Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Eltűnt a fa a szabadpiacról

Eltűnt a fa a szabadpiacról Gazdaság

Bár segítő szándékkal született, visszájára sült el a kormány által a tűzifára bevezetett árplafon, ugyanis eltűnt a szabadpiacról a téli tüzelő. Csalódniuk kellett azoknak, akik olcsóbb tüzelőanyagra számítottak, ugyanis a forgalmazóknak nem éri meg köbméterenként 400 lejes áron eladni a fát.

Hirdetés
Hirdetés

A kormány módosítani készül a tűzifa-támogatás rendszerén, ám mivel a tél közeledik sokaknak sürgőssé vált a tüzelőanyag beszerzés. Ebben a helyzetben felértékelődött az önkormányzatoktól és állami erdészettől igényelhető tűzifa, és visszajelzések szerint megugrott az igénylések száma, sőt, idén olyan háztartások is vásárolnak tűzifát, amelyek korábban földgázzal vagy villannyal fűtöttek.

Az elmúlt esztendőkben alacsony volt az önkormányzatok által kínált tűzifa iránti igény, mert több volt az utánajárás mintha magánerdészetektől vették volna, és az ára sem volt sokkal olcsóbb.

Sepsiszentgyörgyön lényegesen leegyszerűsítették az önkormányzati erdőkből származó tűzifavásárlást, mindössze a város erdeit gondozó erdésznek kell jelezni az igényt, és mennyiségi korlátozást se szabtak. Czimbalmos-Kozma Csaba városmenedzser szerint korábban bonyolult volt az eljárás, mivel fel kellett iratkozni egy listára, és számos jogosultságot bizonyító iratot is be kellett mutatni. Bár idén arra számítottak, hogy az energiaválság és az egyszerűsített igénylés révén megugrik a tűzifa igény, ám a sepsiszentgyörgyiek nem tolonganak.

Czimbalmos-Kozma Csaba kifejtette a sepsiszentgyörgyi önkormányzati erdőkből üzemterv szerint kitermelt fával fűtik a városi kertészet üvegházait, a szépmezői óvodát, és biztosítanak tüzelőt a sepsiszentgyörgyi, kilyéni és szotyori lakóknak is. A város erdőit kezelő erdésznél lehet jelentkezni, és pár nap alatt lehet menni a tűzifáért. Nincs mennyiségi korlátozás, és jogi személyeknek nem adnak el tűzifát – mondta Czimbalmos-Kozma.

Miközben Sepsiszentgyörgyön nem tolonganak, a megye leghidegebb térségében fekvő Szitabodzán idén megugrott a tűzifaigénylők száma. Nicoale Stoica polgármester szerint miközben az elmúlt években győzködni kellett a lakókat, hogy vásároljanak tűzifát az önkormányzattól, idén több mint ezer háztartásnak kell tüzelőt biztosítaniuk az állam által szabályozott áron.

Nem minden önkormányzat van abban a szerencsés helyzetben, hogy tűzifát tud biztosítani a lakóknak. Sepsikőröspatak önkormányzatának ugyanis mindössze 50 hektár erdője van, közölte Kisgyörgy Sándor polgármester, de cserében sok lakónak van saját vagy közbirtokossági erdeje. Hozzátette: az a tapasztalat, hogy a szabadpiacról eltűnt a tűzifa, mert a kitermelők inkább kivárnak, hogy miként módosul az állam által bevezetett ársapka rendszere, így azok vannak szerencsés helyzetben, akik időben, még tavasszal megvásárolták a téli tüzelőt.

Azok, akiket nem tudnak kiszolgálni az önkormányzatok, az állami erdészethez fordulhatnak tűzifáért. A Romsilva 231 lejért kínálja a keményfa köbméterét, míg a fenyőfa köbméterenkénti ára 110–120 lej áfa nélkül. Fontos ugyanakkor, hogy ez az árszabás az erdő szélén kirakott tűzifára értendő, tehát a vásárlóknak maguknak kell megoldani a hazaszállítást, ami további költséget feltételez. A Kovászna megyei erdészeti igazgatóság szerint elegendő mennyiségű tűzifa van, amivel ki tudják szolgálni a hozzájuk fordulók magánszemélyeket.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. november 9., 8:46
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Nem tűnt el egyáltalán, csak nem éri meg így nekik eladni. Mert míg idáig 600lej fölött volt a tűzifa köbmétere, addig most el kellene5 adni 400-t. De mivel magán személynek nem kell számlát adni róla, igy azoknak régi áron lehet eladni még mindig. Tehát az ár maradt a régi csak papir nincs hozzá, aki hivatalosan akar 400 lejbe venni az nem kap. De ha pluszba kifizeti a 200lej különbséget annyi fa van amennyi kell!

 • User
  Dátum: 2022. november 9., 11:22
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Nem tűnt el sőt, a cégek most kezdték el ajánlani a magánszemélyeknek, mert ott még a köbméter fa mindig régi áron van, aki hivatalosan akár az nem kap. Idáig is egy öl fa 1600lej volt, tehát métere 400lej és most is annyi, csak papíron nem. 2,4 köbméter kell egy öl fához vagyis 4 méter fához, senki sem hülye eladni 980lejert, amit el tud 1600-ert.