Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ciucă: Románia mindent megtesz Moldova földgázszükségletének kielégítése érdekében

Ciucă: Románia mindent megtesz Moldova földgázszükségletének kielégítése érdekében Gazdaság

Románia mindent megtesz Moldova földgázszükségletének kielégítése érdekében a közvetlen ellátás, a tárolás és a tranzit biztosítása terén – mutatott rá kedden Nicolae Ciucă román kormányfő, amikor Bukarestben fogadta Natalia Gavrilița moldovai miniszterelnököt.

Hirdetés
Hirdetés

A két politikus megbeszéléséről kiadott bukaresti kormányközlemény szerint Románia a meglévő vezetékeken keresztül villanyárammal is segíti Moldova energiaellátását, közép- és hosszú távon pedig további kapcsolódási pontokat építenek ki a két szomszédos ország villamosenergia-hálózata között.

Gavrilița felvetette, hogy az utóbbi időben jelentősen megnőtt a teherforgalom Románia és Moldova között, és emiatt kamionsorok, torlódások alakulnak ki a határátkelőkön. Újabb útvonalalak kialakítása és a várakozási idő csökkentése érdekében a két kormányfő megállapodott abban, hogy a Rădăuți-Prut (RO) és Lipcani (MD) közötti közúti hidat és a Bumbăta (RO) és Leova (MD) közötti katonai pontonhidat is megnyitják a teherforgalom előtt.

A megbeszélésen Ciucă támogatást ígért Moldovának az európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez, Gavrilița pedig beszámolt az ezzel kapcsolatos előkészületekről, kiemelten a moldovai igazságszolgáltatás reformjáról.

A februári közös kormányülésen aláírt megállapodás értelmében Románia idén 100 millió euró vissza nem térítendő támogatást ad a Moldovai Köztársaságnak. A román kormány júliusban további 10 millió eurós közvetlen költségvetési segélyt ajánlott fel Chișinăunak azon a német-francia-román kezdeményezésű nemzetközi adományozói konferencián, amelyet az orosz agresszió következményeitől sújtott Moldova megsegítése érdekében Bukarestben szerveztek meg júliusban.

(forrás: MTI, fotó: gov.ro)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.