Hirdetés
Hirdetés

Dragnea megtiltaná a rönkfa exportját 2020-tól

Dragnea megtiltaná a rönkfa exportját 2020-tól Gazdaság

Benyújtottam egy törvénytervezet, amely 2020-tól kezdve megtiltja a rönkfa exportját – jelentette be csütörtökön Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

A képviselőházi elnök szerint az a cél, hogy a fát Romániában dolgozzák fel.

“Aki fát akar exportálni, az feldolgozott formában tegye, hogy a hozzáadott érték az országban maradjon. Miután egyesek évekig úgy tettek, mintha nem látnák az ezen a területen kialakult maffiát, most arra ébredtek, hogy leckét adjanak nekünk. Mit tettek ők a kivitel leállítása érdekében? Eltekintve attól, hogy támogattak néhány olyan személyt, akik nagy mennyiségben exportáltak? Hirtelen felébredtek álmukból, és észrevették, hogy mi történik Romániában. Az elmúlt két évben Romániában nőtt a termékfeldolgozási kapacitás, most pedig további intézkedéseket hozunk e terület támogatásáért, mert Románia többet érdemel” – írta Facebook-bejegyzésében Dragnea.

Hirdetés
Hirdetés

Az indoklás szerint a törvény meghatározza az erdők fenntartható gazdálkodásának alapelveit, ideértve az erdészeti alap kiterjesztését; a fenntartható erdőgazdálkodás mutatórendszerének összehangolását az Európai Unióval; az erdei ökoszisztémák biológiai sokféleségének megőrzését és javítását.

Cél továbbá az erdők éghajlatváltozáshoz való folyamatos alkalmazkodása; az erdei erőforrások által nyújtott funkciók értékelése és nyomon követése; az integrált vízgyűjtő-gazdálkodási rendszer bővítése; az erdészeti integrált információs rendszer megvalósítása; a fakitermelési technológiák bővítése, amelyek műszakilag, ökológiailag és gazdaságilag is hatékonyak; az erdészeti ágazat hozzájárulásának növelése a vidékfejlesztéshez; az illegális tevékenységek megakadályozása és leküzdése a fa eredetének ellenőrzésével és annak nyomon követhetőségének biztosítása az EUTR és a FLEGT mechanizmusok segítségével, amelyek alapvető szerepet játszanak a törvénytelen fakivágások megelőzésében; a központi és területi erdészetek kapacitásának megerősítése az erdészeti rendszer életbeültetésének érdekében, hogy felügyeljék az antropogén eredetű és természeti okokból származó erdőromlás jelenségét, és segítsék a perturbációk miatt létrejövő ökológiai katasztrófák utáni rekonstrukciót.

“Az erdészeti erőforrás védelme érdekében, 2020-tól kezdve 10 évig tilos a rönkfa exportálása’ – szögezi le a törvényjavaslat.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. május 24., 12:51
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Magallitana… Na ez megint nem tiszta beszed, mert a megallitana es a magallitja kozt nagy kulombseg van. Egyebkent nagyon zavaros a szoveg, hiszen azt mondja, hogy magallitja a ronkfa exportot 2020-tol. Hiveim, Romania mar nem exportal ronkfat miota a Schweighoffer betette ide a labat ! Tovabba azt mondja, hogy noveli a fatermekek exportjat. Magyaran a deszkat. Tehat ez azt jelenti, hogy a Schweighoffernek jatszik. Magyaran csak a nagytolvajok exportalhatnak, de nem ronkfat, hanem deszkat! Es itt novelni akarja a termelest. Tehat meg tobb erdot kivagat. Aztan tovabbi celkituzesei kozt arrol is beszel, hogy cel tovabba a fakitermelesi technologiak bovitese. Na ez aztan meg fogja allitani az erdok irdatlan pusztitasat, az mar biztos. Higgyetek neki,es ne feledjetek, vasarnap szavazni kell menni! Mondom szavazni es nem valasztani ! Na jo szavazast kivanok !

 • User
  Dátum: 2019. május 25., 11:47
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Drag ne😉a! Lehet igazat mond, ő disznókban és dél amerikai érdekekben utazik, viszont az udmr és johanis hozták a nyakunkra a Hs t is!