Felhívás!

Felértékelődött egészségbiztosítás

Felértékelődött egészségbiztosítás Gazdaság

A biztosítások piacának kedvezett a koronavírus-járvány, hiszen a március–május közti kijárási korlátozások miatt jelentősen csökkentek a kötelező gépjármű biztosításhoz köthető kárigények, mivel a lakosság keveset autózott, így kevesebb volt a baleset is.

Másrészt a koronavírus-járvány ráirányította a figyelmet a magán egészségbiztosítások előnyeire, így sok hazai magánszemély és vállalkozás is kötött olyan biztosítást, amely által védelmet és egészségügyi ellátást élveznek, ha megfertőződnek a koronavírussal, mutat rá az Economica.net gazdasági portál elemzése. Eszerint az év első felében a biztosítótársaságok profitja lényegesen megnőtt tavalyhoz képest, hiszen idei nettó nyereségük 101 millió lejre tehető, szemben a tavalyi 66 millió lejjel. A magán egészségbiztosítások iránt közel 30 százalékkal nőtt a kereslet tavalyhoz képest, mivel a járvány miatt sokak számára felértékelődött az egészségvédelem és az ellátás, de sokan, akiknek már korábban is volt magán egészségbiztosításuk kibővítették azt, hogy fedezze a pandémia veszélyeit is.

Lőrincz Lehel, a sepsiszentgyörgyi Transilvania Bróker Biztosító ügyvezetője szerint ez a jelenség Háromszéken is tapasztalható, hiszen a járvány kitörése óta érzékelhetően megnőtt az érdeklődés a magán egészségbiztosítások iránt. Ezek a kötvények hozzáférést biztosítanak a magán egészségügyi ellátási rendszer szolgáltatásaihoz, amelyek sok esetben lényegesen jobbak, mint amit a közkórházak vagy rendelők tudnak nyújtani.

Lőrincz Lehel szerint a pandémia előtt főkét a nagyvállalkozások plusz juttatásként kötöttek magán egészségbiztosítást az alkalmazottaiknak, ám az elmúlt hónapokban tapasztalható, hogy egyre több kis cégek is áldoz erre. A sepsiszentgyörgyi biztosítási szakember szerint a biztosítótársaságok rugalmas, egyénre szabható ajánlattal állt elő a járványra való tekintettel. Lőrincz Lehel szerint a magánbiztosítás alapcsomagját havi 100 lej körüli áron meg lehet vásárolni, amiért a partner egészségügyi szolgáltatók ellátását lehet igényelni, ám a határ a csillagos ég, akár havi tízezer eurós kötvényt is lehet vásárolni, amiért Európában bárhol a kivizsgálást, a kezelést, a kórházi ellátást, a műtéteket is igénybe lehet venni, de akár a világ legjobb szakorvosának szolgáltatásait is fedezi.

A sepsiszentgyörgyi biztosítási szakértő arra is rámutatott, hogy a március-májusi kijárási tilalom miatt valóban csökkent a közúti balesetek és kárigények száma, ám ez a várakozásokkal ellentétben nem eredményezte azt, hogy felgyorsult volna a károk kifizetésének üteme. Egyes biztosítótársaságok húzzák az időt, és újabb dokumentumokat kérnek az ügyfelektől. Lőrincz Lehel szerint ennek az a magyarázata, hogy a biztosítótársaságok az árverseny miatt olcsón kínálták a kötelező gépjármű biztosításokat (RCA), emiatt nehezen tudják kárpótolni az ügyfeleiket.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.