Felhívás!

Adómegtakarítás-lehetőség

Adómegtakarítás-lehetőség Gazdaság

Az alkalmazottakat ma már nem csupán fizetéssel, hanem vonzó bércsomaggal lehet motiválni. Ez a fizetésen kívül tartalmazhat ételjegyet, személyes rendelkezésre bocsátott autót, laptopot, telefont, kirándulást, vagy éppen kulturális értékjegyet – hívta fel a figyelmet Debreczeni László. A sepsiszentgyörgyi adószakértő emlékeztet, hogy októbertől emelkedik a rendezvénybelépőkre vagy kiadványok vásárlására fordítható kulturális utalvány értéke.

A Hivatalos Közlönyben megjelent a pénzügyminisztérium 2021/1096-os számú rendelete, amely szerint októbertől az eddigi legtöbb 320 lejről 330 lejre emelkedik az utalvány összege, amit a munkaadó alkalmanként kínál dolgozóinak. Amennyiben a munkaadó havonta ad kulturális értékjegyet, annak maximális összege nem haladhatja meg a 160 lejt. Ezek az összegek jövő év márciusáig érvényesek, mivel a kulturális értékjegyek értékét félévenként az inflációhoz igazítják.

Debreczeni László magyarázata szerint a kulturális értékjegyeket különböző előadásjegyek vagy bérletek vásárlására, koncert-, múzeum-, fesztivál-, vásár-, kiállításbelépőkre fordíthatják, vagy vásárolhatnak rá mozijegyet, belépőt tematikus parkokba (pl. gyerekparkba), de lehet rá vásárolni könyvet, tankönyvet, zenei albumot vagy filmet bármilyen formátumban. Az utalványt alkalmanként vagy havi rendszerességgel értékjegyként vagy elektronikus formában adhatja alkalmazottainak a munkaadó. A sepsiszentgyörgyi adószakértő szerint a kulturális értékjegy egyrészt jó lehetőség az alkalmazottak motiválására azáltal, hogy fizetésen túl pluszjuttatást kapnak, így nem kell saját pénzből megvásárolni a kulturális eseményekre szóló belépőket, vagy könyveket és más kiadványokat. Másrészt megéri a munkaadónak is, hiszen adót spórol, ugyanis a cég az utalvány értékét leírhatja profitadójából.

Debreczeni rámutatott, a profitadót fizető cégek esetében a személyzeti költség 5 százaléka értékében szociális költségként lehet leírni a nyereségadóból a kulturális utalvány értékét, illetve a munkavállalónak erre az értékre nem kell befizetnie a társadalom- és egészségbiztosítási járulékokat, csak a személyi jövedelemadót. A szakértő példája szerint, ha egy alkalmazott kap 100 lejt kulturális utalványként csak 10 lej adót fizet utána, viszont megspórol 38 lej illetéket, a cég pedig a százlejes elismert költség után megtakarít 16 lej profitadót. Ha viszont a száz lejt fizetésként kapná meg, annak 56 lej az adója, kulturális utalványként tehát 44 lej az adómegtakarítás. Az adószakértő arra ösztönzi a cégeket, éljenek ezzel a lehetőséggel. A törvénykező indoklása szerint a kulturális jegyek egyrészt motiválóak lehetnek az alkalmazottaknak, másrészt növelik a hazai kulturális rendezvények látogatottságát.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.