Viorica Dăncilă kormányfőt Ana Birchall és Teodor Meleșcanu külügyminiszter is elkísérte Fotó: stirileprotv.ro

Románia izraeli nagykövetségének esetleges Jeruzsálembe költöztetéséről egyeztetett tegnap Klaus Johannis államfő Viorica Dăncilă miniszterelnökkel, írja az MTI.

 

Az elnöki hivatal közleménye szerint az általa kezdeményezett találkozón az államfő leszögezte: a román külpolitika kizárólag az ország érdekeit szolgálhatja, Románia pedig csak úgy őrizheti meg hitelét az Egyesült Államokkal, az Európai Unióval, a NATO-val és más stratégiai szövetségeseivel ápolt kapcsolatában, ha azonnal véget vet a külpolitikai eredetű belpolitikai feszültségnek. Johannis arra figyelmeztette a kormányt: vannak olyan átléphetetlen határvonalak a román külpolitikában, amelyeket politikai irányultságától függetlenül eddig egyetlen döntéshozó sem sértett meg. Az elnök szerint „aggodalmat és nyugtalanságot” szülne, ha a román külpolitika feladná kiegyensúlyozottságát, következetességét és kiszámíthatóságát.

A találkozóra Viorica Dăncilă kormányfőt Ana Birchall, Románia stratégiai partnerségekért felelős miniszterelnök-helyettese és Teodor Meleșcanu külügyminiszter is elkísérte. A megbeszélésen részt vevő kormánytagok is – az elnöki hivatal szerint – az állami intézmények közötti lojális együttműködés fontosságát hangsúlyozták. Dăncilă április végén izraeli látogatása előtt megerősítette: kormánya memorandumot fogadott el az izraeli román külképviselet áthelyezésének előkészítéséről. Az ország külpolitikájának kialakításában alkotmányos jogkörökkel rendelkező államfő elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy ilyen kényes kérdésben nem konzultáltak vele, magát a döntést elhamarkodottnak nevezte, és – egyebek mellett emiatt is – Dăncilă lemondását követelte.

Amint arról írtunk, Johannis egy múlt hétvégi sajtónyilatkozatából kiderült: az államfő azzal sem értett egyet, hogy a román külügyminisztérium csatlakozott azokhoz az országokhoz – Csehországhoz és Magyarországhoz –, amelyek vétójukkal megakadályozták, hogy az Európai Unió egységes nyilatkozatban ítélje el az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetését.

Kedd délután kiadott közleményében a kormány azt állította, hogy uniós fellépése a tavaly decemberi EU-csúcs „nyelvezetével és következtetéseivel” állt összhangban, a két egymás mellett élő állam – Izrael és Palesztina – létét elismerő válságkezelés melletti közös elkötelezettségét demonstrálta, és a békefolyamatot veszélyeztető egyoldalú lépések elkerülését célozta. A külügyminisztérium már korábban is jelezte, hogy „egyoldalúnak” tartja a kizárólag az amerikai nagykövetség kérdésére összpontosító uniós szövegjavaslatot. A kormány – a korábbi éles támadásoknál diplomatikusabb nyelvezettel – közleményében ismét jelezte: nem fogadja el, hogy az ország külpolitikája kizárólag az államfőre tartozik. Azt is megerősítette: kész együttműködni az elnöki hivatallal abban, hogy Románia kiegyensúlyozott és mérsékelt álláspontra helyezkedjék a közel-keleti kérdésben.

 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. május 16., 8:43
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Ezzel az erovel a Krim felsziget visszacsatolasat Oroszorszaghoz is ugyanigy el kellene fogadja a vilag,hiszen az oroszok ott nem oldostek a civil lakossagot.Ott bekes nepszavazas dontotte el,hogy a felsziget visszacsatolodik Oroszorszaghoz.Es megis a vilag tobbi orszaga ezt mai napig agresszionak tartja es nem ismeri el,mikozben Palesztinaban folyik az oldokles,de Jeruzsalemet megis elismerjuk Izrael fovarosanak.Hat akkor,hogy is van ez? Ki is az agresszor itt valojaban?! Es kik a csatlosai,kinek?!

 • User
  Dátum: 2018. május 16., 8:33
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Ezzel az erovel a Krim felsziget visszacsatolasat Oroszorszaghoz is ugyanigy el kellene fogadja a vilag,hiszen az oroszok ott nem oldostek a civil lakossagot.Ott bekes nepszavazas dontotte el,hogy a felsziget visszacsatolodik Oroszorszaghoz.Es megis a vilag tobbi orszaga ezt mai napig agresszionak tartja es nem ismeri el,mikozben Palesztinaban folyik az oldokles,de Jeruzsalemet megis elismerjuk Izrael fovarosanak.Hat akkor,hogy is van ez? Ki is az agresszor itt valojaban?! Es kik a csatlosai,kiknek?!

 • User
  Dátum: 2018. május 16., 10:29
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Azert meg egy kerdes nem hagy nyugton,ha a Hirmondosok nem haragusznak meg ram,hogy ennyit zavarom oket.Mi lenne ha a magyar orszaggyules holnap elhatarozna,hogy Magyarorszag fovarosat Budapestrol ,Kolozsvarra helyezik at es megkerik a vilag osszes nagykovetseget,hogy kezdjek meg az atkoltozest Budapestrol-Kolozsvarra.Vajon Dragneajek szabadkomuvesei itt is az elsok kozt akarnanak majd koltozkodni?! Hat ezt nagyon ketlem.De azert remelem,hogy kerdezni szabad.Vagy ilyen dolgokrol talan meg kerdezni sem szabad?!

 • User
  Dátum: 2018. május 16., 14:06
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Persze, hogy szabad kérdezni. Ugyanaz lenne, mintha a mongol országgyűlés elhatározná, hogy a fővárost Kievbe, a török országgyűlés, hogy a fővárost Belgrádba, a mexikói pedig a texasi Dallasba költöztesse. Esetleg a svédek Helsinkibe, a dánok Oslóba, a japánok Nankingba: újabb kérdésekre adnának esélyt, idő és energia úgy látszik, van. Ja, és a mórok fővárosa is lehetne újra Córdoba, esetleg Sevilla.

Ajánló

Mostantól igényelhető a kamatmentes kölcsön

Hétfőtől igényelhető a kamatmentes kölcsön a fiatalok számára, de nem csak – a hitelt, amelynek kamatát az állam fizeti, a CEC banktól lehet kérvényezni.   A 16 és 26 év közöttiek legtöbb 40 ezer lejes kölcsönt vehetnek fel abban az esetben is, ha nincs munkaviszonyuk. Az összeg további 20 ezer lejjel egészíthető ki, ha az […]

Sürgősségi rendelettel módosítja a kormány az igazságügyi törvényeket

Sürgősségi rendeletet fogad el a kormány, amellyel összhangba hozza az igazságügyi törvényeket a Velencei Bizottság ajánlásaival – hangsúlyozta a kabinet hétfő reggeli ülésének elején Viorica Dăncilă miniszterelnök. A kormányfő rámutatott, Tudorel Toader igazságügyi miniszter egyeztetett a rendeletbe foglalt előírásokról a Velencei Bizottság képviselőivel, illetve az Európai Bizottság első alelnökével, Franz Timmermansszal is. A miniszterelnök szerint […]

Röviden

Hídról zuhant Lezuhant az erdélyi autópálya irányelválasztó övezetében egy férfi szombatra virradóan. A férfi 12 métert zuhant és életét vesztette. A Kolozs megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a 44 éves, Bihar megyei férfinak Szind közelében elromlott az autója, ezért megállt, és közúti mentést kért. Amikor az autómentők a helyszínre érkeztek, a férfi át akart menni gyalog […]

Alkotmányellenes cikkelyek

Alaptörvénybe ütközőnek minősítette az alkotmánybíróság a parlament által júniusban elfogadott új büntetőeljárási törvénykönyv (Btk.) több cikkelyét. Az alkotmánybíróság egyhangúlag hozta meg döntését, írja az MTI.

Elnök nélküli párt

Új pártot alapított Cătălin Ivan európai parlamenti képviselő. Az Alternatíva a Nemzeti Méltóságért (ADN) nevű politikai alakulatot Jászvásárban mutatta be szombaton, írja az Agerpres.

December eleje a határidő

December 4-ig lehet benyújtani a kéréseket a belterületek tulajdonviszonyának rendezésére, ennek részleteiről tartott tanácskozást Korodi Attila képviselő, valamint Tánczos Barna és Császár Károly szenátor október 12-én, Csíkszeredában, áll az RMDSZ pénteki közleményében.

Magyarország elkötelezett

Magyarország elkötelezettsége töretlen a román–magyar gázszállítási folyosó fejlesztésében – mondta Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár a BRUA (Bulgária–Románia–Magyarország–Ausztria) gázvezeték projekt csanádpalotai kompresszorállomásán megtartott helyszínbejáráson a szaktárca közleménye szerint.

Kihirdette az államfő a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvényt

Klaus Johannis államfő kihirdette pénteken a bírák és ügyészek jogállásról szóló, 2004/303-as törvényt módosító jogszabályt. Az elnöki hivatal közleménye szerint az elfogadott módosítások “egy olyan visszalépést jelentenek a román demokráciának, amelynek veszélyeire figyelmeztettek az európai partnerek, az Európai Bizottság és a korrupcióellenes államcsoport (GRECO)”, ezért az államfő azt kéri a többségi koalíciótól, hogy a szakemberek […]

Előzetesbe kerülnek a csendőröket bántalmazó tüntetők

Helyt adott a fővárosi első kerületi bíróság az ügyészség kérésének és elrendelte annak a két személynek az előzetes letartóztatásba helyezését, akik csendőröket bántalmaztak az augusztus 10-i, bukaresti tüntetésen. A vádhatóság szerint a két letartóztatottat hatóság elleni erőszakkal és közrendzavarással gyanúsítják. A fővárosi rendőrség csütörtök reggel közölte, hogy ügyészek és rendőrök házkutatást tartottak három személy lakásán, […]

Bizalmatlansági indítványt készül benyújtani a PNL

“Egészen biztos”, hogy bizalmatlansági indítványt fog benyújtani a Nemzeti Liberális Párt, de megvárják, míg a legtöbb esélye lesz annak, hogy az ellenzék mellett más parlamenti képviselők is támogatni fogják azt – mondta Ludovic Orban, a PNL elnöke a Digi 24 televíziócsatornának adott interjúban. Orban azt mondta: a párt tárgyalócsoportja a parlament minden frakciójával egyezkedik, beleértve […]

Hétfőn írják ki a közbeszerzést a Ploieşti-Brassó autópályára

Hétfőn írják ki a közbeszerzési eljárást a Ploieşti-Brassó autópályára – jelentette be csütörtökön Viorica Dăncilă. A miniszterelnök szerint a sztrádaszakaszt köz-magán társulással valósítják meg. “A licitre harminc napig lehet jelentkezni. Abban reménykedünk, hogy a pályázat nyertesével már decemberben aláírhatjuk a kivitelezési szerződést” – nyilatkozta a Victoria palotában Viorica Dăncilă. (Agerpres)

Röviden

Koppintó titkosszolgák Ahogy azt eddig is sejteni lehetett, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) sem temp­lom­ajtó, ugyanis kiderült, hogy az alkalmazásában levő vagy volt tisztjeinek a „doktori” dolgozatai is koppintásgyanúsak. Legalábbis ezt jelezte az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács, amelynek honlapján arról írnak, hogy olyan doktori dolgozatok plágiumgyanúsak, amelyeket a Mihai Viteazul Hírszerzési Akadémián […]

Moszkva ismét vádaskodik

Oroszország azzal gyanúsította meg az Amerikai Egyesült Államokat (AEÁ), hogy ballisztikus rakétarendszereket telepít többek között Romániába, megszegve ezzel a nukleáris fegyverekre vonatkozó egyezményt.

Betett a sertéspestis

Tegnap kezdődött az ortodox felekezetűek egyik legnagyobb búcsúja Jászvásáron, ahová minden évben tízezrek zarándokolnak, hogy megérinthessék Szent Parascheva maradványait. Idén a disznópestis kicsit rányomta a bélyegét az imádatra.

Nyögdíj vagy nyugdíj?

Alighogy a szerdai kora esti kormányülésen elfogadták, máris ízekre szedték az új nyugdíjtörvény-tervezetet. A kritikusai úgy vélik, hogy gyakorlatilag az amúgy is gyenge lábon álló rendszer tönkretétele valósul meg.