Felhívás!

Erasmus+ az oviban

Erasmus+ az oviban Cseperedő

A megyeszékhelyi Gulliver Napközi Otthonban 2019 decemberétől zajlik az Erasmus+ Stratégiai partnerségek keretében a Kultúrák és interkulturalitás c. projekt a törökországi Papatya óvoda együttműködésével. 2020. március és november között a didaktikus tevékenységeket felfüggesztettük a járvány miatt. Később sikerült újraszervezni a pályázatban tervezett didaktikus tevékenységeket mindkét óvodában, részben online térben.

Így került sor tavaly decemberben a Románia nemzeti ünnepéhez kapcsolódó tematikus hét tevékenységeinek megvalósítására. A tervezett múzeumlátogatásokat virtuális sétákkal helyettesítettük, a kézműves tevékenységek keretében különböző technikákkal zászlókat készítettünk.

Idén január 18–22. között a mesék hete zajlott a két partnerintézményben online térben. Az óriásrépa és A három pillangó mesék megismerése és feldolgozása által az egymásrafigyelést és egymás segítését gyakoroltuk. A mesék alapján különböző technikákkal művészi alkotások születtek. Sikerült bevonni a szülőket is, videofelvételeket és fényképeket készítettek a gyerekükkel való közös tevékenységről.

Február 15–19. között a népi mesterségek hetén, többek között filmet néztünk hagyományos magyar és román mesterségekről (cipész, pásztor). Megismerkedtünk egy török mesterséggel, a szőnyegszövéssel, míg a török óvodások a bútorfestés alapjait sajátították el egy általunk készített film segítségével, amely az intézményünkben dolgozó óvónők számára szervezett bútorfestő tanfolyamon (Buzogány István bútorfestő irányításával) készült.

A február 22–26. között zajló kulináris hét célja, hogy a projekt résztvevői megismerjék egymás étkezési szokásait, valamint a török, román, magyar konyha hagyományos alapanyagait. Megismerik a mézeskalácssütés mozzanatait, a pityókás házikenyér készítésének folyamatát, nem a betervezett formában, mivel a mostani helyzet nem engedi meg, hogy ellátogassunk a helyszínre és a gyerekek láthassák a kemencét, a fatekenőben való dagasztást, de nagy segítségünkre volt a Kovászna Megyei Művelődési Központ weboldala, ahol a magyar népi hagyományos mesterségek filmtárából sikerült néhányat bemutatni a gyerekeknek. A nagycsoportosok kipróbálhatják magukat kürtöskalács-, pogácsa- és mézeskalácssütésben is. Készülünk a Művészetek hetére (március 15–19.), valamint a törökországi óvodalátogatásra, ha a járványügyi intézkedések engedik.

Köszönjük óvodánk minden kolléganőjének önzetlen segítségét, akik a tematikus hetek tevékenységeit megtervezték, irányították és lebonyolították, valamint ezután fogják megtervezni és gyakorlatba ültetni.

Borka Katalin, Farkas Szilvia

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.