Felhívás!

Nőtt a túlsúllyal küzdők száma

Nőtt a túlsúllyal küzdők száma Életmód

Háromszék, ahogy az ország sem, nem jeleskedik az egészséges táplálkozás terén. Megyénkben szív- és érrendszeri megbetegedésben hal meg a legtöbb beteg, aminek egyik legfőbb oka az elhízás.

Az egészségtelen táplálkozás miatt elhízással küzdő személyek száma jócskán nőtt az elmúlt években. Ennek egyik oka, hogy az emberek étkezési szokásai jelentősen megváltoztak az elmúlt évtizedekben, mivel olcsóbb élelmiszer nagyobb választékban áll rendelkezésre, mint valaha. Ennek következményeképpen sürgőssé vált a túlsúly, az elhízás és a táplálkozással összefüggő nem fertőző betegségek megelőzése, gyakoriságának csökkentése – áll a közegészségügy közleményében.

Statisztikai adatok szerint az Európai Unió lakosságának több mint a fele túlsúlyos vagy elhízott, és ugyanez a helyzet jellemző Romániára is, ahol főként a tizenéves gyerekek híznak el. Ugyanez levetíthető Háromszékre is, az elmúlt években nőtt a túlsúlyos személyek száma. A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adataiból kiderül, szív- és érrendszeri betegségben halt meg a legtöbb személy az elmúlt években, az elhunyt személyek 64 százaléka szívproblémákkal küzdött. Tavaly 1545-en hunytak el valamilyen szívbetegség következtében Kovászna megyében. A háziorvosok nyilvántartásában szereplő szív- és érrendszeri betegségekkel küzdő személyek száma évről évre nő, 2016-ban 45.075 személyt szerepelt, tavaly pedig már 46.751 beteg. Az orvosi rendelők jegyzik az elhízott személyek számát is, 2016-ban 301 gyermek és 3843 felnőtt jelent meg a nyilvántartásban, tavaly pedig már 432 gyermek és 3902 felnőtt.

Domokos Izabella dietetikus szakember szerint a helytelen táplálkozás miatt, sokan élnek túlsúllyal, és mindannyian fogyni szeretnének, azonban csodadiéták nem léteznek. A legnagyobb problémának a mozgásszegény életmódot és helytelen táplálkozást tartja. Mint mondta, a kisgyerekek esetében még nem szembetűnő az elhízás, a legtöbben órarend szerint esznek, meleg ebédet kapnak az iskolában, de a tizenéves korosztály már rendszertelenül és egészségtelenül táplálkozik, illetve kevesebbet is mozognak. A táplálkozási szakember azt is kiemelte: a tévhitekkel ellentétben gyümölcsből elég napi három darabot enni, és a zöldségfogyasztást sem kell túlzásba vinni.

− Ennek oka, hogy a gyümölcsök is hizlalnak fruktóztartalmuk miatt, a szervezet pedig mindössze 20 gramm fruktózt tud feldolgozni anélkül, hogy zsírrá alakítaná. Egy almában 7 gramm fruktóz van, de ha mondjuk, limonádét iszunk, amit 50 gramm mézzel édesítünk, máris túlléptük a határt – magyarázta a szakember.

Az egészséges étkezés népszerűsítésére az Egészségügyi Minisztérium is kampányt hirdetett, melyben felhívják a figyelmet a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára, a sófogyasztás csökkentésére, valamint az ételek elkészítési módszereinek megváltoztatására (grillezés helyett párolás, rántások kerülése).

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.