Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Háromszéken is összefognak a magyar pártok

Háromszéken is összefognak a magyar pártok Kovászna megye

Sepsiszentgyörgyön is bejelentették a Magyar Polgári Erő (MPE) és Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) RMDSZ-szel való együttműködését az idei választási évben. A hétfői sajtótájékoztató alkalmával a politikai szervezetek háromszéki képviselői leszögezték: a nemzeti ügyekben kétségtelenül szükséges az összefogás, a helyhatósági választásokon azonban marad a verseny.

Hirdetés
Hirdetés

„Két dolgot kell leküzdenünk: a román AUR-t és a magyar közönyt” – jelentette ki Tamás Sándor, a háromszéki RMDSZ és Kovászna megye önkormányzatának elnöke hétfői sajtótájékoztatón, amelynek keretében bejelentették a háromszéki magyar pártok RMDSZ-szel való megállapodását az idei választási évre. Az összefogás céljairól és jelentőségéről Kulcsár-Terza József megbízott elnök a Magyar Polgári Erő részéről, Kolcza István az Erdélyi Magyar Szövetség képviseletében, valamint Tamás Sándor tájékoztatta a sajtót a találkozó alkalmával.

Tamás Sándor: ahogy az AUR képzeli el a jövőnket, az a vesztünket jelenti. Fotó: Tuchiluș Alex

Nemzeti ügyekben összefognak

„Meg volt az ideje a küzdelemnek és most jött el az ideje az együttműködésnek. A magyar politikai szervezetek összefogása szükséges, de nem elégséges a választáson való sikerhez” – vélekedett Tamás Sándor, aki ismertette, hogy a felmérések szerint  Romániában magas részvételre lehet számítani a választásokon, a románoknak legkevesebb a kétharmada el fog menni szavazni, legalább ekkora arány szükséges a magyaroknál is. Kihangsúlyozta továbbá, hogy minden valószínűség szerint Dan Tănasă is bekerül az európai parlamentbe, és amennyiben a magyarok képviselete nem lesz jelen, akkor a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) veszi át az irányítást, ezzel megbélyegezve a magyar kisebbség sorsát.

A közös „vállalkozás” része  a jelenleg is zajló, EP-választásra való aláírásgyűjtés is. Az RMDSZ háromszéki elnöke elmondta, hogy április 3-áig 30500 aláírást kell összegyűjteniük Kovászna megyében, ebben a folyamatban, a mozgósításban a két politikai partner is közrejátszik, valamint a közös kampányanyagban is egyeztetnek.  

Kulcsár-Terza József szerint az MPE maximálisan támogatni fogja az RMDSZ-t. Fotó: Tuchiluș Alex

Helyi szinten marad a verseny

Az MPE-t képviselve Kulcsár-Terza József elmondta, hogy félretették a nézeteltéréseket, a romániai magyar kisebbség nehéz helyzetére tekintve pedig nem volt kérdéses, hogy az idei szuperválasztási évben együttműködnek az RMDSZ-szel a brüsszeli képviselet érdekében. „Reálisan kell nézni az dolgokat. Mi örülni fogunk, ha legalább két képviselő ott lesz” – vélekedett a megbízott elnök, aki szerint az MPE-nek nem volt különösebb preferenciája arra vonatkozólag, hogy az EP-listán hányadik helyet foglaljon el a jelöltje, csupán az első 11-ben szerettek volna benne lenni, ebből végül az ötödiket sikerült megszerezni.

Kolcza István, az EMSZ háromszéki elnöke felidézte, hogy az RMDSZ-szel kötött országos egyezség alapján összehangolják a választási programokat, ugyanakkor kiemelte azt is, hogy az EP-listán az EMSZ jelöltje, Szilágyi Zsolt kapja a negyedik helyet. „

Kolcza kihangsúlyozta: az EMSZ a lehető legtöbbet megteszi az aláírásgyűjtés ügyében. Fotó: Tuchiluș Alex

Az országos megegyezést megyei szinten is betartva a magyar közösségek érdekeit is képviseljük és ezért az is egyértelmű kell legyen, hogy ahol nincs veszélyben a magyar képviselet, ott versenyhelyzet lesz az EMSZ és RMDSZ jelöltjei között” – szögezte le Kolcza, hozzátéve, hogy a párt célja, hogy minél több háromszéki településen állítsanak polgármesteri jelölteket és tanácsosi listákat.

Tamás Sándor hozzáfűzte, hogy vannak Kovászna megyében olyan községek és városok, ahol az RMDSZ-nek biztosan nem lesz polgármester-ellenjelöltje, főként olyan településeken, ahol kisebbségben van a magyar közösség:  például Zágonban, Kovásznán és Kökösön.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. március 26., 7:13
    ÉRTÉKELÉS: 17

    Kokoson az RMDSZ-s polgarmester Taras Silviu- tehat szekely magyar.Az az igazsag hogy ez a erdekszervezet ugy mukodik hogy „aki nincs velunk az ellenunk” tehat ha a polgimesterek nincsenek az RMDSZ-be akkor semmilyen megvalositasokat nem tudnak veghez vinni helyi szinten mert „bajus” nem szponszorizalja penzel tehat minden forastol eluszik a helyiseg es igy nem lehet fejlodni.
    Nem a polgarmesterrel van problemam hanem azzal hogy akarkivel osszefekszunk ha a helyzet ugy hoza.
    Ez az UDMR.

  • User
    Dátum: 2024. március 26., 9:54
    ÉRTÉKELÉS: 22

    Osszeborultunk mint az olahok, es ebbol csak a politkusok nyernek , marad a jo meleg barsony szek a lakosag pedig a kovetkezo negy evben is le lesz kakalva , meg jobban tacsra megyunk holott mar reg a beka feneke alatt vagyunk !!!

  • User
    Dátum: 2024. március 26., 9:30
    ÉRTÉKELÉS: 8

    A két nemlétező párttal miért kell szövetséget kötni? Azért, hogy a két szerencsétlen balfék továbbra is csinálja a semmit, jólfizető állami munkahelyen, esetleg a parlamentben?

  • User
    Dátum: 2024. március 26., 14:26
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Egyik kuty, másik eb!!!!
    Ezek nélkül van/ volna élet!!! Mindent ellopnak amit lehet!!!
    Qwa vagyok és még szűz, ha a másik ősi mesterséggel hasonlítjuk össze a politikus szakmát😁

  • User
    Dátum: 2024. március 26., 14:56
    ÉRTÉKELÉS: 14

    A magyar közönyt leküzdeni,csak akkor lehetséges,ha ezek az arcok már nem lesznek a politikába!Az AUR-t felmérések szerint meg se közelítitkek.

  • User
    Dátum: 2024. március 26., 16:47
    ÉRTÉKELÉS: 26

    Miert is kellene az RMDSz re szavazni, azért hogy 9 szenatorjuk úgy döntött hogy oltás nélkül munkába se mehetünk, most mit fognak majd dönteni, talán azt hogy menjünk orosz ország elleni háborúba? Egyetlen egy cél vezérli őket, a hatalom, bejutni a parlamentbe, koalícióba lépni a kormánnyal megkapni azt az egy két minszteriumot, aztán úgy ugatni mint a kormány. A legfontosabb, 3,5 évig elfeledni a választókat! Azt ígérték menepesittik az ipari parkot szó szerint ezt mondták, csak azt nem hogy gazzal! A város ki van urulve, a fiatalabb generáció külföldön dolgozik, csod szélén a nadrág gyárak. Ja és együtt sikerülni fog, kérdem mi????

  • User
    Dátum: 2024. március 26., 18:16
    ÉRTÉKELÉS: 28

    Kezdivasarhelyen kitol kerdeztetek meg, hogy a foteri parkban kivaghassatok-e a fakat ? Ha anyira nagymagyarok vagytok, hogy minden valasztaskor kolduljatok a szavazatainkat, akkor junius 9-en miert nem hirdettetek referendumot Kezdivasarhelyen a foteri park ugyeben, hadd dontse el a nep, hogy mi lesz e park sorsa ! Kezdin a 34 ev alatt mit epitettetek, mivel tudtok buszkelkedni a favagasokon kivul ?! Mi favago Janikra, termeszetpusztito barbarokra nem szavazunk !

  • User
    Dátum: 2024. március 26., 22:45
    ÉRTÉKELÉS: 19

    Nagy Hajusz azt mondta: „én a tudományban hiszek nem a Facebook betyárokba” és oltatta magát a csodaszerrel, én azt mondom hogy bennetek nem hiszek, bármit meg tesztek a kormanyba az EU kedvéért, most épp egy szuri később egy kis háború az orosszal!!! Nálunk rosszabb mint Craiovan, miért???? Mert itt egy párt rendszer a domináns mint a rég múltaba, és az R M D Sz úgy gondolkodik aki nem velünk az ellenségünk! Ebreszto!! A magyarság nem egyenlő az RMDSz-el!!!

  • User
    Dátum: 2024. március 27., 12:32
    ÉRTÉKELÉS: 18

    A nagy össze fogás,de ha nem azt teszi a másik két párt amit az RMDSZ diktál már is lehet csomagolni! Hiszen ahogy Hunor ismételgeti ne mások döntsenek helyettünk,így volt az is amikor az RMDSZ politikusai meg szavazták a kötelező oltást,a jó nép háta mögött!vagy amikor a szpecialis nyugdijat,vagy amikor Neptunon egyezséget kotek,ki tudja miről?Azóta megy nekünk ilyen jól haromszeken! Amúgy Ha ennyire biztosak a győzelembe Hunorka akkor minek kell kodulni az aláírást?

  • User
    Dátum: 2024. március 28., 9:53
    ÉRTÉKELÉS: 13

    AZ összes választott funkcióra maxamun kétszer lehessen megválasztani egy személyt. Utánna jöjjön a következőkezdve a tanácsosoktol mindenszinten , polgármester , alpolgármester , képviselő, szenátor, megyei tanécselnök , valamint vonatkozna az RMDSZ-es VEZETŐKRE IS. El kellene gondolkodni hogy honnan indult és ERNYŐszervezett KELLET VOLNA LEGYEN de úgy viselkedik mint egy rossz párt. Az emeberekre 4esetleg 5 évente van szükség és csak a szavazatokra. a prioritást élvező kérdések mint autonomia, jövökép csak választásokkorjön előp és csak akampény alatt. IDEJE MEGUJÚLNI , MINT PROGRAM ÉS MINT EMBEREK IS!!!!!!!!!!

  • User
    Dátum: 2024. március 28., 12:20
    ÉRTÉKELÉS: 2

    18;16/Kezdi fotere reggel felkilenc korul kedden.Hany szakira van szukseg egy fa kivagasahoz?A volt polgarmester,egy csoportvezeto, hatmukas aki lentrol bamulja hogy a masik egyedul megkoti a tujat a magasba[2-3 meteren].Igy mennyibe kerul 1-egy-tuja kivagasa???

  • User
    Dátum: 2024. március 28., 12:08
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Legalabb annyi gerincesseg lehetne MINDEN polgarmesterbe hogy negy ev utan elszamoljon a ”tevekenysegerol”.Hany munkahelyet hoztak letre az altala iranyitott telepulesen,mit csinaltak,jardak,utak,parkok,stb,stb…

  • User
    Dátum: 2024. március 29., 14:37
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Ők is ezt hiszik magukról! De mi lesz, ha a csalódott emberek nem mennek el szavazni? Ha már nem lesz elég az ellenségképpel rinogatás?

  • User
    Dátum: 2024. március 29., 15:03
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Amikor koptato reteget huztak a Kezdi es Balvanyos[18] kozotti utszakaszra az volt IGERVE hogy a kovetkezo tavasszal folytassak a munkalatokat Sepsibukkszadig.Elteltek az evek de egy lapat foldet nem tettek tovabb!Voltak igerve uj attereszek, tamfalak,stb…a helysegeket ossze koto kerekparutakrol?SEMMI!!!Pedig igertek vagy inkabb HAZUDTAK!?Van Haromszeken egy tokos ujsagiro [?]aki ossze allitana a ”helyi”tanacsok csaladfajat?Szinte mindegyik csaladi valalkozas lett!Ferj,feleseg,gyermekek,kozeli rokonok,”baratnocskek”es a lista folytatodik….

  • User
    Dátum: 2024. március 29., 20:04
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Miért temetik 2m mélyre a halottat????
    Hogy ne menjen el szavazni!!!🤣
    Ezektől soha nem szabadulunk, de mindig azoktól kell félni akik ezeket a pócra😂 tették!!!
    1 se viszi rosszul! Az ex politikusok és családjaik is a közpénzek körül legyeskednek!!!