Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

2019 legolvasottabb könyvei

2019 legolvasottabb könyvei Cseperedő

A Bod Péter Megyei Könyvtár nyilvánosságra hozta azon könyvek listáját, amelyeket 2019-ben a legtöbb alkalommal kölcsönöztek ki az olvasók, külön listázva a felnőttek, tinédzserek, kisiskolások által olvasottakat, valamint azokat, amelyeket a kisgyermekeknek kölcsönöznek ki a szülők.

Továbbra is a házi olvasmányok a legtöbbet kikölcsönzött könyvek, ezek közül A Pál utcai fiúk (Molnár Ferenc) vezeti a listát. Liviu Rebreanutól a Ion következik, Antoine de Saint-Exupérytől A kis herceg,Tamási Árontól az Ábel a rengetegben, de Jókai Mór A kőszívű ember fiai és Fodor Sándor Csipikéje is ott van a top tízben.

A tinédzserek kitartanak Leiner Laura történetei mellett, az írónő 16 könyve lelhető fel a 23-as listán, de a legnépszerűbbek a Maradj velem és az Ég veled. J. K. Rowlingtól a Harry Potter és a bölcsek köve című kötetre voltak a legtöbben kíváncsiak, de Harry Potter és a Titkok Kamrája, valamint Harry Potter és az azkabani fogoly is a kedvencek közé tartozik. Tizennyolcadik Erdős Zsuzsanna Vedd már észre! című könyve, 23. pedig a Semmi Jane Tellertől.

A kisiskolásoknál éveken át a Geronimo Stilton könyvek vezették a listát, most azonban Kertész Erzsi Göröngyös Úti Iskolája került az első helyre, de töretlen a népszerűsége a Jeff Kinney Egy ropi naplója című sorozatának, ahogyan Rachel Renée Russel Egy Zizi naplójának is. A legtöbbet olvasott kötetek közé tartozik a Testvértörténetek Milena Baisch-től, Balázs Ágnestől A beszélő kiskutya és más történetek.

Hirdetés
Hirdetés

A hat év alatti kisgyerekeknek Bartos Erika könyveiből olvasnak fel a szüleik,  de Pipp és Polli (Axel Scheffler), Boribon kirándul (Marék Veronika), Pom Pom meséi (Csukás István) és A legszebb ajándék (Jonathan Emmett) is a kedvencek között szerepel.

A Bod Péter Megyei Könyvtárba kilencezer személy van beiratkozva, ennek mintegy kétharmada aktív olvasó. A 16 év alattiak száma 3022, derül ki az intézmény adataiból. A könyvtárosok örvendetesnek tartják, hogy egyre nagyobb az érdeklődés az elemi osztályosoknak szóló kiadványok iránt, ami azt jelenti, hogy ez a korosztály is kezdi felfedezni az olvasás szépségét. Tovább folytatják az olvasásnépszerűsítő programjaikat, a különböző vetélkedőket, de a nagy népszerűségnek örvendő, Csodalámpa elnevezésű vakációs foglalkozásokat is, melynek célja, hogy irodalmi értékkel bíró, a résztvevők korosztályának és érdeklődési körének megfelelő olvasmányok ajánlása és játékos feldolgozása révén felmutassák a gyerekek számára az olvasásban rejlő fejlődési lehetőségeket.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük