Röviden

Végzetes zuhanás

Életét vesztette egy nő hétfő este, miután lezuhant a kolozsvári járványkórház első emeletéről. A mentőorvosok a helyszínen próbálták újjáéleszteni az asszonyt, sikertelenül. Carmen Jucan, a kolozsvári rendőr-főkapitányság szóvivője közölte az Agerpres-szel, hogy az áldozat 76 éves volt, és a Beszterce-Naszód megyei Szálva településről származott. A rendőrség kivizsgálást indított az ügyben.

 

Toader javaslata

Ha sor kerül az alkotmánymódosításra, törölni kell azt a cikkelyt, amely lehetővé teszi egy tervezet hallgatólagos elfogadását a parlamentben – mondta tegnap Tudorel Toader igazságügyi miniszter. „Alkotmányunk értelmében kétkamarás törvényhozási rendszerünk van. Olykor a képviselőház az első kamara és a szenátus a döntő, máskor pedig fordítva. (…) Az Alkotmány ugyanakkor megengedi, hogy ha az első ház egy bizonyos határidőig nem tárgyalt meg egy tervezetet, akkor az a döntő ház elé kerüljön. Számos jogszabálytervezet jut így tárgyalás nélkül túl az első házon, és csak a döntő ház vitázik és szavaz róla. A véleményem az, hogy az alkotmánymódosításkor el kell tűnnie a hallgatólagos elfogadás módszerének, mert ezzel alkotmányos szinten a kétkamarás jogalkotást hirdetjük ugyan, de valójában a törvényt csak a döntő házban hozzuk meg” – érvelt az igazságügyi miniszter.

 

Tăriceanu, az igazságos

Levélben fordult Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) elnökéhez, Simona Camelia Marcuhoz, kérve, hogy a CSM plénuma vizsgálja meg a legfelsőbb bíróság bíráinak és ügyészeinek hozzáférési jogát a titkosított adatokhoz. Tăriceanu szerint a testületnek azt kell megvizsgálnia, hogy az ezt lehetővé tevő szabályzat nem mond-e ellent a jogállamiság alapelveinek. A szenátusi elnök szerint a jogállamiság elveitől való súlyos eltérésekre utalnak a nyilvánosság előtt felbukkanó egyes információk, többek között a SRI és a DNA, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács közötti együttműködési megállapodás. Az igazságszolgáltatási rendszer különböző struktúrái botrányosan áthágják az alkotmányos jogokat, ami az állampolgárok igazságos perhez, védekezéshez és független bírói testülethez való jogát illeti – érvel Tăriceanu.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.