Felhívás!

BNR: Nem ad okot aggodalomra a lej gyengülése

BNR: Nem ad okot aggodalomra a lej gyengülése Gazdaság

Valóban gyengült a lej január elseje után, de nem annyit, hogy az aggodalomra adjon okot – mondta el a Digi 24 műsorában Adrian Vasilescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) stratégiai tanácsadója.

“A könyvekben az áll, hogy a nemzeti valuta 4-5 százalékos gyengülése teszi indokolttá a jegybank esetleges közbelépését. Nálunk a lej 0,6%-ot gyengült az euróhoz képest. (…) Ez így történt a régióban is, mert nem vonatkoztathatunk el a környezetünktől, a forint is gyengült a hónap közepén. (…) Tudni kell, hogy a változás nem elsősorban az úgynevezett kapzsisági adó miatt következett be, hanem a kereskedelmi hiány miatt, hogy tudniillik tavaly Románia minden hónapban egymilliárd euróval többet importált, mint amennyit exportált. Azért importálunk ilyen sokat, mert a fogyasztási igényeket nem elégíti ki a belföldi piac” – magyarázta a szakember.

A Román Nemzeti Bank (BNR) által pénteken közzétett árfolyam szerint egy euró ára 4,6975 lej. Ez 0,85 banival, azaz 0,18 százalékkal több, mint csütörtökön volt.

Teret vesztett a lej az amerikai dollárral szemben is, a csütörtöki 4,1126 lejről, pénteken 0,66 banival (0,16%-kal) nőtt, 4,1192 lejre emelkedett az amerikai valuta értéke.

A svájci frankhoz képest viszont erősödött a lej, pénteken egy svájci frank 4,1441 lejt ér, míg az egy nappal korábbi árfolyam 4,1553 lej volt.

Egy gramm arany 0,92 banival, azaz 0,54 százalékkal kerül kevesebbe, a csütörtöki 171,1534 lejről pénteken 170,2283 lejre csökkent az ára.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. január 22., 21:26
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Sőt ,égi manna! Nem is tudja Vasilescu úr mióta vártam,vártuk ezt a jó kis zuhanást.Csupa élvezet. Mihez képest kell lennie a 4-5 %-os gyengülésnek?Tavaly nyártól elég stabilan állt 4,60-4,65 között,de ha eléri az 5lejt,az már 8,7%! tehát ideje lenne felkészülni a beavatkozásra,mert mindjárt súrolja azt a bizonyos 4-5 %-ot!kb úgy 4,80 -nál.

 • User
  Dátum: 2019. január 24., 11:03
  ÉRTÉKELÉS: 25

  Amikor en novemberben ezt megirtam egyik hozzaszolasomban,hogy a megemelt fizetesek es nyugdijak meg annyit sem fognak erni,mint a fizetes es nyugdijemeles elottiek,akkor mindenki a torkomnak ugrott es letromfolt,hogy en rosszindulatu UDMR ellenes,PSD ellenes,Sorosberenc volnek. Pedig mar akkor figyelmeztettelek benneteket,hogy ne higgyetek soha egy olyan kormanynak es partnak,melynek tagjai legnagyobb reszben szabadkomuvesek. Es ettol nem mentes az opozicio sem,sajnos! A legrosszabb az egeszben az,hogy a Roman Nemzeti Bank elen is egy ugyanilyen szabadkomuves,Romania es a roman nep erdekeitol eltero es idegen erdekeket szolgalo es kepviselo,szolga ul! Es ezzel meg nincs vege gyerekek! A lej erteke,tovabbra is esni fog,az eurohoz kepest.Mindaddeg,mig a kulfoldrol iranyitott” piramis” csucsanak vezetoi nem dontenek ugy,hogy most mar eleg volt,most megkaptak a maguket ezek a “fergek”. Marmint mi,a romaniaban elo emberek es allampolgarok,akik az o szemukben csak egy senkik vagyunk.Buta es ostoba,naiv kis senkik !

  • User
   Dátum: 2019. január 24., 16:51
   ÉRTÉKELÉS: -5

   Latom,hogy hirtelenjeben 7 lajkot kaptal es meg alig csak 3 oraja,hogy irtad. Nyomatod kemenyen..Mennyit kapsz a gazditol ?
   Oresterol mar nem cikkezel ?

  • User
   Dátum: 2019. január 24., 18:44
   ÉRTÉKELÉS: -4

   A komment első része igaz, ha fizetést emelnek az állami szférában és emögött nem áll valós teljesítmény, ez inflációt okoz és a plusz összeg nem sokat ér. Az ok-okozati összefüggés már nem jó, sőt egyenesen Umberto Ecos.

 • User
  Dátum: 2019. január 25., 11:24
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Hogy te milyen okoska vagy “Umberto Eco”. Es mit szolsz te ahhoz ha nem az allami szferaban torteno teljesitmeny okozza a lej higulasat,hanem mestersegesen es rosszindulatuan kifundalt osszeeskuves aldozata lett a roman lej. Ja,es azt is kerdezd meg Mugur Isarescutol,vagy a szabadkomuves gazdidtol,hogy romania aranyrezervaciojat miert kuldte at egy londoni bankba,hogy ott orizzek?! Talan nincsen eleg ingyenelo zsandar Romaniaban,hogy ezekkel oriztesse?! Hat persze,nekuk nincs idejuk az aranyat orizni,mert akkor nem jut ido a sztrajkolo es artatlan civilek,gyerekek,asszonyok es oregek elpufolesere !

  • User
   Dátum: 2019. január 27., 20:03
   ÉRTÉKELÉS: -5

   Gondolom jól ismersz, hogy okoskának nevezel, köszönöm a bókot. 🙂

   Az összeesküvés elméletekhez pedig azt szólom, amit ilyenkor lehet: bizonyíték? Okok? Ki és miért tenné? Nem általánosan, hanem eléggé leszűkítve. Mint pl. amikor Soros a fontot “támadta”. Most ki és miért nyerne a lej leértékelésével? Valaki shortolt rá?

   Ami a barátaimat illeti, hát mit mondjak? Nem kizárt, hogy szabadkőműves is van azok között, akiktől áttételesen pénzt kapok. Elég sok kliense van a munkaadómnak szerte a világon, bárki lehet köztük. Sajnos egy se keresett meg személyesen, hogy a véleményem publikus kifejtése miatt pénzt adjon.

   Tényleg javasolom Umberto Eco – A Faucault inga című regényét, ami figyelem, irodalmi regény. De elgondolkodtató, csak sajnos van egy olyan érzésem, hogy mindenki másképp értelmezi.

 • User
  Dátum: 2019. január 26., 15:11
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Ahhoz, hogy megertsetek a jelenlegi parazita es uzsoras bankrendszer mukodeset,nezzetek meg a You Tube-on, Drabik Janos-A Sotet ujkor cimu eloadasat, mely egyben, konyvenek egyik cimet viseli. Jo szorakozast kivanok !!!

 • User
  Dátum: 2019. január 27., 23:11
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A rozsa neve,cimu regenyet olvastam es a filmet is lattam. Koszonom az ajanlatot. El fogom olvasni Umberto Eco, Faucault inga cimu regenyet, mert beleolvastam egy rovid reszletebe a neten es erdekesnek talaltam.En is ajanlom neked Drabik Janos konyvet,melynek cime A Sotet ujkor. Hidd el te is erdekesnek fogod talalni.

  • User
   Dátum: 2019. január 28., 12:36
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Vajon nem arra megy a játék,hogy Románia kénytelen lesz megint az IMF-hez fordulni és újabb hitelekkel tovább adósítsa el az országot?Amikor a suszterinas próbálkozott ezzel ,egyszerre már nem lett a Nyugat üdvöskéje,mert nem fizetett volna nekik,hanem a barom hobbijait valósította volna meg:csatornák,új városközpontok tapstérrel és a régi épületek lerombolása,sőt É-Koreai módra még atomfegyver gyártásával is kokettált.