Felhívás!

Drágulni fognak az élelmiszerek az ágazat képviselői szerint

Drágulni fognak az élelmiszerek az ágazat képviselői szerint Gazdaság

Az energiaárak növekedése és más tényezők átlagban 10-12 százalékos élelmiszer-dráguláshoz vezethetnek a következő hónapokban, és a sertéshús, a tejtermékek és a kenyér drágulása ennél is nagyobb mértékű lehet – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Dragoş Frumosu.

A Sindalimenta Élelmiszeripari Szakszervezeti Szövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy a villamos energia közel száz százalékkal drágult, a földgáz és az üzemanyagok ára is emelkedett, ráadásul tavaly aszályos év volt és kitört a világjárvány is. ‘Nyilván így az élelmiszerek is drágulnak, mert mi nagyon sok nyersanyagot importálunk. A tej 20-25 százalékát, a sertéshús közel 70 százalékát külföldről hozzuk be, de importálunk marhahúst is. A lej is gyengült, a valutaárfolyamtól is függünk’ – magyarázta.

Dragoş Frumosu elképzelhetőnek nevezte a sertéshús akár 25 százalékos és a tejtermékek 15 százalékos drágulását. Kifejtette, hogy a kenyér drágulását is elkerülhetetlennek tartja az energiaárak emelkedése miatt, a pékségek nagy többsége ugyanis villamos árammal fűti a kemencéit. Szerinte a sütőipari termékek mintegy 25 százalékkal drágulhatnak.

A szakszervezeti vezető kitért arra is, hogy az élelmiszerárak emelése az eladások csökkenéséhez és elbocsátásokhoz vezethet az ágazatban. ‘Várhatóan számos kis és közepes vállalat bezár, és jelentős elbocsátások lesznek, és azt kockáztatjuk, hogy még többet importáljunk. (…) Az elbocsátások a következő fél évben elkezdődnek, ha a kormány nem talál valamilyen megoldást’ – jelentette ki a Sindalimenta elnöke.

A Romalimenta Élelmiszeripari Munkáltatói Szövetség elnöke, Sorin Minea úgy véli, hogy az országos minimálbér emelése is az élelmiszerek drágulásához vezet. Az AGERPRES hírügynökségnek elmondta, hogy szerinte ez az intézkedés teljes zavart okozna a piacon.

“A minimálbér emeléséhez a termelékenység növekedésére van szükség. Egyetlen kormány, a jelenlegi sem értette meg, hogy a minimálbér növelésének dominóeffektusa van, és az összes fizetés emelésével jár. (…) Ha tehát január elsejétől nő a minimálbér, akkor drágulni fog a hús és más élelmiszerek is” – jelentette ki Sorin Minea.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. szeptember 2., 15:34
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Romániából el kell menni, a lehető leghamarabb- én, mint egyszerű ember a leírtakból ezt a következtetést vonom le. Aztán csesszék meg a minimálbérüket és az egész mindenséget ahányan vannak.

 • User
  Dátum: 2021. szeptember 3., 9:17
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Már rég beindult az úthenger de még lassan ment,de most nagy gőzerővel fog robogni…a lej már elszállt,az eurózónai infláció ,főleg a német magasan jár…a termelés csökkent
  a szárazság megtette a magáét,a takarmányárak az égben.Románia a sertéshús 80%-át importból szerzi be(főleg Németo.és Lenyelo.ból),zöldségféléket stb.,az ország ,ami azzal döngeti a mellét ,hogy valaha Európa éléskamrája volt és most is 80 M embert tudna ellátni élelmiszerrel.Ha! Mindig ott van az a HA!
  Az üzemanyag ára is kúszik felfelé ,de ez mindenhol így van a globalizáció miatt.
  Az EU szamkciókat vezetett be az oroszokkal szembe…most ez visszaüt mert az olaj és a gáz ára drasztikusan emelkedik.Az áremelkedések ily módon elkerülhetetlenek,főleg egy gazdaságilag kiszolgáltatott országban.