Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Drágulhatnak az alkoholos italok

Drágulhatnak az alkoholos italok Gazdaság

A jövedéki adó emelése megdrágítaná az alkoholos italok árát, és a vásárlóerő romlása miatt visszaesne a fogyasztás, a termelők elbocsátásokra kényszerülnének, másrészt megnőne a feketepiac, kongatta meg a vészharangot a szeszesitalt gyártó cégek érdek-képviseleti szervezete, amely arra kéri a kormányt, hogy január 1-től ne emelje a jövedéki adót.

Hirdetés
Hirdetés

Mint ismert, Romániában jövedéki adó köteles az alkoholos termékek mellett a cigaretta és az üzemanyag is, és ezt az adónemet a kormány év elején szokta az előző éves infláció mértékével megemelni. A szeszesital gyártók felmentést kérnek ez alól, mert számításaik szerint, ha 15 százalékkal nő a jövedéki adó, akkor a 40 fokos italok literenkénti ára 3-5 lejjel nőne úgy, hogy idén már volt egy 5-10 százalékos drágulás.

Miklós Zoltán, a képviselőház költségvetési és pénzügyi bizottságának tagja elmondta: a kormánykoalícióban a következő hetekben kell megszületnie a döntésnek a jövedéki adó emeléséről, mivel az abból származó jövedelmet bele kell építeni a jövő évi állami költségvetésbe. Az alkoholos italok gyártóinak kérését nehéz lenne elfogadni, mivel az állam jelentős költségvetési hiánnyal küszködik, és pénzt kell biztosítani a különböző ártámogatási intézkedések fenntartásához is. Másrészről nem lehet pozitívan diszkriminálni az alkoholgyártókat az üzemanyag forgalmazókkal és a cigaretta gyártókkal szemben, főként, hogy a kormány az üzemanyag esetében sem lépte meg a jövedéki adó csökkentését – véli a kpviselő.

Miklós Zoltán szerint a gyakorlatban nem minden esetben igazolódik az, hogy a jövedéki adó növelése miatt csökken a fogyasztás és nő a feketepiac, hiszen tavaly, amikor 3,6 százalékkal emelkedett az alkohol jövedéki adója, az állam ebből származó költségvetési bevételei több mint 47 százalékkal nőttek, és eközben emelkedett az adózott alkohol fogyasztása is. A gazdasági szakpolitikus rámutatott: a jövedéki adó infláció mértékével való növelése a 40 százalékos szeszes italok esetében 3-5 lejes áremelkedést eredményezne, ami a prémium italok esetében elenyésző, ám az olcsó italok esetében százalékarányosan jelentősebb dráguláshoz vezet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük