Felhívás!

Négy éve Amerikában

Négy éve Amerikában Életmód

Február 8-án múlt négy éve, hogy a kézdivásárhelyi György Eszter Amerikába költözött. Három évet Texasban töltött, de már lassan egy éve New Yorkban dolgozik. Imádja a sokszínűséget, az embereket és azt, hogy rengeteg megbecsülést kap. Tervezi, hogy hazalátogat, de életét jelen helyzetben ott képzeli el.

– Mikor kerültél Amerikába, és miért hagytad itt Székelyföldet?

– 2017. február 8-án léptem be Amerikába, és rá két napra már elkezdhettem dolgozni és megtapasztalni az amerikai életet. Abban az időben párkapcsolatban voltam, a párommal döntöttünk úgy, hogy ismét menjünk együtt dolgozni külföldre, mert azelőtt Svédországban voltunk. Nem akartam ugyanarra a helyre menni, így Amerika mellett döntöttünk. Pénzgyűjtés és a közös jövő volt az oka annak, hogy eljöttem otthonról.

– Először Texasba vezetett utad. Ott mit dolgoztál?

– Texasban éltem majdnem három évet. Szállodában kezdtem mint takarító. Két hónapra rá felügyelő lettem, aki a szobákat ellenőrzi a takarítók után. Eltelt egy év és egy vadonatúj szállodába kerültem, ugyanabban a pozícióban. Az első évben minden nap 12 órát dolgoztam, emellett vállaltam egy másik állást is: a főnököm lányára vigyáztam és segítettem a házi munkában.

– Milyenek ott az emberek? Hát az időjárás?

– Imádtam Texast, az volt számomra az igazi Amerika és az is marad örökre. Egy büszke nemzet, texasinak lenni a létezés egy sajátos állapota. Ezt nem lehet elmagyarázni, igazán csak akkor csapja meg az embert a szele, ha leszáll a földjére. Az emberek nagyon kedvesek, vidámak és segítőkészek. Két évszak van: forró és még forróbb. Télen lehűl a levegő, de nekem, székelyföldi lánynak az nem nevezhető hidegnek. A száraz levegő miatt párologtató használata nélkül nem is tudtam aludni, ellenben Austinban olyan pára van, hogy megfulladsz nyáron, ha kimész a lakásból. A texasiak boldogok, ha esik, mert iszonyatos a hőség. Volt, hogy hónapokig nem esett, és karácsonykor 20 fokot mértek.

– Melyek a kulturális különbségek Texas és Székelyföld között?

– Sok kulturális különbség nincs, itt country-zenéket hallgatnak, nem figyelik meg, ki mit visel vagy éppen divatosan öltözködik-e. Nem ítélkeznek a kinézet miatt, ez Európában másképp van, sajnos. Westernkalapot hordanak és csizmát, és semmi meglepő nincs abban, ha a templomban a vasárnapi istentiszteleten egy férfi élére vasalt farmerben, cowboycsizmában és rózsaszín ingben énekel a színpadon. Az igazi chiliben nincs bab, csak hús. Megkóstolhatod az igazi barbecue-t, szeretik a gyorsételeket és a szénsavas üdítőket. Szóval nem étkeznek annyira egészségesen, mint otthon. A legviccesebbek az autódíszek és -matricák, rénszarvasagancsok, koszorúk karácsony előtt, életnagyságú longhorn (méteres bikaszarv), csontvázak, extrém gumik és felnik. Emellett 1500 rádióadó fogható rengeteg nyelven.

– Jelenleg New Yorkban élsz. Milyen ott az élet?

– New Yorkban, pontosabban Queensben élek több mint egy éve. Sokszínű és izgalmas város. Egyik legnagyobb előnye, hogy hatékonyan működik a tömegközlekedés. Minden héten takarítás van, így nem lehet sehova sem parkolni abban az órában. A bőrszín minden árnyalatával lehet találkozni itt. A város igazi különlegessége, hogy az itt élők nyolcvan százaléka nem amerikai, hanem más nemzetiségű, így azt sem kell szégyellni, hogy akcentussal beszéled a nyelvet. A városban minden megtalálható: van egy olyan mondás, hogyha valamit nem kapsz meg 24 órán belül New Yorkban, akkor sehol nem kapod meg. Megtörténik, hogy akár egy napon át, vagy hosszabb ideig is havazik, mint például a napokban, és akár félméteres hó is összegyűl, ilyenkor kijárási tilalmat vezetnek be, nem szabad az utakon autózni, ha megszeged a rendeletet, megbírságolnak. Ez azért van, hogy az úteltakarítók tudjanak akadálymentesen dolgozni. Előre jelzik, amikor hóvihar várható, betelefonálnak minden céghez, hogy küldjék haza a munkásokat, mert a tömegközlekedés is leáll erre az időszakra. Drága, nagy, kényelmes, izgalmas, sokszínű: ilyen az élet New Yorkban, ahova, ha nem is élni, de kirándulni muszáj eljönni.

– Egy egyiptomi családnál dolgozol. Milyen az élet velük?

– Igen, többek között egy egyiptomi családnál is dolgozom. A tapasztalatomat és tudásomat felhasználva nagyobb dolgokat is szeretnék elérni a jövőben, amit már elkezdtünk a barátnőmmel megvalósítani. Mind a három család úgy tekint rám, mintha családtag lennék, mindent tudnak rólam. Mind a három lakáshoz kulcsom van, szóval a bizalom teljes. Rengeteg szeretetet és megbecsülést kapok, ami manapság ritka.

– Hány év telt el azóta, hogy nem jártál haza?

– Négy.

– Tervezel hazajönni?

– Tervemben volt tavaly, ám a koronavírus-járvány ezt meghiúsította. De hiszek Istenben, az ő útját követem, és ha itt van terve velem, akkor itt maradok, ha nem, akkor majd megmutatja azt az utat, amit szánt nekem. Hiszem, hogy minden okkal történik az életben.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2021. február 10., 10:37
   ÉRTÉKELÉS: 15

   Amerikát mindig is a sokszinűség jellemezte és ezzel nincs is baj. Egy fiatalnak az a dolga, hogy felfedezze és megismerje a világot, ha közben pénzt is keres, az nem egy rossz dolog. Majd ha másra vágyik, akkor más utat, lehetőségeket keres. Lehet, hogy majd épp az otthoni nyugalomra, kiszámithatóságra fog vágyni, de addig is tapasztalatokat, életismeretet szerez.

  • User
   Dátum: 2021. február 10., 16:07
   ÉRTÉKELÉS: 15

   Csak olvasgasson kizarolag agysebeszekrol, asztrofizikusokrol, remelem ok is ennyire erdeklodnek a szemelye irant. A tobbi atlagolvasot erdeklik az ilyen riportok, meg ha csak egy Amerikaban bolyongo szekely leanyrol is szol, aki takaritassal, de tisztessegesen keresi a penzt. Lennenek sokan a helyeben, tanarok, mernokok, de ugyesseg, batorsag es eletrevalosag is kell ahhoz, hogy Amerikaban eljen es dolgozzon valaki.

  • User
   Dátum: 2021. február 10., 20:03
   ÉRTÉKELÉS: -6

   Ha izgalmakra vágyik, olvasson krimit. Itt csak székely fiatalokról van szó, akik keresik a helyüket a nagyvilágban. A leírtak alapján, nem is eredménytelenül. Megállják a helyüket és közben jól érzik magukat. Ön viszont elég frusztráltnak hangzik, nem sok izgalom, öröm lehet az életében, ha már egy székely fiatalok a nagyvilágban cikksorozattól is az izgalmakat várja.

 • User
  Dátum: 2021. február 11., 2:56
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Nagyon sok dolog van a cikkben ami nem igaz. Ezt sajnos az olvasok nem tudjak, mivel a lany azt mond amit akar, hiszen Kezdin nem tudjak ot illetve a tortenetet lenyomozni. Milyen jo ilyenkor a tavolsag igaz?

  • User
   Dátum: 2021. február 11., 18:50
   ÉRTÉKELÉS: -1

   Ugyan-ugyan, ez mar kicsinyesseg es rosszindulat magasfokon. Meg ha nem pontosan egy honap mulva valt is felugyelove, vagy a cowboy kalapos almazold ingben es nem rozsaszinben meggyes t’emplîmes, mi olyan tragedia, hogy hazugsaggal kell vadolni. Tullepte a vizumot? Nem o az egyetlen, ellenkezoleg, a Biden kormany a papirnelkulieknek meg akarja konnyiteni a letelepedest. Nem ismerem a lanyt, de dolgozik, tervei vannak, nem a szulok penzen eloskodik, ez alapbol eleg is, hogy ugyanannyi tiszteletet erdemeljen, mint barki mas.

  • User
   Dátum: 2021. február 11., 17:09
   ÉRTÉKELÉS: -9

   Az biztos, a szekelysegben messzemenoen a kovaszna megyeiek a leghitvanyabbak, ezt mar sokan megallapitottak, akik e videkre koltoztek mashonnan.

 • User
  Dátum: 2021. február 11., 17:12
  ÉRTÉKELÉS: 18

  Úgy gondolom, hogy Tamás Réka egy jó újságíró, kifejezetten ügyes, viszont a jó baráti kapcsolatai maradjanak inkább a személyes profilján, mert ez egyáltalán nem hírértékű írás.

  A gazdasági csőd szélén álló Romániában, ahol emellett az egyik legamgasabb kivándorlási ráta, a médiának nem szabadna azt promoválnia, hogy menjünk és takarítsunk Amcsiba, mert milyen menő az, majd a helyi újság cikket ír rólam.

  Promováljuk az itthon küszködő fiatalokat, akik tesznek valamit azért hogy Székelyföld, Erdély, Románia egy jobb hely legyen… a helyi mentalitás megváltoztatásához ezekre lenne szükség.

  Ez nem hírérték es nem is az a követendő példa, amire itthon szükség van.

  Ettől eltérően örvendek, hogy Eszter boldogan él Amerikában, további számos boldog évet kívánok neki, aki kiváncsi a kalandjaira kövesse instán vagy írjon rá privátban, biztos szívesen válaszol.

  • User
   Dátum: 2021. február 12., 15:45
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Ugy tunik, hogy megis van hirerteke a cikknek, mivel eleg sok hozzaszolast kapott es meglehetosen vegyes erzeseket keltett. Az ujsagiro azzal keszit riportot, akit meg tud szolaltatni, egy kisvarosban nehez lenne az on tanacsat kovetni, mindenki ismer mindenkit.
   A fiatalokat tartom annyira ertelmesnek, hogy eldontsek, mi a kovetendo pelda, az otthonmaradas vagy a nagyvilag. Amirol az ujsagiro ir, az egy letezo jelenseg, a fiatalok, mielott vegleg letelepednek es csaladot vallalnak, nehany evet kulfoldon dolgoznak, penzt gyujtenek, nyelvet tanulnak, tapasztalatokat szereznek. Ez mashol is igy mukodik, nem szekely sajatossag. Az Erasmus program is a kolcsonos megismeres jegyeben jott letre, sok fiatal nehany evig dolgozik es az osszegyujtott penzbol 1, de akar 2 evig is jarja a nagyvilagot, sabbatical evet vesz ki, amit a munkaadoja is tamogat sok esetben. Nem art a szekelyfoldi fiataloknak sem, ha mas kulturakkal talalkoznak, kilepnek az otthoni bezartsagbol, higgye el, van hova meg fejlodni es itt nem a multikulti szivarvanyos eletvitelre gondolok. Ertem az aggodalmat, hogy majd nem jonnek haza, de ennek nem az a modja, hogy elhallgatunk tenyeket es csak a mi erdekeinket szolgalo dolgokrol irunk. Sok fiatal hazater es a kulfoldon megszerzett tapasztalataikkal, tudasukkal (penzukbol!) az otthoniak is jol jarnak.

 • User
  Dátum: 2021. február 11., 19:54
  ÉRTÉKELÉS: -3

  sok székely fehérnép szeretne így kiterülni az óceán partján, ehelyett megvakulnak egy varrógép mellett, s nem kapnak rengeteg szeretetet s megbecsülést sem, mert már a férjük se kívánja őket, a mentalitásuk is ott van az aljban, a turkálók szintjén

 • User
  Dátum: 2021. február 12., 1:54
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Ez nem hírérték, ne promováljuk a külföldre menekülést! Örülök, hogy a lány boldog, akit érdekel kövesse be instan.

  A cikk írója meg legközelebb a barátnői csevegéseit tartsa meg a személyes profilján.

 • User
  Dátum: 2021. február 12., 19:05
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Talaltok itthon EGY olyan fiatalt aki tisztesseges munkajaval[szuloi segitseg nelkul,mindent tisztesegesen befizet az allam fele stb,stb]6-8 ev utan elmondhassa hogy megalapozta a jovojet,vett egy telket es epit vagy vett egy lakast.Ha lehet a magan szferabol nem az allamibol mert akik kimennek se az allami munkahelyekre mennek hanem sparga eper takaritas es hasonlokba.

 • User
  Dátum: 2021. február 12., 22:05
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Véleményem szerint valóban nincs ebben a cikkben semmi izgalom. Amcsiban dolgozik, es? Eleg sok fiatal dolgozik ott . Feketen dolgozik, es? szinten sokan dolgoznak ugy. Az, hogy sokszinuseg van ott, hat a takaritas az tenyleg valtozatos tud lenni. En abszulut nem lennek buszke magamra ha kufoldon takaritok. Persze a munka nemesit, meg legalabb nem a szulokon eloskodik. Szerencsere azert eleg keves szekely fiatal eloskodik a szulein. Igy ebben sem egyedi ez az eset. Tudom sok minden nem tortenik Szekelyfoldon, az emberek kemenyen dolgoznak, probaljak tulelni a jelenlegi helyzetet, de errol minek irni?! Fontosabb es erdekesebb ha egy takaritono Amcsiba jol erzi magat. Abszulut nem tamadasnak szanom ezt. Legyen boldog Eszter! Sok sikert kivanok neki! Igazabol annyit szeretnek, hogy ha mar keszul egy cikk akkor a Szekelyfoldon dolgozo es kinlodo emberekrol szoljon, mert ok tenyleg megerdemlik!!( ezt ugy mondom, hogy evek ota en is kulfoldon elek- bar legalisan) Kitartas mindenkinek, foleg aki Szekelyfoldon van!!

 • User
  Dátum: 2021. február 15., 20:28
  ÉRTÉKELÉS: -7

  Miért kell lenézni valakit mert külföldön takarít? Becsületes munka, megél belőle az aki csinálja, mi ezzel a gond? Az egyedüli gond csak a hazai begyöpösödött életszemlélettel van mert a helyieknek sok minden nem éri fel a származását és inkább koplal vagy nélkülözik.Hányszor hallottam,hogy annyi pénzért nem megy el dolgozni inkább ül tétlenül és várja sült galambot.Már fel kellene nőni végre a 21,századhoz és ne mindig mást osztani.Ha a lányt nem zavarja, hogy takarít akkor másokat miért zavar? Mondja ezt egy olyan akit magát is kiröhögték valamikor mert miliárdot érő lovakat takarított és nem bánta se nem szégyellte mert sok ló okosabb volt a hazai környezeténél. De ott a nemzetközi cégigazgató sem szégyellte, hogy feltakarítson a lova után.