Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Dicséretes kezdeményezés

Dicséretes kezdeményezés Gazdaság

Sokaknak okoz bosszúságot és fejtörést, hogy miként szabaduljon meg biztonságosan a lejárt szavatosságú gyógyszerektől. Aki kicsit is környezettudatos, nem dobja a szemét közé vagy lefolyóba a régi orvosságot, hiszen egy tanulmány szerint a hazai folyóvizek 65 százalékában a 14 leggyakoribb antibiotikum szintje meghaladja a megengedett érték háromszázszorosát.

Hirdetés
Hirdetés

Az érvényben lévő jogszabály ugyan kimondja, hogy a gyógyszertárban le lehet adni a lejárt orvosságot, de a patikákat nem kötelezi átvételre, és nem is szívesen veszik vissza, mivel a veszélyes hulladék megsemmisítésére szakosodott cégek magas árat kérnek ezért a szolgáltatásért. Az érdeklődők legtöbbször abba ütköznek, hogy a patika azt kéri, hogy mutassanak fel egy nyugtát, hogy annak idején tőlük vásárolták a gyógyszert, ami nyilván nem életszerű.

Mindennek fényében dicséretes a sepsiszentgyörgyi Medicom gyógyszertár kezdeményezése, miszerint minden hónap utolsó csütörtökén átveszik a lejárt szavatosságú orvosságokat, és önköltségen vállalják ezek biztonságos megsemmisítését. Akácsos-Tartán Hilda gyógyszerész szerint a hozzájuk fordulóktól eddig is átvették a régi orvosságot, ám a minden hónap utolsó csütörtökén megszervezett akciót azután kezdték hirdetni, hogy a közösségi oldalon elolvasták az erre vonatkozó panaszokat.

A sepsiszentgyörgyi gyógyszerész szerint a hozzájuk fordulók egy háztartásból átlagosan 1 és 3 kilogrammnyi lejárt gyógyszert visznek leadásra. A Medicom patikának évi 15 kilogramm gyógyszer megsemmisítésére van szerződése egy szakcéggel, amelynek a szerződött mennyiségen felül felárat kell fizetniük, ám egyelőre vállalják ezt a kiadást, abban bízva, hogy hosszú távon a patikák állami támogatást kapnak ezért a tevékenységért, vagy az önkormányzatok helyeznek ki gyógyszergyűjtő konténereket. Erre nagy igény lenne, hiszen csak a legutóbbi alkalommal mintegy 80 kilogramm lejárt orvosságot vettek át a hozzájuk forduló sepsiszentgyörgyiektől.

A háromszékiek általában a háztartási, vegyes szemétbe dobják a lejárt gyógyszereket, a szelektív hulladék közt nemigen találnak ilyent – mondta Ambrus József. A Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (AdiSIMD) ügyvezető igazgatója szerint a vegyes szemétbe kerülő orvosság a lécfalvi lerakóba kerül, amely ugyan el van szigetelve a környezet elemeitől, ám mégiscsak előírásszerűen kellene megsemmisíteni.

A Nép Ügyvédjének egy tavalyi jelentése is megállapítja, hogy hiányos az egészségügyi minisztérium 119/2014-es rendelete, amely ugyan kimondja, hogy a lakosság a gyógyszertárakban leadhatják a lejárt szavatosságú orvosságokat, de nem ír elő ilyen irányú kötelezettséget a patikák számára, és a minisztériumi rendeletnek nincsenek alkalmazási szabályai. A Román Gyógyszerészkamara elnöke, Dumitru Lupuleasa szerint a régi orvosságok begyűjtésének és  megsemmisítésének költségét nem lehet kizárólag a patikákra hárítani, ahhoz a gyártók vagy a helyi hatóságok is hozzá kellene járuljanak. A probléma megoldására a képviselőház egészségügyi bizottság asztalán van egy törvénytervezet, ám még nincs megállapodás arról, hogy kinek kellene kifizetnie az ezzel járó költségeket.

Fotó: Barabás Ákos

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. november 9., 10:43
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Óriás hír, a cél az a gyógyszertár reklámozásáról szólt ?! Nem másért, mert eddig is folyamatosan lehet beadni lejárt gyógyszereket, bármilyen napon, bármilyen órába.( Legalábbis ahol én dolgozom és nem kellett hozzá a reklám)
  Kivétel volt a Covid időszakban, de az már történelem.

 • User
  Dátum: 2022. november 9., 11:21
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Azt szeretnem kerdezni , ha van olyan ervenyes szavatosaggal rendelkezo gyogyszer megmaradva eredeti csomagolassal ( mert mar az illeto nem tudja szedni es masfajta van felirva ) azzal mit lehet kezdeni ? Pl .Lissinopril 7 doboz , Sargenol 1 doboz ( ezek mind bontatlan es ervenyes szavatossaggal )

 • User
  Dátum: 2022. november 10., 17:06
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Érdekes! Kolozsváron kell írni egy kervényt, felsorolva a gyógyszereket és a szavatossági dátumot, majd így le lehet adni. A gyógyszerész szerint, így INGYEN megsemmisítik, hivatalos kérvény nélkül lenne önköltséges számukra a megsemmisítés. Akkor most mi az igazság???