Vasárnap reggel két, az utcán sétáló embert is megsebesített a medve Tusnádfürdőn. Bár élve megúszták, jelenleg mindkét áldozatot a csíkszeredai sürgősségi kórházban ápolják.

 

Albert Tibor polgármester szerint a támadás a PECO benzinkút környékén történt. – Amitől féltünk, bekövetkezett. Az anyamedve a PECO előtt, a nyílt utcán támadt a járókelőkre. Az áldozatok nem együtt voltak. Egyikük éppen az állomásra igyekezett, mikor rárontott a vérgőzős állat, és az ő segítségére érkezett a másik, éppen arra járó áldozat. A medve végül nekiesett mindkettejüknek. Sürgősen tenni kell valamit, mondja a polgármester, mert tarthatatlanná vált a helyzet.

 

A két 27 éves férfit a mentők harapott és karmolt sebekkel szállították a csíkszeredai sürgősségre. Egyikük állapota súlyos, az orvosok szerint műteni kell, mivel a medve gyakorlatilag kiharapott egy darabot a férfi baloldalából. Ez a mély seb a hóna alatt, a mellkasán keletkezett, de megsérült az állkapcsa, és a hasfalába is beleharapott a dühöngő mackó. A másik férfi a vállán és a fülénél sebesült meg, őt a fertőző osztályra szállították.

A csendőrséghez vasárnap reggel futott be egy riasztás a 112-es számra, miszerint beszorult két medvebocs a tusnádfürdői állomás mögötti kukákba. Elmondásuk szerint mire kiértek a helyszínre, egy helybéli lakós már kiszabadította a bajba jutott állatokat, akik el is futottak anyjukkal. Iamandi Dan parancsnok azt feltételezi, hogy ez az esemény válthatta ki a támadást, a bocsait féltő anyamedve valószínűleg befeszült a történtek hatására.

Tusnádfürdő: ideges az anyamedve!

Ezért támadt az anyamedve Tusnádfürdőn! MA reggel 6 óra előtt egy három bocsos anyamedve két boccsa bezáródott az állomási medvebiztos kukába. A megvadúlt anyamedve támadta meg a két fiatalembert a tusnádfürdői vasútállomás környékén a benzinkút közelében. / Videó forrása: Bálint Gábor#sokamedve

Publicată de Vadkárok Székelyföldön pe Duminică, 5 August 2018

Borboly Csaba megyei tanácselnök a Környezetvédelmi Minisztérium sürgős beavatkozását követeli. Szerinte a kormány is felelős, hogy a medvék az emberek életét kockáztatják. Állítja, Bukarestből azt a tanácsot kapták, költöztessék el a medvéket, de ehhez semmilyen jogalapja nincsen a helyi önkormányzatnak. A minisztérium pedig pénzt sem kíván áldozni a medveprobléma hatékony, közpolitikai orvoslására, Borboly szerint a központi román hatóságok továbbra is struccpolitikát folytatnak, és teljesen közömbösek az egyre súlyosbodó helyzettel.

A medvetámadás körülményeiről mesél a két tusnádfürdői áldozat

Kollégája segítségére sietett, de őt is megtámadta a medve, sérülései miatt műtéti beavatkozásra van szükség. Érdemes alaposan fülelni az utolsó fél percben, megdöbbentő dolog hangzik el! A medvetámadás körülményeiről mesél a két áldozat. #sokamedve Tusnádfürdő

Publicată de Borboly Csaba pe Duminică, 5 August 2018

Nem ez az első medveügy ezen a héten Tusnádfürdőn. Pár nappal korábban a fürdőváros egyik gyerekgondozójába – a Szent László Gyermekotthonba sétált be egy medve, és ott 50 gyerek szeme láttára betört egy ajtót, majd kiette a fagyit, meg a zöldséget a mélyhűtőből. Júliusban is két embert sebesítettek meg, egy helybélit és egy tusványosozó turistát. A tusnádiak petícióval is próbálkoztak a minisztériumnál, eddig kevés sikerrel. A helyiek szerint mintegy 20 medve látogatja rendszeresen a fürdőváros utcáit.

 

(protv)

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Gyűjtés, vagy átverés? Országos szinten számtalan precedens volt arra, hogy beteg gyermekekre hivatkozva vertek át adakozó személyeket. Lapunk arról kérdezte a háromszéki hatóságokat, hogy milyen tanácsokkal látnák el azokat a személyeket, akik az utcán nemesebb célokért adnak kisebb- nagyobb összegeket. Mindezt annak tükrében tettük, hogy az elmúlt hetekben több személy is jelezte, leállították Sepsiszentgyörgy központjában, […]

Akadozik a közlekedés

Hétfő reggel elkezdték az aszfaltozást Sepsiszentgyörgy központjában, a Bem József utcában. A megyei útügyi vállalat három nap alatt tervezi befejezni a munkálatokat, addig – aki teheti – ne gépkocsival jöjjön folyó ügyeit intézni a megyei pénzügyi hivatalhoz, illetve a bankokhoz.

Mindenki jól járna

A város tulajdonába kerülhet a stadion – legalábbis a szerint a jogszabály szerint, amely a napokban jelent meg az Ifjúsági és Sportminisztérium honlapján. Eddig évekkel ezelőtt is eljutott az ügy, azt később egy alkotmánybírósági határozattal megsemmisítették.

Mindenki számára megterhelő

Harmadik negyedévi szokásos találkozójukon, melynek helyszíne a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság székhelye volt, a szociális szolgáltatásokat végző szervezetek és intézmények képviselői a fogyatékkal élő, illetve hátrányos helyzetű személyek besorolásának procedúrájáról, valamint jogairól, a rendszer hiányosságairól és mellékhatásairól beszélgettek.

Fizetik az előleget

Ma kezdik utalni az előleget az egységes mezőgazdasági támogatást kérelmező gazdáknak – közölte a miniszterelnök a hétfő reggeli kormányülés elején.

Utolsó lehetőség

Több, mint egy hónap  áll rendelkezésükre jelentkezni azoknak, akik hivatásos tűzoltóként szeretnének dolgozni a Baróton épülő, új tűzoltóállomásnál.

Van, ami csak itt lelhető fel

Első alkalom, hogy Háromszék ad otthont a nemzetközi gombászkongresszusnak (JEC, Journées Européennes du Cortinaire). A László Kálmán Gombászegyesület és Kovászna Megye Tanácsa által közösen szervezett 36. nemzetközi gombászkongresszus Bálványosfürdőn zajlik, és október 20-án ér véget.

Háromszéki kisbusz balesetezett Szeben megyében

Kovászna megyei kisbusz ütközött hétfő hajnalban személygépkocsival Szeben megyében. Több mentő- és SMURD-egység érkezett a helyszínre.   A helyi portálok beszámolói szerint a baleset a DN14-es jelzésű úton, Nagycsűr közelében történt. A személygépkocsi vezetője okozta, amikor szabálytalanul próbált előzni.   A háromszéki kisbuszban öt felnőtt és négy gyermek tartózkodott. Egyikük sem sérült meg, de a […]

„Egymás terhét hordozzátok…”

A 2017-es esztendő végén merült fel annak a gondolata, hogy valamit tennünk kellene a gyülekezetünkhöz tartozó idősek, betegek, rászorulók életminőségének a javításáért. A családlátogatás rendjén szembesültünk azzal, hogy nagyon magas gyülekezetünkben az idősek aránya a fiatalabbakhoz képest, hogy igen sokan vannak, akik magukra maradtak (gyerekeik valahol külföldön), akik betegek, akiket a szomszédok gondoznak, vagy nincs, aki rájuk nyissa az ajtót.

Röviden

Háromszékiek is mentettek Szombaton zajlott az országos méretű SEISM 2018 elnevezésű gyakorlat, amelyben háromszéki életmentők is segédkeztek. A meghirdetett sürgősségi állapot forgatókönyve szerint szombaton, reggel 9 órakor egy 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg Románia délkeleti részét, a földmozgás elsősorban az ország fővárosában okozott komoly gondokat. A reggeli riadóval az ország több megyéjének katasztrófavédelmi egységét indították […]

50 éves a Művészeti és Népiskola

Mindazok jelenlétében, illetve mindazokat megidézve, akik megrajzolták az 50 éves intézmény arcát, gálaműsorral ünnepelték meg csütörtökön a Tamási Áron Színház nagytermében a Művészeti és Népiskola fél évszázados fennállását.

Magasabb szinten az ügy

Magyarországi hivatalosságok is felkeresték a csíkszeredai börtönt, ahol meglátogatták Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, az ún. székely terrorista-ügy két áldozatát. Sajtótájékoztatón bejelentették: mindent megtesznek, hogy az igazságra fény derüljön.

Készül az „etető térkép”

Nyomdában van az „etető térkép” – nyilatkozta Grüman Róbert. A megyei tanács turisztikáért (is) felelős alelnöke szerint Sepsiszentgyörgy tizenhat vendéglőjének, kocsmájának, gyorséttermének legjellemzőbb fogását mutató térkép novemberben minden fontosabb helyen elérhető lesz.

Ötvenezren vasút nélkül

Csalódott hangvételű közleményben tudatja Gheorghe Baciu volt bodzafordulói polgármester, aki a román választási „orosz rulett” szabályai szerint annyi szavazattal lett a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora, hogy az nem biztos elég lenne egy sepsiszentgyörgyi városi tanácsosi mandátumhoz: a szállítási minisztérium nem tervezi újraépíteni a bodolai vasúti hidat, amelyet június végén sodort el az ár.

Kevesebb az alkalmazott

Ünnepeltek a háromszéki vállalkozók, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 25. alkalommal díjazta a legeredményesebb cégeket. A háromszéki üzleti szféra krémje volt jelen Sepsiszentgyörgyön, a Panoráma Event Hall nevű rendezvénysátorban szervezett eseményen, ahol a több mint száz jelenlévő cégvezetőt oklevelekkel és méltató szavakkal jutalmazta a kereskedelmi kamara vezetősége.