Felhívás!

Szorongásoldó foglalkozások

Szorongásoldó foglalkozások Cseperedő

Szülőként, pedagógusként sokszor nehéz eldönteni, hogy a gyermekkori szorongás mikortól probléma. Az egészséges szorongás mindannyiunk életének része, motivál minket, jó teljesítményre sarkall, alaposabbá tesz, segíti a figyelemkoncentrációt és a megküzdést. László Ágnes klinikai pszichológusi és iskolapszichológusi, illetve Orbán Imola tapasztalati tanulás tréneri munkája során gyakran találkozik a gyermekkori szorongás sokféle tünetével az iskolákban.

Túlzott mértékű szorongásról beszélünk, ha gyermek viselkedése jelentősen megváltozik korábbi magatartásához, önmagához képest és olyan mértékben kezd aggodalmaskodni, szorongani, hogy az már hatással van a család mindennapi életére, iskolai teljesítményére (képességeihez mérten alulteljesít), kortárskapcsolataira (fél, elzárkózik, nincsenek barátai), viselkedésére (gubbaszt, rágja a körmét, visszahúzódó, túl csendes, sokat sír, nem mer megszólalni vagy éppen ellenkezőleg sokszor dühös, csapkod, nehéz megnyugtatni), de az alvására (nehezen tud elaludni, felébred, rosszat álmodik), vagy akár az emésztési folyamatokra (étvágytalanság, hasfájás, hányinger) is. A túlzott mértékű szorongás egészségkárosító hatású, érdemes megelőzni, vagy ha már kialakult, és hónapok óta nem enyhül, akkor pszichológiai segítséget kérni.

„Szorongó gyermekekből szorongó felnőttek lesznek. A túlzott szorongás az elkerülő magatartás és a hibás gondolkodás végett fennmarad. Hiszen amitől félünk, azt veszélyesnek véljük, és igyekszünk elkerülni, legyen az a kutya vagy az iskolai felelés helyzete. Az elkerülő magatartás csökkentésével, reális gondolatok megerősítésével és hatékony megküzdési képességek kialakításával a szorongás leküzdése megtanulható. A szorongás kezelésének elsajátítása a további gondok megelőzését is szolgálja” – véli László Ágnes és Orbán Imola.

Ebből a célból dolgozták ki szorongásoldó programtervüket, amely a MOL Románia és Közösségért Alapítvány résztámogatásával valósulhat meg. A szorongásoldó programjuk két szakaszos. Az első szakaszt a kézdivásárhelyi gyerekeknek szervezik. A második szakasz a Bástya Egyesület által felvállalt, Vicében és Magyardécsei bentlakásban élő, magyar oktatásban részesülő 41, moldvai csángó és mezőségi magyar gyermekeknek lesz megszervezve több alkalmas találkozás és tábor formájában.

A kézdivásárhelyi csoportokba azokat a 1–4. és 5–8. osztályos gyerekeket várják, akiknél gondot jelent az állandó teljesítménykényszer, és akik a mindennapi életben is túl sokat szoronganak, és szeretnének tenni önmagukért, megoldási módokat akarnak tanulni, megküzdési technikákat elsajátítani. A nyolc alkalmas programban a gyermekkori szorongás kezelésében bizonyítottan hatékony kognitív viselkedésterápiás és művészetterápiás módszereket ötvöznek. A „Merész Macska” (Coping Cat) sok országban sikerrel alkalmazott kognitív viselkedésterápiás program, amely által a gyerekek megtanulják felismerni indokolatlan szorongásaikat, a testi jeleit, a szorongást megelőző tipikus gondolatokat. A művészetterápiás módszerek sokszínű alkalmat, lehetőséget teremtenek az érzelmek feltárására, átélésére és különböző alkotásokban való kifejezésére, ezáltal a szorongás oldására, az önbizalom, önbecsülés és önismeret növelésére. Így a gyermekek kifejezhetik átélt érzelmeiket nem csak a szavak, hanem a színek, formák és a mozgás segítségével is.

A program február 12-én indul szülői tájékoztatóval. Részletes információ telefonon (0743.388.238) és az iskolákban kihelyezett plakátokon található.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.