Felhívás!

Zárójeles megjegyzések

Kutatásaim során roppant érdekes (legalábbis szerintem) dolgokra bukkanok.

  1. Időszámításunk előtt 2137 októberében Kínában először született feljegyzés egy napfogyatkozásról. Vagyis 4157 évvel ezelőtt. A mi fertályainkon meg arról szól a vita – papíron, érvekkel, furkósbottal, ólomgolyóval –, hogy ki volt itt száz évvel hamarabb. És akik először idejöttek, jó háromezer évvel a kínai feljegyzés után, napfogyatkozásokkor odúkba bújtak, hogy ott érje őket a világvége.
  2. Száz esztendeje, hogy megalakult a Német Természettudósok Munkaközössége. Célja: „szigorú utólagos vizsgálatnak” alávetni az einsteini relativitáselméletet. (Csak nem hagyják, hogy egy zsidó beledugja az orrát a német tudományba. Berlini előadásukat Albert Einstein is érdeklődéssel követi a karzatról. Később elmenekülni kényszerül, mert a tudós urak dumáit lassan felváltják a hosszú kések, a lágerőrök vérebei és a Ziklon-B gáz. De ezért már a tudósok nem felelősek, ó, a világért sem…)
  3. Az utolsó ötvenöt év irodalmi Nobel-díjazottai között tallózok: Shmuel Yosef Agnon, Nelly Sachs, Saul Bellow, Isaac Bashevis Singer, Elias Canetti, Iosif Brodsky, Nadine Gordimer, Wisława Szymborska, Kertész Imre, Elfriede Jelinek, Harold Pinter, Patrick Modiano, Bob Dylan és Louise Glück. Lehet lengyel, osztrák, kanadai, angol, amerikai – mind zsidó származásúak. (Keresztényként tudom, milyen szerepe van és lesz a választott népnek, de azért az irodalomban más kritériumok kellene működjenek. Egyik végletből a másikba.)
  4. 1914 nyara. Archív fényképeken felvonuló tömegek, Budapesten, Párizsban, Berlinben stb. Közös nevező: éljen a háború. (A Bibliában az istentelenség következményei között a legelején ott van a zavarodottság, az őrület, tetteik, perverz gondolataik gyümölcse. És mintegy véletlenül a Cenk alatt sétálva betértem a világháborús honvédtemetőbe. Vagy 400 sírkő, nevekkel: Max Henke, Vargyas János, Ignatz Abraham, Arcu Vlad… Elmosódott nevek egy kövön, ennyi maradt utánuk. Békében alusznak, soha nem gyűlölték egymást. Akik a mészárlásba küldték őket: Ferenc Jóska, Tisza, a Brăteanuk, az orosz cár – mind szobrokat kaptak.)

És közben a kínaiak saját műbolygókkal fürkészik a napfogyatkozásokat, és fél Afrikát már felvásárolták. Mi még mindig azt vitatjuk, ki volt errefelé hamarabb…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.