Biogazdaság

Biogazdaság Gazdaság

Romániából Kovászna megye került be az Orizont 2020 kutató és innovációs projektbe, amely a biogazdálkodásban rejlő lehetőségeket térképezi fel és segít kiaknázni.

A projektet a Román Akadémia fennhatósága alá tartozó Gazdasági Prognózis Intézet koordinálja, Kovászna megye mellett még négy másik európai régió vesz részt Bulgáriából, Lengyelországból, Észak-Macedóniából és Lettországból. Ezekben a régiókban az a közös, hogy sajátos természeti lehetőségekkel és erőforrásokkal rendelkeznek, melyek jól hasznosíthatók a biogazdálkodásban, így kitermelhető fa, ásványvíz, a gyógyszeriparban és a kozmetikumgyártásban felhasználható gyógynövények találhatók meg. 

Carmen Beatrice Păuna projektmenedzser, az intézet munkatársa elmondta, a kutatások során begyűjtött adatok alapján támogatják a helyi fejlesztési stratégiák kialakítását és biogazdálkodásra alkalmas üzleti modelleket dolgoznak ki. A projekt során szemináriumokat, nyári táborokat tartanak, tapasztalatcserékre kerül sor, olyan hagyományos és innovatív termékeket keresnek a régiókban, melyek alkalmasak arra, hogy biogazdálkodás révén állítsák elő, és melyek a térség húzómárkái is lehetnek. 

Vajda Lajos az ASIMCOV vállalkozói szövetség ügyvezető igazgatója rámutatott, a biogazdálkodás a fenntartható fejlődést biztosítja, ugyanakkor hozzájárul, hogy új munkahelyek jöjjenek létre a vidéki emberek számára. Meglátása szerint a lehetőség megvan erre Háromszéken, csak ki kell aknázni, ehhez mentalitásváltoztatásra is szükség van. Kovászna megyében országos szinten sok tekintetben úttörő, sikeres modelleket dolgoztak már ki, itt alakultak meg az országban első között a különböző ágazati klaszterek is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.