Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sepsiszentgyörgyön is közösséget épít a Hagyományok Háza Alapítvány

Sepsiszentgyörgyön is közösséget épít a Hagyományok Háza Alapítvány Kovászna megye

Novemberben Sepsiszentgyörgyön is megtelepedett a Hagyományok Háza Alapítvány, a marosvásárhelyi központú szervezet területi irodája e hónap végén jelentkezik első rendezvényével, az Ég és föld című nagycsütörtöki koncerttel. Egész tevékenységük azt a célt szolgálja, hogy Háromszéket is felrajzolják a hagyományőrzők térképére – nyilatkozta lapunknak a helyi iroda vezetője, Stefán-Dobai Katalin.

Hirdetés
Hirdetés

A marosvásárhelyi központú Erdélyi Hagyományok Háza Alapítványnak hat területi kirendeltsége van, a marosvásárhelyi, kolozsvári, székelyudvarhelyi, csíkszeredai mellé legújabbként felkerült a térképre a nagyváradi és a sepsiszentgyörgyi is. Utóbbi egyelőre a Consic Rt. korábbi székhelyén bérelt irodából szervezi tevékenységét két munkatárssal: Stefán-Dobai Katalin irodavezető munkáját Nagy Tünde rendezvényszervező segíti.

Koncert nagycsütörtökön

Stefán-Dobai Katalin korábban Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármesterének kabinetjében dolgozott, néprajz szakosként azonban szeretett volna választott szakmájában kibontakozni, ezért pályázta meg a Hagyományok Háza Alapítvány sepsiszentgyörgyi részlegének vezető tisztségét. „Itt népi örökségünk teljes skálájával és rendezvényekkel is foglalkozhatom”, árulja el, mi motiválta. Az átmeneti székhelyen még be sem fejezték a berendezkedést, de már alakul a rendezvénynaptár, dolgoznak azokon a tevékenységeken, amelyek által a háromszéki lakossághoz is test-, de főleg lélekközelbe hoznák részben már letűnt népi örökségünket, hagyományainkat.

Első rendezvényük egy nagycsütörtöki koncert lesz Ég és föld címmel, erre minden régiós központban sor kerül helyi előadók közreműködésével: Sepsiszentgyörgyön a helyi Pro Musica kamarakórus hozza majd az „égi zenét”, a szakrális, nagyheti kompozíciókat, István Ildikó népdalénekes és barátai pedig a földhöz ragaszkodást testesítik meg a népzene által. „A lelki könnyebbülésen túl a koncertek alkalmat nyújtanak mindenkinek az elcsendesedésre, a nagyhét és a húsvét misztériumában való elmélyülésre, és zeneileg is igazi csemegének ígérkeznek. A katarzist, a felszabadulást pedig mindannyiunknak a húsvét hozhatja el” – írja ajánlójában az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány közösségi oldalán.”

Kaláka nőknek

Az áprilisi eseménynaptárban a népviselet és a tánc világnapjához is kapcsolódnak: előbbihez oly módon, hogy intézményekhez kihelyeznek egy-egy próbabábut valamilyen helyi népviseletben. A cél az, hogy az alkalmazottak, az oda betérők szeme szokja, barátkozzon az egykori ruházaton, mindenki gondolkodjon el az ahhoz fűződő érzésein. Április 29-én, a tánc világnapján pedig egy interaktív tánctörténeti előadással rukkol elő az intézmény.

A továbbiakban majd rendszeresen szerveznek Kacagó-kalákákat is. Ilyenek Kolozsváron már hosszabb ideje zajlanak, a fogadtatásuk pedig oly kedvező, hogy itt is igyekeznek meghonosítani a nőknek szóló rendezvényt: a hajdani fonók, kalákák hangulatát próbálják megidézni olyanformán, hogy miközben a kéznek is munkát adnak – varrnak, gyöngyöt fűznek –, meghívott adatközlők meséit, énekeit, történeteit hallgatják. Összekovácsoljuk a női közösséget, jó hangulatban – mondja Katalin.

Az irodavezető néptáncosként is hagyományőrző. Fotó: Dobai Katalin

Tervben van még, hogy ún. „rendhagyó énekórákon” asszonykórusok, ifjúsági tánccsoportok segítségével visszatanítsák az érdeklődő helybelieknek az egykor felgyűjtött háromszéki, illetve erdővidéki népdalokat – bár Háromszéken a vidék korai polgárosodása miatt viszonylag kevés maradt fenn belőlük, de azokat legalább éltetni kell. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az Őrkőn (a város cigánynegyedében) milyen értékes népzene- és néptánc-hagyomány él.

„Próbálunk élményközpontúak lenni” – magyarázza Katalin –, éppen ellentétben saját gyermekkori megéléseivel, mikor minden múzeumban csak nézelődni volt szabad. Már akkor megfogalmazódott benne, hogy lehetne ezt másképp is csinálni. Persze a munkaszervezést mindig meghatározza, hogy helyben mire van igény, mire van fogadókészség, de a régiós irodák tanulnak egymás tapasztalataiból is, és saját rendezvényeiken kívül erdélyi szinten is igyekeznek együttműködni – tudtuk meg Stefán-Dobai Katalintól.

Fotó: Dobai Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük