Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Új lehetőség cégeknek

Új lehetőség cégeknek Gazdaság

Miközben Amerikában és a nyugati országokban már évek óta működik, Romániában még gyerekcipőben jár a közösségi finanszírozás, azaz crowdfunding. A törvényhozók nemrég teremtették meg a jogi keretét, és a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) ez alapján engedélyezte az első ilyen jellegű közvetítő platformot, a SeedBlink-et.

Hirdetés
Hirdetés

A crowdfounding lényege, hogy a vállalkozások, civil szervezetek vagy akár magánszemélyek valamilyen kreatív, innovatív ötletükre, új termék fejlesztésére előleget tudnak kérni. A közvetítő oldal lehetőséget ad, hogy feltöltsék a projekt bemutató anyagát és a felhasználók egy előre meghatározott összegben tudják támogatni a megvalósítást, amiért cserébe terméket/szolgáltatást, üzletrészt vagy valami apró ajándékot kapnak.

Legtöbben elővásárlások szerzésére vagy valamilyen ajándékért cserébe támogatnak egy-egy projektet, miközben a pénzt gyűjtő szervezet a terméke gyártási költségeit fedezi a beérkező összegekből. Vannak modellek, amikor a finanszírozó üzletrészt szerez (equity), vagy a vállalkozónak utóbb hitelként vissza kell fizetnie a támogatási összeget, vagy annak egy részét (debt). A projekteket gyűjtő internetes oldalak a sikeresen összegyűjtött pénz néhány százalékát kérik el cserébe.

A Pénzügyi Felügyelet, www.asfromania.ro oldalán megjelent közleménye szerint engedélyezték az első hazai crowdfunding közvetítőt. Juhász Jácint, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Karának adjunktusa szerint ez előrelépést jelent, mivel új finanszírozási lehetőséget biztosít a hazai vállalkozók innovatív ötleteinek. Eddig csak pályázati programban reménykedhettek, vagy bankhitelt vettek fel. A crowdfunding viszont a bankhitelnél olcsóbb finanszírozást tesz lehetővé, míg másik oldalon, akinek megtakarításai vannak, az közvetlen kapcsolatba kerülhet egy általa kiválasztott vállalattal vagy projekttel.

Juhász Jácint rámutatott: az ASF által engedélyezett platform szabályozottan működik, tehát kiszűri annak kockázatát, hogy valaki egy kamu oldalra fizet be és a pénze eltűnik, ám tudatában kell lenni az üzleti kockázatnak, hogy ha a megfinanszírozott cég rosszul teljesít, akkor elveszíthetik a projektjébe befektetett pénzüket.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük