Felhívás!

„Nem akarom elveszíteni gyerekeimet”

„Tisztelt Papp Adolf! Nemrég mondták ki a válásunkat. Volt feleségem talált valakit, aki szerinte »többet tud adni, mint én«. A gyermekeket a bíróság az anyjuknak ítélte, én pedig nagyon aggódom értük, illetve a velük való kapcsolatomért, nem akarom elveszíteni őket. Az édesanyjuk engem okol a válás miatt, és ezt a gyerekek előtt is elmondja. Mit tehetek ebben a helyzetben?”– kérdi olvasónk.

Kedves kérdező! Mivelhogy nagyon kevés tényt árult el az előzményekről és jelen helyzetéről, nem tudok személyre szabott választ adni. Jogilag a bíróságon döntés született arról, hogy az apai jogait hogyan, milyen formában gyakorolhatja a válás után. Kapcsolati szempontból viszont nem könnyű az Ön feladata. Az apai és az anyai szerepek olyanok az életünkben, amelyeket nem lehet helyettesíteni. Válás után, annak ellenére, hogy a szülök nagyon sok dühöt és igazságtalanságot éreznek, az a legfontosabb, hogy a gyerekek előtt legalább ne szidják, ne mocskolják a másik szülőt, egyáltalán ne mondjanak negatív jelzőket, mert ez nagy károkat okozhat a gyermek lelki fejlődésében. Nagyon fontos, hogy elmondják a gyermekeknek, hogy a válás nem miattuk történt, nem az ő hibájuk, ezért csakis a szülők, a felnőttek a felelősek.

A gyermek nem válthatja, cserélheti ki a szüleit ,és nem is tudja megfelelőképpen képviselni, megvédeni önmagát. Azok a szülők, akik azt választják, hogy szövetkeznek a gyermekkel, gyermekekkel, csupán azért, hogy azt eltávolítsák a másik szülőtől különféle módszerekkel (engedékenység, tárgyak vásárlása, a másik szülő agresszív eltávolítása stb.) akaratlanul is ártanak neki.

Nagyon sok esetben az elvált párok azt gondolják, hogy a válás után már többet nem kell egyezkedni a volt társukkal, pedig – főleg ha gyerekek is vannak a családban – mindkettejük célja az, hogy belőlük egészséges felnőttek váljanak, akkor ennek az ellenkezője igaz. Hiszen mindkettőjüknek jelen kell lenni a gyermek életében életük végéig.

A hatékony megoldás az Ön esetében az lehet, ha olyan egyezségeket tudna kötni elvált társával, amelynek központjában a gyerekek érdekei állnak. Ugyanakkor arra kell törekedniük, hogy a gyermeknevelést illetően is egyezségeket, szabályokat állítsanak fel, mégpedig a gyermekek bevonásával. Ha Ön úgy érzi, hogy továbbra sem boldogul a leírt gondjaival, akkor arra biztatom, hogy kérje a szakemberek segítséget.

Olvasóink továbbra is írhatnak családi vagy párkapcsolati gondjaikra választ kérve a Pro Nobis családterapeutáitól a következő e-mail-címre: office.pronobis@gmail.com.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.