Molnár Jenő újabb vízimalmot épít, melyet 1901-ben háromemeletes „műmalommá” alakít át. Ez lesz a megye legnagyobb malomipari cége, melyet 1908-ban Neumann József és Schwarcz Ferenc vesznek át, s 1913-ban Első Székely Műmalom néven részvénytársasággá alakítanak. Az 1948-as államosításig még számos tulajdonosváltás történik, hogy aztán az 1970-es árvíz után az Olt medrének szabályozása miatt az oltmenti malmok bezárásra kényszerüljenek.
1906-tól az Olt bal partján fejlesztette országosan ismertté Pap Lehel a változatos termékeiről híres cementáru- és kerámiagyárát, melyet 1922-ben csempegyártó részleggel bővített. Az államosítás után az Olt, majd a Június 11. nevű helyipari vállalatok keretén belül végezte tevékenységét.
A teljesség igénye nélkül említsük meg Simsi Lázár brassói kereskedő egykori, a Malom utcában enyvet termelő üzemét, a Kós Károly utca 96. szám alatt Karácsony Gábor kezdeményezésére 1924-ben létesített Első Háromszéki Cukorka- és Csokoládégyárát, a Borvíz utca 17. szám alatt évtizedekig termelő Kovács-féle ecet-, valamint a Kós Károly utca 4. szám alatt az 1940-es években Zeidess Ferenc irányította konzervgyárat. Nem mehetünk el szó nélkül a Sándor István kereskedő és három társa által 1872-ben az Őrkő mögötti Csiklon-tetőn megalakított Csiklon Kőszénbánya Társaság mellett sem, mely hat évtizeden át többszöri megszakítás közepette termelte ki a gyenge minőségű lignitet. <<

József Álmos

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.