Felhívás!

A járvány miatt megfontoltabbak

A járvány miatt megfontoltabbak Gazdaság

A sepsiszentgyörgyi cégek körében visszafogott az érdeklődés az önkormányzat gazdaságélénkítő támogatása iránt. Október 16-án, pénteken lejárt a határidő, ameddig igényelhették a kereskedelmi kamarán keresztül az önkormányzat által felajánlott, egyenként legtöbb 50.000 eurónyi támogatást, amihez ugyanekkora összegű önrésszel kell hozzájáruljanak.

Édler András a kereskedelmi kamara elnöke lapunknak elmondta: Sepsiszentgyörgyön 2469 cég van bejegyezve, és a gazdaságélénkítő program meghirdetésekor arra számítottak, ezek közül legalább 200 vállalkozás igényli a támogatást, ám határidőig csak 55 cég adta le kérését.

Édler András szerint idén erre a támogatásra 5 millió lejt különített el a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, amit nem hívnak le teljes mértékben a megyeszékhelyi vállalkozások.

„Nem vagyok megelégedve a vállalkozók érdeklődésével, nyilván ez a lehetőség nem erőszak. Az érintettek értesülhettek a lehetőségről”, értékelte Édler András. Szerinte több oka lehet, hogy a cégek nem igényelték a támogatást. Egyrészt ugyanakkora önrészt kell hozzátegyenek, amekkora összeget kapnak a várostól. „Ingyen nem szabad adni semmit, hiszen ha egy vállalkozó hajlandó hozzátenni a saját pénzét is, az garancia, hogy komolyan gondolja a befektetést”, mondta Édler. Véleménye szerint a vártnál alacsonyabb érdeklődés másik oka az, hogy a járvány miatt a vállalkozók óvatosabbak, nem indítanak újabb beruházásokat, mert nem tudják, mit hoz a jövő.

A kereskedelmi kamara elnöke szerint ezen a héten feldolgozzák a pályázatokat, és hétfőn hirdetnek eredményt. Lapzártánkig az 55 támogatási igénylés felét elemezték, és egy céget utasítottak el, mert nem Sepsiszentgyörgyön volt a székhelye. Édler András szerint sok vendéglátóipari és szállásadó vállalkozás élt a lehetőséggel, de más jellegű cégek is igényelték a támogatást. A vállalkozók megfontoltak, nem igényelték a maximálisan kapható 50.000 eurót, az önrész miatt megfontolták, mibe ruháznak be. A vendéglők a teraszaikat szeretnék téliesíteni, hogy ha kitartanak a járványügyi tiltások, akkor is tudjanak vendégeket fogadni. Mások a cég székhelyén elválasztó falakat építenek, amivel biztosítják az alkalmazottaik védelmét, de nagyon sokan informatikai eszközöket és iroda bútorzatot vásárolnak, összegzett Édler András.

Antal Árpád polgármester szerint ezen a héten kielemzik annak lehetőségét, hogy idén újra meghirdessék a pályázatot, mivel az önkormányzat az igényeltnél több pénzt szánt a programra, illetve elképzelhetőnek tartja, hogy kiegészítik azt, hogy fenntartási költségekre is el lehessen költeni a támogatást, ne csak beruházásokra.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.