Felhívás!

Gazdasági rövid hírek

Munkavédelmi ellenőrzés közintézményeknél!

Közintézménynél vizsgálódnak a munkavédelmi felügyelők. Ördög Lajos, a Kovászna Megyei Munkafelügyelőség vezetője érdeklődésünkre elmondta: a közintézmények mintegy 170 jogszabályt kell betartsanak, amelyek munkavédelmi, civilvédelmi, tűzvédelmi és a sürgősségi esetek helyzetét szabályozzák, emellett kötelesek munkavédelmi engedélyt kiváltani, ám ezt nem minden esetben tartják be. A mostani ellenőrző akció során a közintézményeknél – beleértve a tanintézeteket is – azt vizsgálják, hogy a munkaadók és az alkalmazottak ismerik-e, helyesen értelmezik-e és betartják-e a munkavédelmi előírásokat, biztosítják-e a munkavédelmi felszereléseket ezzel is megelőzve a munkabaleseteket és a munkabetegségeket, minimálisra csökkentve a kockázatokat. Az előírások be nem tartása több ezer lejes bírságot vonhat maga után.

 

Visszafizették a környezetvédelmi illetéket

Az Országos Adóhatóság (ANAF) keddi közlése szerint minden olyan kérelmező visszakapta már a gépjármű beíratásakor befizetett környezetvédelmi illetéket, aki hiánytalan igénylési dossziét nyújtott be. Az adóhivatal 2017-től mostanig 1,9 millió visszaigénylést bírált el és hagyott jóvá, és 6,16 milliárd lejt fizetett vissza a járműtulajdonosoknak. A következőkben azokat az igényléseket bírálják el, amelyek jelenleg hiányosak, és az érintettek ki kell egészítsék a dossziéjukat.

 

Vasárnapig kifizetik a megemelt nyugdíjakat

Már elkezdték kézbesíteni a 15 százalékkal megemelt nyugdíjakat, ezeket szeptember 15-ig, vasárnapig minden érintett megkapja, jelentette be Viorica Dăncilă. A miniszterelnök a kormányülés elején azt is elmondta, hogy megállapítanak egy szintet, amely alá nem csökkenhet a középiskolai tanulók ösztöndíja. Erre azért van szükség, mert a helyi önkormányzatok eltérő értékben határozzák meg az ösztöndíjak összegét. A kormány elfogadja azokat a dokumentumokat is, amelyek szükségesek a vidékről ingázó diákok bérletpénzének megtérítéséhez, mondta Viorica Dăncilă.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.