Felhívás!

Óriási építőanyag-drágulás

Megállíthatatlannak tűnik az építőanyag-drágulás, szakértők szerint az árak már nem térnek vissza arra a szintre, ahonnan indultak. A hazai barkácsáruházakban egyes termékeknél akár 300%-os drágulást is jegyeznek, mutat rá a PriceFlux online árfigyelő, amely szerint jelentősen emelkedett a faanyag, a cement, a beton, a tégla és az acél ára is.

Románia hátrányos helyzetben van, hiszen helyi termelés hiányában ki van szolgáltatva az importnak. Az építőanyag-piacot a multi cégek utalják, amelyek emelt áron látják el a barkácsáruházakat, vagy eladják termékeiket más országokban, ahol többet fizetnek érte. Végső soron az építkezés megrendelőjét terheli az áremelkedés, hiszen az építkezés teljes költségét 20–25 százalékkal dobja meg az építőanyag drágulása. Míg a magánberuházók kénytelenek lenyelni az áremelkedéseket, a közberuházások esetében egy új kormányrendelet lehetőséget ad a kivitelezési szerződések értékének növelésére.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád lapunk érdeklődésére elmondta, több beruházás kivitelezője kérte az önkormányzattól a szerződés értékének növelését az építőanyagok árának emelkedése miatt. A városháza szakemberei jelenleg vizsgálják az építők által újraszámolt költségek megalapozottságát. Antal szerint bár az önkormányzatok és állam számára anyagilag előnytelen az érvényben lévő szerződések kiegészítése, mégis jó ez a megoldás, mert enélkül nem valósulhatna meg sok futó munkálat. Az önkormányzatok főként az uniós finanszírozású projektek esetében kell mélyebben zsebbe nyúljanak, hiszen az értékemelést önrészként kell finanszírozniuk, mert az uniós támogatás összegén nem lehet változtatni. A román kormány által finanszírozott munkálatok esetében a szerződés értékének növekedését közösen állja az önkormányzat és az állam.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.