Felhívás!

Digitalizálni a munkaviszonyt

Digitalizálni a munkaviszonyt Gazdaság

A járvány miatt sok területen felgyorsult a digitalizáció, egyre több dolgot el lehet intézni az interneten, másrészt hirtelen átalakultak a munkamódszerek, sokan otthoni munkavégzésre vagy távmunkára tértek át. Ez a változást egyelőre nem sikerült lekövetniük a munkaügyi hivataloknak.

A munkaviszonyt szabályzó dokumentumokat továbbra is havonta papíron kell aláírni, és úgy benyújtani a hivatalokhoz. Ez a cégeknek és munkavállalóknak is megterhelést jelent, különösen járványhelyzetben, mutatott rá Vitályos Erzsébet. A háromszéki humánerőforrás- szakértő szerint jelentősen megkönnyítené a munkaadó és az alkalmazott helyzetét is, ha digitalizálnák a munkaviszony szabályozását. Ha az alkalmazott otthonról dolgozik, vagy akár távmunkában az ország másik felében tevékenykedik, értelmetlen behívni a munkahelyére, hogy írjon alá egy papírt, mutatott rá Vitályos Erzsébet.

Szerinte könnyítene a helyzeten, ha egyszerűsítenék az elektronikus aláírás beszerzését, vagy ha hivatalosan elismernék a szkennelt vagy az okostelefonról aláírt PDF dokumentumokat.

A törvény külön szabályozza az otthoni és a távmunkát. Az otthoni munka bejegyzése a munkaszerződésbe egyszerűbb, hiszen mindössze biztosítani kell a munkavégzéshez szükséges eszközöket és nyersanyagot, a munkavédelmi kereteket és a lehetőséget az ellenőrzésre. Ezzel szemben a távmunka belefoglalása a munkaszerződésbe bürokratikus, és rengeteg feladatot ró a munkaadóra. Emiatt a járvány kitörése óta sokan az otthoni munkavégzést jegyezték be a munkaszerződésbe, emiatt viszont a cég nem igényelhette a távmunkában dolgozó alkalmazottak után járó egyszeri 2500 lejes támogatást.

Ördög Lajos, a Kovászna megyei Munkafelügyelőség vezetője kifejtette, egyre több munkaadó dönt az otthoni munkavégzés vagy a távmunka mellett, azonban gond, hogy a munkaügyi dokumentumokat még mindig papíron aláírva kérik, ezért fel kellene gyorsítani a digitalizációt ezen a téren is.  Az igazgató szerint minden eddigi újítás bevezetése után rövid idő alatt felzárkóztak, ezért várhatóan most is ez fog történni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.