Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bővebb kínálat és változatos programok az idei SepsiBookon

Bővebb kínálat és változatos programok az idei SepsiBookon Kultúra

Némileg szellősebb programmal, de számos újdonsággal várják az érdeklődőket az idén harmadjára megrendezett SepsiBook irodalmi fesztiválra és könyvvásárra május 23-26. között a sepsiszentgyörgyi Sepsi Arénába. Az idei rendezvény újdonságairól, programpontjairól és díszvendégeiről a szervezők számoltak be pénteki sajtótájékoztatójukon.

Hirdetés
Hirdetés

Az első kiadás óta egyre nagyobb népszerűségre tett szert a Sepsiszentgyörgyön megrendezett fesztivál, amely teret nyújt az irodalomkedvelő felnőtteknek és a kíváncsi gyerekseregnek egyaránt. A rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Vargha Fruzsina, a város alpolgármestere elmondta: az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a háromszéki közönség nyitottsággal fordul az irodalmi rendezvények felé, a SepsiBookkal pedig sikerült választ adni erre a kulturális igényre, hiszen tavaly is mintegy 7500 személy érdeklődött iránta.

A fesztiválszervezők szerint rövidesen véglegesítik a programotFotó: Tuchiluș Alex

A közönség is a csapat része

Szonda Szabolcs, a megyei könyvtár vezetője szerint az idei SepsiBook újabb kihívás, mert igyekeznek szellősebb, de ugyanolyan tartalmas programot összeállítani. „Ez nem azt jelenti, hogy elengedjük a közönség kezét, sőt, továbbra is szervezőcsapatunk meghatározó tagjai, mert csak velük és értük érdemes úgy dolgozni, hogy kiteljesedjen a rendezvény” – fogalmazott a SepsiBook programigazgatója, hozzáfűzve, hogy próbálnak újat is nyújtani oly módon, hogy a fesztivál két alapvető komponense, az irodalmi fesztivál és a könyvvásár egymást erősítse.

A szépirodalmat illetően két díszvendégre számíthatnak az érdeklődők: a magyarországi Nádas Péterre és a hazai Gabriela Adameșteanu-ra. Előbbi szerző esetében az igazgató kiemelte, hogy sokszor hívták már Sepsiszentgyörgyre, és hosszú folyamat eredménye az, hogy idén megtiszteli Háromszéket a jelenlétével. A megnyitón mindkét díszvendég részt vesz, de pódiumbeszélgetésre is sor kerül majd. Kiemelt meghívottak a fesztiválon továbbá Tompa Andrea, Kiss Judit Ágnes, Karády Anna, valamint Romsics Ignác, Balázs Géza és Király László. A fiatal erdélyi költők közül Sánta Miriámmal, Sárkány Tímeával és Nagy Zalánnal találkozhat a közönség, a fiatalok kedvére tesznek ugyanakkor egy slam poetry-esttel, amelyen André Ferenc, Horváth Benji és Kemény Zsófia fognak előadni.

Szonda Szabolcs szerint átláthatóbb, de intenzív program készül. Fotó: Tuchiluș Alex

Ez azonban még nem a teljes lista, számos más magyar és román nyelvű szerző érkezik az eseményre, amelyen többek között a Bod Péter Megyei Könyvtár 50. születésnapját is ünneplik. Ennek keretében félnapos, nyílt műhelykonferenciát szerveznek az olvasás fejlesztéséről és hasznáról, erdélyi és magyarországi könyvtárosok részvételével.

Bővül a kínálat

A SepsiBookot ezúttal is a nagy befogadóképességű Sepsi Arénában szervezik, amely idén 34 standnak ad helyet, 40 kiadóval. Gombos Zoltán, a fesztivál programkoordinátora kiemelte, két kiállítással készülnek, ugyanakkor a könyvtáras konferencia mellett a természet és a vadászat kedvelőinek is szerveznek találkozót. Mint mondta, bővítettek a standokon és a kínálaton, több kategóriában találhatnak majd kedvükre való olvasmányt az érdeklődők, többek között a főzés és a vadászat témájában, de lesz olyan stand is, ahol oktatási kiegészítő kiadványokat vásárolhatnak majd a pedagógusok és a szülők. Zenei programmal is készülnek: fellép a helyi Improvíziók, az erdővidéki Kelekótya, illetve a Felsőháromszéki Ifjúsági Fúvószenekar.

Gombos Zoltán beszélt a fesztiválra hangolódó eseményekről. Fotó: Tuchiluș Alex

A Fitness Tribe Egyesület idén is közösségi futást szervez a városközponttól az Arénáig, ennek során érdekes könyveket lehet majd nyerni a kiadók jóvoltából. Továbbá a fesztivált megelőzi egy hét, amely során a Művész Moziban a SepsiBookra hangolódó filmvetítéseket szerveznek, valamint rövidesen elindul a BookFace nevű kihívás, amely során bárki megoszthatja kedvenc könyveit úgy, hogy a fotón ő maga is szerepel az olvasmányokkal. Áprilisban ugyanakkor kvízjátékot is hirdetnek a szervezők.

A leghálásabb közönségnek is áldoznak

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is központi szerepet töltenek be a gyerekek és a számukra kínált programok. Ennek megfelelően ebben az évben is megszervezik a Könyvkelengyét a Bod Péter Megyei Könyvtár és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat együttműködésében, ennek során a magyar anyanyelvű első osztályosokat Végvári Imre Jövőmenők című kötetével, a román kisiskolásokat Alina Rosetti egyik meséskönyvével ajándékozzák meg.

A fesztivál családi programjainak kiemelendő meghívottja Dániel András, aki főként a kicsik körében ismert A kufli-sorozat írójaként, vele szombaton délelőtt találkozhatnak az érdeklődők. Hollanda Andrea, a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasószolgálatának vezetője kiemelte, az említett szerző a nagyobbaknak is kedvez, például a kamaszoknak íródott, A nyúlformájú kutya című művében, utóbbi kötetbemutatójára osztályok jelentkezését várják. A SepsiBook vendége lesz ugyanakkor a kolozsvári Alex Moldovan, valamint két helyi szerző, Szőcs Imre és Szabó Enikő könyvei is bemutatásra kerülnek.

A legkisebbektől a kamaszokig minden fiatalnak kedveznek a fesztiválon. Fotó: Tuchiluș Alex

Mindezek mellett hétköznaponként műhelyfoglalkozásokat szerveznek diákoknak és pedagógusoknak, többek között a Silent Book (Csendes Könyv) című kiállítás keretében is. A tevékenységek részleteit a későbbiekben hirdetik meg, Hollanda Andrea szerint arra törekednek, hogy minden korosztály találhasson magának értelmes és értékes elfoglaltságot.

A SepsiBook idei kiadása május 23-26. között zajlik majd, a belépés mindenki számára ingyenes. Az eseményhez a városháza 500 ezer, a Kovászna megyei önkormányzat 130 ezer lejjel járul hozzá, míg a Román Kulturális Alap 132 ezer lejes támogatást nyújt. A szervezésben részt vesz a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Kónya Ádám Művelődési Ház, a Háromszéki Mikes Kelemen Egyesület és a Bod Péter Könyvtártámogató Egyesület.

Fotó: Kristó-Gothárd Hunor, Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. április 5., 17:37
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Mondtam, vagy csak akartam, hogy az MTV – n látok mostanság egy szimpatikus fiatalt, a magyarok tuning hajlandósága mellett kardoskodik. Még hinnék is neki, ha nem lenne neveletlen. Nagy magyarsága árnyékában fülcsimpet hord, A magyarok nevében angolul reklámoz. Így járunk közelebbről a könyvbarátok, molyok és betű-éhesek seregszemléjével is. Egy szakáll tulajdonos megynyitoltatja a fülét belesóhajt a mikrofonba: Búúk! Ezen kívül a többi hirdető TV-adáshibákban lép fel.