Felhívás!

Vaddisznóvadászat a Medvefejben

Vaddisznóvadászat a Medvefejben Cseperedő

A Medvefej egy közel negyvenhektáros vadászterület, ahol tavalyelőtt ősszel tizenhét medvét láttam és fotóztam egy vaddisznó-hajtóvadászat során.

Nemrég újra kint jártam a területen, felemelő érzés volt, előtörtek belőlem a régi emlékek, felidéztem, ahogyan az egyik medve a másik után nagy robajjal tör ki a ciherből, jobb és bal oldalam mellett szaladnak el. Egyik egyenest szembe jött, későre vett észre a sűrű növényzettől. Mikor meglátott hirtelen megállt, megnézett magának, majd nekilendült és karnyújtásnyira szaladt el mellettünk úgy, hogy közben végig rajtunk tartotta a szemét.

Kint a vadászterületen ragyogó napsütés fogadott. A szemembe sütő napsugaraktól hunyorogva azon tűnődtem, hogy a tél közepén vajon van-e medve. Majd megérkezett a hír hozzám is, hogy igen, a nagyvad friss lábnyomait látták azok, akik reggel bejárták a területet.

A nyomokból kiderült, hogy a medve egy vérző, vélhetően sérült disznót követ. Biza, a havas tájon hátrahagyott nyomok nyitott könyvként tárulnak fel a hozzáértők előtt… A déli oldalban csak hófoltok tarkállottak, ami megnehezíti a nyomkövetést, ezért is hallgattam ámulattal a részletes beszámolót, amiből az is kiderült, hogy a disznónak sikerült leráznia a medvét, és a területen maradt. Az izgalom kezdett fokozódni, mert egy sérült vaddisznót kellett felkutatni, puskavégre kapni, megszabadítani a szenvedéstől.

Emlékszem a pillanatra, amikor elcsendesedett a táj, csupán néhány holló hallatta hangját, akkor már tudtuk, hogy a ciheres fölött köröző és hangoskodó madarak észrevették a disznót. A vérnyomok is elárulták nekünk, hogy előbb-utóbb lakomára kerül sor. Felgyorsultak az események, mint a filmekben. Megreccsent az avar, a vadász Kisgyörgy Sasa jobbra, balra hajladozott, mert a vakító napsugarakkal szemben addig árnyékot nyújtó bükkfa akadályozta a kilátást. Az első lövést ezért el is vétette, gyorsan újratöltött, célzott és lőtt, a vaddisznó pedig összerogyott. Később kiderült, hogy a nagyon lesoványodott disznónak csúnya lábsérülése volt, amit a jeges hóréteg újra felsértett, azért vérzett.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások