Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szennyvízhálózat épül Illyefalván és a hozzá tartozó településeken

Szennyvízhálózat épül Illyefalván és a hozzá tartozó településeken Kovászna megye

Háromszék majdhogynem legnagyobb beruházása veszi kezdetét Illyefalván, illetve a hozzá tartozó Aldobolyban és Sepsiszentkirályon. A 39 millió lej értékű szennyvízhálózat kiépítésére vonatkozó kivitelezési szerződést sajtótájékoztató keretében írta alá Fodor Imre, a község polgármestere és Halmágyi Tamás, a kivitelező cég képviselője.

Hirdetés
Hirdetés

A sajtótájékoztatón a községvezető felidézte, a korábbi években is volt lehetőség pályázni a csatornahálózat kiépítésére úgy kormányprogramok, mint uniós források révén, csak éppen nem Illyefalva számára. Emlékeztetett, az uniós finanszírozású kiírásoknál gyakori feltétel, hogy a településeknek legyen legalább kétezer lakosa, emiatt elestek a támogatástól, ugyanakkor a kormányprogramokba sem sikerült sokáig beférkőzniük a projekt értékének nagysága miatt.

A felső határ tízszeresét hagyták jóvá

Az Anghel Saligny fejlesztési program felső határa 4 millió lej volt, azonban Illyefalva és a hozzá tartozó települések csatornahálózatának kiépítése esetében ez csak csepp lett volna a tengerben, a végösszeg ugyanis ennek majdnem tízszeresére, 39 millió lejre rúg. Fodor Imre polgármester szerint javarészt a politikum közbenjárásának köszönhető, hogy a fejlesztési minisztérium végül jóváhagyta a támogatást két évvel ezelőtt. A községvezető ismertette, hogy 2023 közepén írták alá a finanszírozási szerződést, ezután következett a közbeszerzés hosszú procedúrája.

Hosszú történet húzódik a projekt mögött. Fotó: Tuchiluș Alex

A munkálatra három cég jelentkezett, közülük a sepsiszentgyörgyi Valdek Kft. került ki nyertesként. A polgármester szerint több projekten is dolgoztak már együtt, legutóbb az Olton átvezető híd újraépítésén, amelyet 2020-ban adtak át. A csatornahálózat esetében a kivitelezés határideje három év, ez idő alatt Illyefalva, Aldoboly, Sepsiszentkirály, valamint a Sepsiszentgyörgy és Szentkirály közti lakónegyedek 1135 háztartásába fogják bevezetni a hálózatot. Fodor Imre kiemelte, hogy ebben a projektben az önkormányzat nem vállal önrészt, azonban a járulékos költségek a községházát fogják terhelni.

Több tíz kilométeres hálózat

Összesen 44 kilométer vezetéket fektetnek le, ebből közel 30 kilométer gravitációs-, 14,1 nyomóvezeték, amelyet szintén tartalmaz a költségvetés, a telekhatárokon pedig gyűjtőaknák lesznek elhelyezve, ahová becsatlakozhatnak a lakók. A szennyvízhálózat működtetéséért a sepsiszentgyörgyi Közüzemek Rt. fog felelni, ennek kapcsán Kozsokár Attila vezérigazgató kihangsúlyozta, „óriási lehetőséget” kapott a község, ennek pedig szolgáltatóként is örülnek.

A működtetésről Kozsokár Attila számolt be. Fotó: Tuchiluș Alex

„Amikor elkészül a hálózat, akkor gyakorlatilag nem lesz egyéb dolga a fogyasztóknak, mint rácsatlakozni. Mi mindenképpen örülünk ennek a hírnek, és bár mi is igyekeztünk tanácsokkal szolgálni az illyefalvi önkormányzatnak, enélkül a pályázat nélkül lehetetlen lett volna a tervet megvalósítani” – fogalmazott az igazgató.

Újságírói kérdésre Kozsokár elmondta, körülbelül a megye településeinek 40 százalékában nincs csatornahálózat, a Közüzemek Rt. jelenleg 13 község esetében járul hozzá a vízszolgáltatáshoz. Mint mondta, van ahol sem víz, sem szennyvízhálózat nincs kiépítve, máshol csak az egyiket, vagy a másikat sikerült megvalósítani. Fodor Imre hozzátette, hogy esetükben jelenleg Illyefalván és Aldobolyban van kiépítve a vízhálózat, de folyamatban van a bővítés.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. március 25., 16:58
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Ez nagyon gazdaságos lezuhanyzom ilyefalván a vizet pompával felnyomják szentgyotgyre jó pár kilométert…. Utána a kertem mellet 200 métere az olton lefolyik…. 39 millió töredékéböl egy szennyvíz tisztító üzemet lehetne építeni….

    • User
      Dátum: 2024. március 26., 15:07
      ÉRTÉKELÉS: 2

      Így van, rosszul írtam: „érdemes megnézni hány éve tart….” a helyes változat. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy hány évig készült a vízhálózat és a csatornázás… Aztán a csatornabekötések egy részét az útfelújításkor összetörték. Az aszfalton meg néhol áll a víz eső után, a frissen lerakott szegélykövek aszfaltozáskor összetörtek, stb. …. Félre nem értsék, örvendek, hogy végre nem porban és sárban kell járni, a kanalizálás és az új vízhálózat is nagyot dobott az életminőségen, de a munka nagyon lassú volt és a minőség is jócskán kifogásolható.

  • User
    Dátum: 2024. március 28., 16:27
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Errefelénk a forrásvíz, de a szennyvíz is a hegyre folyik. Példa Ilyefalva, Szentkirály, Szalomér, Állomási pihenő park, mind ilyenek.