Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A nem létező kommunikáció

A nem létező kommunikáció Gazdaság

Az, hogy cégek alakulnak és szűnnek meg, egy természetes folyamat, ám idén országszerte kimagaslóan megugrott a cégjegyzékből törölt vállalkozások száma, derült ki az Országos Cégbíróság (ONRC) legfrissebb adataiból. Eszerint az év első hét hónapjában 53 százalékkal több cég szűnt meg és került ki a nyilvántartásból, mint az elmúlt esztendő hasonló időszakában. A lapunk által megkérdezett szakértő szerint az elmúlt években rengeteg céget alapítottak pályázás céljából, ám nem mindenik bizonyult életképesnek, ezért szabadulnak tőlük tulajdonosaik.

A Cégbíróság szerint augusztus elejéig országos szinten rekord számú, 74.189 céget töröltek a cégjegyzékből. Megyei lebontásban változóak a cégfelszámolási arányok, ám mindenhol látványosan csökken a vállalkozói kedv. Bukarestben 8376 céget töröltek idén, de mivel a fővárosban rengeteg vállalkozás működik, csak 11,6 százalékkal csökkent az aktív vállalkozások aránya. Ezzel szemben Iași megyében 4065 céget töröltek, ami ott 108,35 százalékos növekedést jelent. A listán Máramaros megye következik 2791 törölt céggel (132,5%), Kolozs megye 2751 megszüntetett vállalkozással (33,35%). Százalékarányokat figyelembe véve messzemenően Teleorman megye vezet, ahol 174,2 százalékkal nőtt a törölt cégek aránya tavalyhoz képest.

A Cégbíróság adatai szerint a három székely megyében is látványosan megugrott a cégfelszámolások száma, hiszen Kovászna megyében az év első hét hónapjában 554 vállalkozás szűnt meg, ami 57,83 százalékkal több, mint tavaly. Hargita megyében 617 céget töröltek, ám ez ott csak 4,05 százalékos növekedést jelent, mivel a szomszédos megyében már tavaly is nagy volt a felszámolt cégek száma. Maros megyében idén nem kevesebb, mint 1367 cég szűnt meg, ami 32,01 százalékkal több, mint tavaly.

Hirdetés
Hirdetés

Hány új vállalkozás lesz életképes?

A nagyszámú cégfelszámolás mellett idén számos új vállalkozás is megalakult, ezek jelentős részét is a startup pályázati lehetőségek hozhatták életre, így ezekről a következő években derül ki, hogy megmaradnak, vagy eltűnnek. A Cégbíróság adatai szerint idén augusztus elejéig országos szinten 88.508 új vállalkozást jegyeztek be, ami 7,86 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest. Akárcsak a felszámolások esetében, a cégalapításban is a bukarestiek járnak élen, idén 10.600 új vállalkozás alakult, de Kolozs megyében is 4070, Temes megyében 3766 és Iaşi megyében 3616 új céget jegyeztek be. A számos startup-vállalkozást támogató pályázatnak köszönhetően (is) Kovászna megyében idén 776 új céget hoztak létre, ami 9,76 százalékkal több, mint tavaly. Aki pályázati pénzből hozta létre vállalkozását, annak legalább másfél évig kell fenntartania tevékenységét, addig kell megerősödjön, hogy finanszírozás nélkül is piacon maradhasson, ám ez nem mindenkinek sikerül.

Az 53 százalékos cégfelszámolási arány kimagaslóan nagy, ez már nem magyarázható a cégalakulások és cégfelszámolások megszokott dinamikájával, véli Édler András. A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a statisztikai adatokban nem jelenik meg a felszámolt cégek élettartama, ám vélhetően sok céget pályázni alapítottak, és a kötelezettségek megszűnése után likvidáltak. Rámutatott, hogy az elmúlt időszakban arról érkeztek beszámolók, hogy a pályázati kiírások révén több tízezer új cég alakult az országban, ám arról kevesebb szó esett, hogy ezek közül hány maradt életképes. Édler úgy véli, sok cég esik áldozatul a hatóságok rossz kommunikációjának, idén például az egyéni vállalkozók (PFA) egy része arra „ébredt”, hogy a Cégbíróság hivatalból törölte őket, mert határidőre nem csökkentették legtöbb ötre a tevékenységi kódokat. Hasonlóképpen azokat a cégeket is törlik, akik elmulasztják meghosszabbítani a székhelyre kötött bérleti szerződésüket. Édler szerint javítani kellene a hatóságok és a vállalkozók közötti kommunikációt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.