Felhívás!

Az USR PLUS az AUR-ral közösen nyújtana be bizalmatlansági indítványt

Az USR PLUS az AUR-ral közösen nyújtana be bizalmatlansági indítványt Románia

Az USR PLUS valamennyi politikai párttal felvette a kapcsolatot egy, a kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítvány támogatása érdekében – jelentette ki csütörtökön az alakulat képviselőházi elnöke.

Ionuţ Moşteanu elmondta, az USR PLUS és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) részéről összesen 122-en támogatnák a bizalmatlansági indítványt, ami már elegendő ahhoz, hogy a parlament elé terjesszék a kormány megbuktatását célzó kezdeményezést.

“Mi nem szeretnénk odajutni (a bizalmatlanság indítvány beterjesztéséig – szerk. megj.), ez azonban kizárólag Florin Cîţu politikai érettségén múlik. Mi egy másik PNL-s kormányfővel akarunk továbbmenni” – nyomatékosította Moşteanu a parlament épületében adott nyilatkozatában.

Hozzátette, alakulata szorgalmazta, hogy hívjanak össze koalíciós ülést csütörtökre, erre azonban végül csak pénteken kerül sor. Állítása szerint az USR PLUS továbbra is a kormánykoalíció tagja kíván maradni, ugyanakkor kizárja a minisztériumcserék lehetőségét.

Moşteanu úgy véli, a miniszterelnök “előidézett egy olyan kormányválságot, amelyre nem volt szüksége Romániának”, és a Cîţu-kabinet mögött jelenleg nem áll parlamenti többség. Meglátása szerint “nagyon veszélyes lenne”, ha továbbra is Florin Cîţu kezében összpontosulna a hatalom, mert nem tud élni vele. A kormányfő visszaélt a pozíciójával, egyrészt azért, hogy elérje politikai céljait a PNL elnöki tisztségéért zajló belső versenyben, másrészt, hogy nyomást gyakoroljon a miniszterekre egy általa fontosnak és sürgősnek vélt kormányrendelet elfogadása érdekében – tette hozzá.

Az Anghel Saligny-program kapcsán Ionuţ Moşteanu rámutatott, az USR PLUS nem ellenzi az ország fejlesztését, ahogyan azzal vádolják, de nem szeretné, ha megismételnék a helyi fejlesztések országos programja első és második szakaszának hibáit.

“Koalíciós partnereink azonban nem vették figyelembe a szempontjainkat. Ők csak mentek előre, gyakorlatilag tankkal akartak átgázolni rajtunk. Ez azonban nem fog megtörténni. Ezt senki sem engedheti meg magának – és legyen világos a következő PNL-s kormányfő számára is -, minket lojális és felelős partnerekként kell kezelni, mert azok vagyunk” – fogalmazott az USR PLUS frakcióvezetője.

Gorghiu: továbbra is azt szeretnénk, ha az USR PLUS kormányon maradna

Felelősségteljes magatartásra kérte csütörtökön az USR PLUS politikusait Alina Gorghiu, aki toxikusnak nevezte tárgyalásaikat a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) a kormány elleni bizalmatlansági indítványról.

A parlamentben tartott sajtónyilatkozatában a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora elmondta: a liberálisok azt szeretnék, ha az USR PLUS továbbra is a kormányban maradna. Közölte, várják a koalíciós partner javaslatát az igazságügyi miniszteri tisztségre, a szerda este menesztett Stelian Ion helyére.

Alina Gorghiu kijelentette, hogy az USR PLUS-nak jelenleg nincs elegendő számú támogató aláírása egy bizalmatlansági indítvány benyújtásához, a PSD-hez és az AUR-hoz való társulásukkal pedig becsapják a választóikat. “Az örökös ellenfelünkkel, a PSD-vel való társulást, még ha viccből is történik, drámai mértékben büntetnék a választók” – jegyezte meg.

A szenátor ugyanakkor kizártnak tartja, hogy az USR PLUS aláírja a PSD bizalmatlansági indítványát. Szerinte a szociáldemokraták csapdába akarják csalni őket. “Már most elmondhatom, hogy a PSD bizalmatlansági indítványa a földbe fogja döngölni az USR PLUS minisztereit” – fogalmazott.

Alina Gorghiu felelősségteljes magatartásra kérte az USR PLUS politikusait. Emlékeztette őket, hogy ennek a koalíciónak a megbízatása 2024-ig szól, a liberálisok pedig azt szeretnék, ha 2028-ig tartana. “Javasoljanak egy igazságügyiminiszter-jelöltet, és próbáljunk meg közösen túllépni ezen a helyzeten, ami néhány nap múlva feledésbe fog merülni. A PSD-vel és az AUR-ral való párbeszéd toxikus hatású Románia számára” – jelentette ki a szenátor.

Az ügyben szintén megszólaló Rareş Bogdan európai parlamenti képviselő meggyőződését fejezte ki, hogy a liberálisok nem szavaznak meg egy bizalmatlansági indítványt. A PNL politikusa hangsúlyozta, hogy nem engednek a zsarolásnak, továbbra is támogatják Florin Cîţu kormányfőt, akit kiváló pénzügyi és gazdasági szakembernek, “Románia valóságos Mario Draghijának” nevezett.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.