Felhívás!

A természet közelében

A természet közelében Cseperedő

Tavaly szervezték meg első ízben Erdőfülén a vadásztábort, akkor az ötletgazda Román Richárd hivatásos vadász azt mondta, hogy apa-fia tábort tervezett, vadász szülőknek és gyerekeinek. Tekintettel a nagy érdeklődésre, a szervező csapathoz csatlakozott Tankó Attila János vadgazdamérnök, és még abban az évben egy második táborra is sor került Kommandón. A nagy sikernek örvendő három napos vadásztábort immár harmadik alkalommal szervezték meg idén júliusban Kommandón.

Tankó Attila elmondta, hogy az eredeti célt, hogy a vadászkollégák gyerekeinek kedveskedjenek a háromnapos táborral, ahol közelebb tudják hozni a gyerekeket az erdőhöz, meg tudják ismertetni őket az erdővel, a vadakkal, a vadgazdálkodással, a vadászatnak úgymond a szép oldalával, bővíteniük kellett, mert nagy volt az érdeklődés a külső emberek részéről is, akik nem a szakmában dolgoznak. Így idén olyan családok is részt vettek a vadásztáborban, akiknek semmilyen kapcsolatuk nincs a szakmával.

Már magában az is egyedülálló, hogy a gyerek együtt táborozik a szülővel, mindezt tetőzte, hogy sátorban aludtak a szabad ég alatt, és nem házikókban vagy vadászházban, miközben a kinti hőmérséklet éjszaka csupán 9 Celsius- fok volt. Huszonhárom gyerek vett részt a táborban. Minden reggel tornával kezdődött a nap, a programok pedig nagyon széleskörűek voltak. Kezdődött a hegyimentő szolgálat tevékenységének a bemutatásával, majd ezt követte a nappali ragadozó madarak ismertetése. Játékos programok közt szerepelt: növényismeret, ehető és mérgező növények, gímszarvas-korbecslés, vadászszótár és -szókincsismeret. Előadássorozatok zajlottak szakemberek bevonásával, vadászati eszközök és szokások, vadászkutyák szerepe témakörben. A vadászkürtoktatásban, preparátumok készítésében még a szülők is becsatlakoztak.

Szabadidős foglakozásra is jutott idő, és a selmeczi hagyományok bemutatására is sor került a soproni diákok közreműködésével. Az est pedig medvelessel, tábortűzzíl és nótázással zárult. A szervezők már készülnek a következő vadásztábor megszervezésére.

Kelemen László, Ige Rádió

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. július 18., 14:28
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Hát, nem valami etikus vadásztábort szervezni gyerekeknek. Értem a természetközelség, környezet megismerés elvét, de a vadászat erkölcsi kérdéseket vet fel, hogy ilyen zsenge korban az élőlények meggyilkolása mennyire összeegyeztető a világ szépségeiben még hivő lélekkel, az állatvilág és az én harmóniájára törekvő tanításokkal. Messze már az a kor amikor a túlélésről szólt az élelemszerzés értelmében. Támogatom a boldoguljunk a természetben, ismerjük meg a tájékozódást, a védekezést, az ottani táplálkozási lehetőségeket, de az állatvadászattal még várjunk amikor a személyiség már tud dönteni arról, hogy ez miért elfogadható, miért a kultúránk része, mennyire sport, mennyire éppen presztízs, vagy éppen szenvedély, mennyire vadgazdálkodás, és hol a határ, de addig is lennének kornak megfelelő más pedagógiai keretek is gyermekeknek szóló rendezvényekre.