Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rögösen indult, simább úton folytatódik Mikóújfalu korszerűsítése

Rögösen indult, simább úton folytatódik Mikóújfalu korszerűsítése Kovászna megye

Több évnyi akadállyal teli munka után rendeződhet a községbeli utak egy része Mikóújfaluban: a fejlesztési minisztériumtól kapott több mint két millió euróból aszfaltoznak, továbbá vízelvezető sáncokat is kialakítanak a több mint három kilométeren húzódó útszakaszon.

Hirdetés
Hirdetés

A háromszéki község egyik legnagyobb finanszírozási szerződését írta alá a minap Bukarestben Demeter Ferenc mikójfalusi polgármester és Adrian Veștea fejlesztési miniszter. Az Anghel-Saligny kormányprogram révén a község több mint 2 millió euró támogatást nyert a belterületein fekvő, 3,25 kilométer hosszú szakasz korszerűsítésére. Minderre szükség is volt Mikóújfaluban, hiszen a lakosság körében egyre gyakrabban tértek vissza az utak állapotára vonatkozó kérdések és megjegyzések.

Megkeresésünkre Demeter Ferenc jelezte, valóban hosszú út vezetett a finanszírozási szerződés aláírásáig, a pályázatot ugyanis már decemberben benyújtották, azt megelőzően pedig évekbe telt, míg nagyjából rendezni tudták a községbeli birtokviszonyokat. Mint mondta, a település általános urbanisztikai terve 2004-ből való, abból az időszakból, amikor Málnás község önállósodott Mikóújfalutól. Ezután évekig nem volt tisztázott területhatár, mert nem tudtak megegyezni a falvak. Miután ez lecsengett, újabb akadályokba ütköztek.

Aszfaltszőnyeg váltja földutat. Fotó: Tuchiluș Alex

„Nehezek voltak az elmúlt évek, mert az utcáink közül egyik sem volt telekkönyvezve. Gyakorlatilag nem tudtuk bizonyítani azt, hogy jogilag hozzánk tartoznak. Utána jött a tervezés, ami egy ekkora községnek, mint Mikóújfalu, elég nagy költség” – fejtette ki a polgármester, aki szerint az engedélyeztetés is rendkívül hosszas folyamat volt, most azonban remélhetőleg sikerül előrébb lépni.

A tervek szerint vízelvezető sánc is épül a szakaszon, ahol meg tudják oldani, le is fedik a gyalogos közlekedés megkönnyítéséért. „Bízom benne, hogy nem lesz óvás a közbeszerzésen, jelenleg ez a legnagyobb félelmem. Utána következik még egy nehezebb fázis, az önrész kitermelése” – magyarázta a községvezető, hozzátéve, hogy 485 ezer lejes hozzájárulással számol az önkormányzat ebben a projektben.

A kultúrotthon energiahatékonyságát is növelik. Fotó: Tuchiluș Alex

A polgármester állítja, hogy minden idők legnagyobb finanszírozási szerződését kötötték meg, viszont nem ez az egyetlen nagyobb volumenű beruházás. A kultúrotthon felújítására, hőszigetelésére az Országos Helyreálítási Terv (PNRR) keretében pályáztak 1,9 millió lej értékű támogatásra tavaly, jelenleg egyetlen engedély megszerzése hiányzik, a kivitelezési terv elkészült. Továbbá a Környezetvédelmi Alaphoz is benyújtanak a közeljövőben egy pályázatot, amellyel a községen átfolyó patak bal partját csatornáznák.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük