Felhívás!

Dráguló palackozott ivóvíz

Drágítani kényszerülnek a palackozott ivóvíz árát annak kockázatával, hogy csökken a kereslet a termék iránt. Októbertől várhatóan 20–30 százalékkal többet kell fizetni a palackozott ivóvízért – mondta George Ristea.

Az Ivóvíz-palackozók Egyesületének (APRIA) elnöke szerint az áremelés oka, hogy megdrágult a csomagolóanyag – pillepalack, karton, műanyag fólia –, illetve az energia és az üzemanyag. Silviu Manole, a háromszéki Agrofood élelmiszeripari klaszter elnöke, az előpataki borvízpalackozó ügyvezetője leszögezte: az áremelés nem jó a termelőnek sem, hiszen azt kockáztatják, hogy elveszítik vásárlóik egy részét, mivel a fizetések nem növekednek, és az emberek azt a vizet fogják megvenni, amit megengedhetnek maguknak.

Silviu Manole leszögezte: az ágazati munkáltatói szövetség ülésein gondosan vigyáznak arra, hogy a beszélgetések során fel se merüljön az ár témája, hogy véletlenül se gyanúsíthassák meg őket azzal, hogy az árakról egyezkednek. Hozzátette: a drágítás elkerülhetetlen, hiszen a vízpalackozók költségei nagymértékben emelkedtek. A járvány miatt jelentősen megemelkedett a konténeres tengeri szállítás költsége, ami beépült a csomagolóanyagok árába, és mindezt súlyosbítja, hogy megdrágult az energia ára is.

A háromszéki szakember szerint a döntéshozóknak közpolitikákkal kellene az ágazatot támogatniuk, hiszen világszinten egyre inkább jelentkezik az ivóvízhiány. Románia legértékesebb altalajkincse az ivóvíz, amivel okosan kellene gazdálkodni annak érdekében, hogy hazai tulajdonban maradjon, illetve megfelelő támogatás mellett az ország egyik legfontosabb exporttermékévé válhatna.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.