Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mesélő képeslapok

Mesélő képeslapok Kultúra

Nem csak az első világháborús propagandába kóstolhatunk bele, hanem megízlelhetjük a kor nyelvezetét és megismerkedhetünk udvarlási szokásaival is annak a képeslapgyűjteménynek a megtekintésével, melyet szerda délután mutattak be a sepsiszentgyörgyi Köntés Galériában.
Tóth Szabolcs Barnabás helytörténész elmondta, a világon elsőként az osztrák–magyar postaigazgatóság hozott forgalomba levelezőlapokat 1869-ben. Az üzenetváltás eme módja pedig az 1870-es évek elején a képeslapok megjelenéséhez vezetett. Lőrincz Dénes történelemtanár előadása következett, melynek során egy több mint 100 éves románc bontakozott ki.
Mindezt annak a 112 képeslapnak a bemutatása tette lehetővé, melyeket Vass István csendőrőrmester küldött imádott Nusikájának 1914 és 1918 között. Összegyűjtésük, tanulmányozásuk és feldolgozásuk több mint másfél esztendejébe került a kutatónak. Ily módon nem csak a fellángolt, lobogó, majd pislákoló és lassan kihunyó szerelemről szerezhetett tudomást és ez által mi is, hanem a csendőr gyakran változó szolgálati helyeiről, valamint a háború alakulásáról is. Ugyanakkor kiderült, hogy a kökösi román családból származó és a magyar világban Demeter Annaként ismert kislány neve az impériumváltással Dumitru Ana-ra változott.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük