Felhívás!

FRISSÍTVE: Cîţu: csütörtökön fogadja el a kormány a hiteltörlesztések felfüggesztéséről szóló rendeletet

FRISSÍTVE: Cîţu: csütörtökön fogadja el a kormány a hiteltörlesztések felfüggesztéséről szóló rendeletet Gazdaság

A szükségállapot időtartamánál hosszabb időszakra lesz érvényes a hiteltörlesztések halasztására vonatkozó intézkedés, magán- és jogi személyek egyaránt élhetnek ezzel, nem lesznek bürokratikus akadályok – jelentette ki kedd este Florin Cîţu pénzügyminiszter.

A tárcavezető elmondta, a kormány még dolgozik a hiteltörlesztések felfüggesztéséről szóló rendelettervezeten, amelyet csütörtöki ülésén készül elfogadni.

“A technikai részletekről még folyik az egyeztetés, de a szükségállapot időtartamánál hosszabb időszakra lesz érvényes a hiteltörlesztések halasztása. Az államnak is lesz beleszólása és nem lesz diszkrimináció, aki kérni fogja ezt a kedvezményt, megkaphatja. (…) Nem kell majd semmiféle igazolás azok részéről, akiknek haladékra lesz szükségük. A részleteket majd csütörtökön ismertetjük” – fogalmazott a miniszter.

Florin Cîţu rámutatott, az intézkedés hatálya a szükségállapot időszakánál tovább kell hogy terjedjen, egyrészt mert nem tudni, meddig húzódik a válságidőszak, másrészt mert ennek lejárta után is időre lesz még szükség, hogy minden visszatérjen a rendes kerékvágásba. Mint kifejtette, “több hónapig” lesz érvényes az intézkedés, a periódus “közelebb lesz a hat hónaphoz, mint a háromhoz”. “De csak haladékról van szó, a törlesztőrészleteket nem tudjuk eltörölni” – nyomatékosította, hozzátéve, hogy a döntés a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számítva lép majd érvénybe.

FRISSÍTÉS: A bankok egyetértenek a hiteltörlesztések 9 hónapos felfüggesztésével

Florin Cîțu szerdán egy videóüzenetben közölte, a bankrendszer egyetért a javaslatával, hogy legfeljebb 9 hónapra felfüggesszék a hitelek törlesztését. A végleges döntést a csütörtöki kormányülésen hozzák meg.

“Nem tudjuk pontosan, hogy mennyi ideig fog tartani ez az időszak, ezért azt javasoltam, hogy mindazok, akik szeretnék elhalasztani bankrészletük törlesztését, 9 hónapig megtehessék ezt. Erről az intervallumról a Nemzeti Bankkal és a bankrendszerrel is egyeztettünk, és egyetértettek vele. Meglátjuk, hogy ez lesz-e a végleges javaslat, ez kerül-e bele a sürgősségi rendeletbe. Arról is tárgyaltunk, hogy kik legyenek jogosultak a halasztásra, és én azt javasoltam, hogy ne diszkrimináljunk, minden román állampolgárra legyen érvényes, akár fizikai, akár jogi személyek. Remélem, hogy a holnapi kormányülésre kész lesz a rendelet, még hátra van néhány részlet” – nyilatkozta a pénzügyminiszter.

Költségvetés-kiigazítás készül

Költségvetés-kiigazítást készít elő a kormány, amelyet vélhetően a kabinet jövő heti ülésén fogadnak majd el – közölte szerdán Florin Cîţu pénzügyminiszter.

“Költségvetés-kiigazítást fogunk elfogadni. Remélem, kész lesz jövő hétre, mert az egészségügyi minisztériumnak további forrásokra van szüksége. A többi minisztérium forrásait átirányítjuk az egészségügyi tárcához” – közölte a miniszter egy Facebook-videóüzenetben.

(Agerpres/Mediafax)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.