Felhívás!

Gondoskodjunk bőrünk védelméről

Gondoskodjunk bőrünk védelméről Életmód

Rendszerint a napsütés minden egyes pillanatát próbáljuk kihasználni, hiszen nemcsak közérzetünkre hat pozitívan, hanem a szervezetünkre is. Ilyenkor szeretünk a szabadban tartózkodni, napozni, és mindez egészséges és kellemes, ha a szabályokat betartjuk. Ezekről kérdeztük dr. Orosz-Fekete Eszter bőrgyógyászt.

– Valóban károsak-e a napsugarak, vagy túlzott a tőlük való félelem?

– A napsugarak fertőtlenítő hatással bírnak, így számos bőrprobléma tüneteit is enyhíthetik, mint például pattanásos bőr vagy ekcéma, psoriasis. Emellett a napfény erősíti az immunrendszert, az alvás minőségét is jótékonyan befolyásolja, az egyik leghatékonyabb természetes antidepresszáns, ugyanakkor fontos feladata a D-vitamin- képzés, amely nélkülözhetetlen a csontozat fejlődésében és épségben tartásában. Azonban a túlzott napsugárzás különösen veszélyes lehet, a hosszú távú hatásai összeadódnak, és visszafordíthatatlan károkat okoznak. A hatások egy része esztétikai jellegű (például szabálytalan pigmentáció, hajszálerek megjelenése, a ráncok mélyülése, a bőr vastagabb és lazább lesz), másik része a daganatképződés elősegítése.

– Milyen védelemre van szüksége egy gyereknek, illetve egy felnőttnek?

– A babák és a tipegők bőrének sokkal magasabb fokú napvédelemre van szüksége, mint a felnőtteknek, hiszen a kicsik bőre vékonyabb és érzékenyebb, a bőr regenerációs folyamata még nem működik teljesen az első pár életévben. A gyermekkori leégés – az első 7 év során – a felnőttkori bőrrák egyik fő oka lehet! Mivel a kicsik bőre csak néhány percig képes megvédeni magát az UV sugárzástól, mindig ügyelni kell a napvédelemre, a szabadban lehetőleg 50+ faktoros védelmet kínáló termékeket kell alkalmazni. Olyan napkrémet érdemes választani, amelyik az UVA és UVB sugárzástól is megvéd, és kifejezetten a gyerekek érzékeny bőre számára készült. Úszás során mindig vízálló termékeket használjunk, amit a pancsolás befejeztével ismét vigyünk fel.

– Hogyan, milyen szempontok szerint válasszuk ki a megfelelő fényvédő terméket?

– Nagyrészt egyéni ízlés, illetve bőrtípus alapján dől el: a krém a száraz bőrűeknek jobb választás, főleg az arcon. A kevésbé zsíros formulák, a „lotion” állag segítségével nagyobb felületen is könnyebben eloszlathatjuk a terméket, a szemek körül és az ajkakon pedig napvédő sticket javasolt használni. A spray használata kényelmesnek tűnhet, de odafigyelést igényel, mert sokszor nehéz egyenletesen eloszlatni a testen. Arcra külön kapható napvédő krém, érdemes ezt is bőrtípus szerint választani, hogy elkerüljük például a fénylő, zsíros bőrt. Gyerekeknek csak a számukra készült, minél kevesebb színező- és illatanyagot tartalmazó, fizikai fényvédőt válasszunk.

– Mi a leggyakoribb hiba, amit elkövetünk?

– Miután kiválasztottuk a tökéletes védelmet nyújtó terméket, fontos, hogy tisztában legyünk a használatával is. A legjobb napvédő sem tudja kifejteni a hatását, ha túl későn kenjük fel. Ezért fontos, hogy legalább 20–30 perccel a szabadban tartózkodás előtt alkalmazzuk a teljes testen. A teljes testbe beletartozik a fülcimpa és kopaszodó férfiaknál a fejtető is. A napvédőt használjuk rendszeresen, 2–3 óránként, fürdés vagy erős izzadás esetén gyakrabban ismételve. A szabadban mindig gondoskodjuk bőrünk védelméről, ne feledjük, hogy a vízben és az árnyékban is leéghetünk!

– Változtassunk-e a bőrápolási szokásainkon? Mire figyeljünk oda?

– Cseréljük le az arckrémünket, meleg időben nincs szüksége a bőrnek nehéz, zsíros termékekre, hiszen az időjárás nem olyan szélsőséges, viszont figyeljünk oda, hogy a nappali arckrém fényvédőt is tartalmazzon. Mivel a nap és a víz kiszárítja bőrünket, fontos, hogy testünkre olyan hidratáló krémet használjunk, ami 24 órás védelmet és ápolást biztosít. Napfényvédelem nélkül ne induljunk el otthonról. Figyeljünk oda, milyen kozmetológiai szereket és kezeléseket választunk!

(A folytatásban bőrünk kóros elváltozásairól, a melanómákról, azok felismeréséről tájékoztat majd a doktornő.)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. augusztus 19., 9:24
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Hosszú távon milyen mellékhatásai vannak a napvédőknek; mit okoz a sok használat (2-3 óránkénti teljes átkenés) alatt beszívódó sok vegyszer? Milyen elváltozások alakulhatnak ki a sok krémezéstől?