Felhívás!

Élményekkel gazdagodtak

Élményekkel gazdagodtak Cseperedő

Bükkloktól nem messze, fenséges fenyők, virágba borult rétek ölelésében van egy birtok, a Piposz tanya, ahol megismerhették az igazi csángó vendégszeretetet s egymást az Olvass többet! határtalanul-magyarul verseny, illetve az Olvass többet! – Képzeld el/Más-képp! illusztrációs pályázat legeredményesebb olvasói, alkotói.

A 12. Olvass többet! táborban a Debreceni Ady Endre Gimnázium, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum és a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum 5–12. évfolyamos diákjai vettek részt tanáraik társaságában.

A kevésbé hosszú buszozás és a 12 órás vonatút után fáradtan, de kíváncsian vártuk mindannyian a tábor kezdetét. A csíkszeredai nagy találkozás után a Márton Áron Főgimnázium könyvtárosa, Borbé Levente volt a vendéglátónk, aki bemutatta könyvtárát, a féltve őrzött, több száz éves könyveket, s az iskola gyönyörű előadótermét is. Innen Csíksomlyóra indultunk a kegytemplomba, hogy megsimíthassuk a „Babba Mária” lábát, aki a legenda szerint leghőbb vágyainkat teljesíti.

A mesébe illő tájakon át délután megérkeztünk a Gyimesekben lévő Piposz tanyára. A tábor megnyitása után Dixit kártyák és kedvenc könyvünk hőseinek segítségével ismerhettük meg jobban egymást. Majd – a tábori hagyományokhoz híven – négy csapatot alakítottunk. s elkezdhettük az ötletelést arról is, mi legyen a tábor logója.

Az első napon plakátot készítettünk a csángók szokásairól, hagyományairól, párválasztásról, kalibázásról, kalákázásról, majd egy székely és egy cívis totóban tesztelhettük tudásunkat, s találgathattuk mit jelent a könyű (könyv, avagy könny?), az icsu (ügyetlen) vagy éppen a guruzsmás (varázslatos) kifejezés. A délután folyamán az igazán bátrak részt vehettek egy kalandparki kihíváson. Visszaérve a táborba, folytatódtak a feladatok. Fekete Réka Ahol dombok szorításában él a magyar nyelv című írását kellett feldolgoznunk, amihez utána feladatokat kaptunk, s meghallgathattuk Imola néni könyvismertetőjét s gondolatait Domokos Pál Péter A moldvai magyarság című könyvéről, s a csángók szomorú történetéről.

Csütörtökön túrázhattunk a Gyimesekben. Sok érdekességet hallhattunk túravezetőnktől a víztározóról, a motorfordítóról és annak működéséről, sőt, még egy lövészárokban is jártunk, miközben eljutottunk a Tatros forrásáig. Ez a túra viszont minden bizonnyal felejthetetlen élménnyé vált mindenki számára, ugyanis egy hatalmas vihar éppen a hegy tetején kapott el minket. Szerintem ilyen hamar egy turistacsoport sem ért le az 1496 m magas Szellő-tetőről.

Amint megszárítkoztunk és átmelegedtünk, kvíz indult Erdélyről, a helyi hagyományokról földrajz, gasztronómia, híres emberek és népviseletek témakörben.

Minden csapat bemutatta a három nap alatt készült posztereket, fotókat, tábori logóterveket, naplókat, majd közös felolvasás következett. Mindannyian magunkkal hoztuk kedvenc könyveinket, s elmondtuk, miért szeretjük. Sok érdekes olvasmányra hívtuk fel egymás figyelmét.

Az ajándékkönyvek, emléklapok átadásával mindenkiben tudatosult, hogy ez már bizony a tábor vége. Miután elbúcsúztunk szállásadóinktól Szépvízen meglátogattuk a Székely Határőr Emlékközpontot, onnan Székelyudvarhelyre vezetett az utunk, majd végigjártuk a Mini Erdélyt Szejkén.

Hatalmas köszönettel tartozunk tanárainknak, akik nélkül ez a tábor nem valósulhatott volna meg: Molnár Júlia és Dragomér Imola tanárnőknek, Varga Emese iskolai könyvtárosnak, Peternainé Juhász Zsuzsa és dr. Kovács Anikó tanárnőknek. Hálásan köszönjük támogatóinknak, Kovászna Megye Tanácsának és a Pro Csoma Sándor Egyesületnek, hogy lehetővé tették az első erdélyi nemzetközi tábor megvalósulását.

Peternainé Juhász Zsuzsa

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.