Felhívás!

Hulladékból alkottak

Hulladékból alkottak Cseperedő

Hulladékokból készített tárgyak kiállítása nyílt meg a sepsiszentgyörgyi Gyermekek Palotájában. Szász Etelka, a Pro Natura körvezetője álmodta meg a versenyt. A felhívásra több mint 250 alkotás érkezett be a háromszéki diákoktól. A szervezők célja az volt, hogy tudatosítsák a diákokban, hogy egy kidobott farmernadrágból, pillepalackból vagy akár a tojáshéjból is lehet hasznos tárgyat készíteni.

Ötletben, kreativitásban nem volt hiány. A kiállított alkotások között volt Szabadság szobor, virágtartó, játék, városmakett, napelemes víztároló, ceruzatartó is.

– Két egyforma tárgy nem is került kiállításra. Nagy öröm számomra, hogy olyan diákoknak is sikerélményben volt részük, sőt, díjakat is nyertek, akik a tanórákon például matematikából vagy más tantárgyakból nem a legjobban teljesítenek, és nem is a megye elit iskoláiban tanulnak, viszont ötlet, kreativitás, kivitelezés szintjén felvették a versenyt bármelyik diákkal – mondta el Kerekes Jenő.
A sepsiszentgyörgyi Gyerme­kek Palotája igazgatója úgy véli, hogy nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az iskolán kívüli oktatásra-nevelésre.

– Ez az a tevékenység, amely megkülönbözteti a sokszor monoton matek-, magyar- vagy más iskolai órákat a változástól, az unalmasat az izgalmastól, a problémát a megoldástól, és nagyon sokszor választóvíz lehet a sikerrel és a kudarccal teli iskolai élet között. Ez a tevékenység olyan készségeket, képességeket fejleszt, amelyek a mindennapi életünket könnyebbé teszik, az iskolában elsajátított elméleti tudást átkonvertálják gyakorlati tudássá. A pedagógus szerepe abban is áll, hogy időben vegyük észre, és karoljuk fel, támogassuk diákjaink kreativitását, újszerű gondolatait – magyarázta Kerekes.
A verseny megszervezését a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség és a Tega Rt. is felkarolta Zágoni Imola és Székely Kincső személyében.

Nehéz dolga volt az elbíráló csapatnak, hisz mindegyik tárgy értékes volt, nagyon sok munkával és odafigyeléssel készült.

– A gyémánt is csak egy ásvány, csiszolással válik értékessé, és így van ez a gyerekekkel is. Minden diákban van spiritusz, csak tudni kell előcsikarni és csiszolgatni, motiválni abban, amiben nagyon jó, hisz nem kell mindenki mérnök vagy orvos legyen, szükség van nagyon jó mesteremberre is. Ezek a tevékenységek pontosan erre jók, hogy fejlesszék a diákot, segítsék, hogy felfedezze, mi az, amivel szívesen foglalkozik, amit szeretne csinálni. Minden diákban van valami, amit ki tudunk aknázni, és ez nem feltétlenül a matek vagy a versmondás kell legyen, hanem olyan tevékenységek, amelyek rávezetik a diákot, hogy megértse a matematikát, és könnyebben megtanulja a verset. Támogatni kell őket abban, hogy az ötlet találkozzon a kreativitással, és tuti, hogy csak jó dolgok fognak születni – fejtette ki Kerekes Jenő.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.