Felhívás!

Költési idő

Költési idő Cseperedő

Javában zajlik a költés a fehér gólyáknál. Ha az ember elhalad egy út menti fészek mellett, csak a gólya fehér fejebúbját látja. A tojásokat melengeti a szülő. A gólyáknál mind a két madár kotol, és a költési periódus huszonnyolc és harminchárom napig tart, az időjárás függvényében. A népszerű nagytestű madár minden második nap rak le egy tojást, és legtöbbször a második tojásnál kezdődik el a kotlás.

A legtöbb hat tojás lehet, ez ritka, az öt viszont annál gyakoribb egy-egy jó gólyás évben. A kis gólyák abban a sorrendben kelnek ki, ahogy a tojásban a fészekbe kerültek, így az első és az utolsó fióka között látványos méretkülönbség lehet, pláné ahol öten nevelkednek. Hatvan–hetven napot tartózkodnak a fészekben, amire végleg elhagyják azt. Így a májusban kelt gólyacsemeték nagy eséllyel indulnak neki a hosszú útnak Afrikába.

A szülök kicsinyeiket felváltva etetik a mezőn összeszedett mindenféle gólyaélelemmel: tücsökkel, bogárral, földigilisztával, egerekkel, pockokkal, pajorokkal, esetenként vízi patkányt, nyúlfiókát, halat, siklót is fog a gólyaszülő, és azokat öklendezi vissza a fészekbe a fiókáknak. Kezdésben félóránként váltnak a szülők, majd ahogy cseperednek a fiókák, ez az idő kitolódik, és akár két óra is eltelhet egy-egy etetés között.

Tagadhatatlan, hogy van kártétele a táplálékot szerző gólyának ott, ahol nyúlfat, fürj- és fácáncsibét tud fogni, azonban egy öttagú gólyacsalád egy nyár folyamán ezer kilogramm kártékony rovart, rágcsálót fog össze, amivel nagy hasznot hoz a mezőgazdaságban.

Ősszel a fiatalok kezdik meg a vonulást már augusztus első napjaiban. Az idős példányok csak később, szeptemberben kezdik meg a vonulást. A fiatalok három évig nem térnek vissza szülőhazájukba, Afrikában maradnak. Majd három év után, mikorra ivaréretté válnak, jönnek haza, és ekkor ütköznek egy olyan problémába, hogy fészket kell építsenek. Ez egymagában nem lenne probléma, hiszen ez a természet rendje, hanem a gólya legszívesebben villanyoszlopok tetejére rakja a fészkét. Fészektartó kihelyezésével segíthetünk a fehér gólyáknak a fészekrakásban. Ezért aki segíteni szeretne, az megteheti az egyesületünk támogatásával: Asociatia Rara Avis, CIF: 14324430. Bankszámlaszám: RO94RNCB0124038027670001 BCR Sepsisznetgyörgy.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások