Felhívás!

Titkok?

1989-ben, a „felfordulás” első napjaiban, hivataloson felszámolták a szekut. Ám „árnyékból” ma is ők vezetik az országot.

A kommunizmus idején a kisebbségellenes munkából kivette részét a hírhedt titkosrendőrség, a Szekuritate. Ebből a feloszlatott alakulatból a korosabb tiszteket, az emberek ellen kifejtett lelki, fizikai és pszichológiai megtörő munkájuknak gyümölcsét, megfizette az új államhatalom is, hatalmas nyugdíjakkal ajándékozta meg őket… A fiatal tisztek, tiszthelyettesek általában a katonasághoz kerültek, vagy más megyébe. Mivel megbízható káderek voltak, komoly beosztást is kaptak. Az egykori Szekuritate embereinek sikerült is, felsőbb utasításra, a Marosvásárhelyi Fekete márciust kiprovokálni. Ezzel igazolva az egy héttel később létrehozott Román Hírszerző Szolgálat létjogosultságát.

Így megalakult a Háromszékhez semmiféle kötődés nélkül érkező fiatal tisztekből a Román Hírszerző Szolgálat. Feladatuk volt: tovább folytatni a nacionalista nemzetállam, az egységes, homogén nemzetállam megteremtését, egy modern, európai állam helyett. Az RHSZ feladata volt a nemzeti kisebbségi közösségek ellenőrzése, ösztönzésük a kivándorlásra. A szélsőségesen nacionalista nemzettudat-formálás eredménye: bár elnyomják a román népet is, de lehet őket riogatni, hogy nagy veszély fenyeget, a román állam széthullása! Ezzel el lehet terelni a figyelmet arról, hogy egy gazdag országban mélyszegénységben élnek, ahol a korrupció a velejéig központosított államapparátust is elérte.

Romániát a nemzetközi szerződések a kisebbségi jogok biztosítására kötelezik, de azokat kirakat-törvényekkel és látszat-engedményekkel semlegesítik. Az elnemzettelenítést – változatos módszerekkel – a mai napig teszik. Mivel Romániában tekintélyes számú kisebbség él, Ceauşescu parancsára kidolgozták a Tiszta Románia fedőnevű tervet, amelynek a célja az, az is volt, hogy egyszer s mindenkorra megszüntessék a más nyelvű és kultúrájú nemzetiségeket. Ma is az a cél, arra törekednek, hogy a magyaroktól és a törököktől meg kell szabadulni

Orbán Barra Gábor

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.