Vasárnap reggel két, az utcán sétáló embert is megsebesített a medve Tusnádfürdőn. Bár élve megúszták, jelenleg mindkét áldozatot a csíkszeredai sürgősségi kórházban ápolják.

 

Albert Tibor polgármester szerint a támadás a PECO benzinkút környékén történt. – Amitől féltünk, bekövetkezett. Az anyamedve a PECO előtt, a nyílt utcán támadt a járókelőkre. Az áldozatok nem együtt voltak. Egyikük éppen az állomásra igyekezett, mikor rárontott a vérgőzős állat, és az ő segítségére érkezett a másik, éppen arra járó áldozat. A medve végül nekiesett mindkettejüknek. Sürgősen tenni kell valamit, mondja a polgármester, mert tarthatatlanná vált a helyzet.

 

A két 27 éves férfit a mentők harapott és karmolt sebekkel szállították a csíkszeredai sürgősségre. Egyikük állapota súlyos, az orvosok szerint műteni kell, mivel a medve gyakorlatilag kiharapott egy darabot a férfi baloldalából. Ez a mély seb a hóna alatt, a mellkasán keletkezett, de megsérült az állkapcsa, és a hasfalába is beleharapott a dühöngő mackó. A másik férfi a vállán és a fülénél sebesült meg, őt a fertőző osztályra szállították.

A csendőrséghez vasárnap reggel futott be egy riasztás a 112-es számra, miszerint beszorult két medvebocs a tusnádfürdői állomás mögötti kukákba. Elmondásuk szerint mire kiértek a helyszínre, egy helybéli lakós már kiszabadította a bajba jutott állatokat, akik el is futottak anyjukkal. Iamandi Dan parancsnok azt feltételezi, hogy ez az esemény válthatta ki a támadást, a bocsait féltő anyamedve valószínűleg befeszült a történtek hatására.

Tusnádfürdő: ideges az anyamedve!

Ezért támadt az anyamedve Tusnádfürdőn! MA reggel 6 óra előtt egy három bocsos anyamedve két boccsa bezáródott az állomási medvebiztos kukába. A megvadúlt anyamedve támadta meg a két fiatalembert a tusnádfürdői vasútállomás környékén a benzinkút közelében. / Videó forrása: Bálint Gábor#sokamedve

Publicată de Vadkárok Székelyföldön pe Duminică, 5 August 2018

Borboly Csaba megyei tanácselnök a Környezetvédelmi Minisztérium sürgős beavatkozását követeli. Szerinte a kormány is felelős, hogy a medvék az emberek életét kockáztatják. Állítja, Bukarestből azt a tanácsot kapták, költöztessék el a medvéket, de ehhez semmilyen jogalapja nincsen a helyi önkormányzatnak. A minisztérium pedig pénzt sem kíván áldozni a medveprobléma hatékony, közpolitikai orvoslására, Borboly szerint a központi román hatóságok továbbra is struccpolitikát folytatnak, és teljesen közömbösek az egyre súlyosbodó helyzettel.

A medvetámadás körülményeiről mesél a két tusnádfürdői áldozat

Kollégája segítségére sietett, de őt is megtámadta a medve, sérülései miatt műtéti beavatkozásra van szükség. Érdemes alaposan fülelni az utolsó fél percben, megdöbbentő dolog hangzik el! A medvetámadás körülményeiről mesél a két áldozat. #sokamedve Tusnádfürdő

Publicată de Borboly Csaba pe Duminică, 5 August 2018

Nem ez az első medveügy ezen a héten Tusnádfürdőn. Pár nappal korábban a fürdőváros egyik gyerekgondozójába – a Szent László Gyermekotthonba sétált be egy medve, és ott 50 gyerek szeme láttára betört egy ajtót, majd kiette a fagyit, meg a zöldséget a mélyhűtőből. Júliusban is két embert sebesítettek meg, egy helybélit és egy tusványosozó turistát. A tusnádiak petícióval is próbálkoztak a minisztériumnál, eddig kevés sikerrel. A helyiek szerint mintegy 20 medve látogatja rendszeresen a fürdőváros utcáit.

 

(protv)

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Főhajtás a hősök előtt

Kedden délelőtt a kézdivásárhelyi református temetőben számos résztvevő jelenlétében emlékeztek meg vitéz Mező Ferenc második világháborús tartalékos zászlósra. Az eseményre a Laczkó-kriptánál került sor, ahol a Köröstarcsán született és Kászonjakabfalván elhunyt katona emlékét tábla őrzi.

Nem mindenhol lesz szabadnap

Annak ellenére, hogy a közszférában dolgozóknak három szabadnapjuk van a héten, bizonyos intézmények nyitva tartanak, és teljes programmal várják az ügyfeleket.

Székely zászlókat szenteltek

Tegnap nagy ünnepet ült Sárfalva és Szászfalu népe: a környékbeli papság részvételével búcsús szentmisére került sor a tavaly felújított Nagyboldogasszony-plébániatemplomban, ugyanakkor két nagyméretű székely zászlót is megszenteltek.

Ritka vírusos betegség Kézdin

A klímaváltozás napról napra beigazolódni látszik, hiszen az évszakok elveszítették jellegüket, és olyan betegségek jelentek meg, amikről eddig csak hírből hallottunk Székelyföldön. Kézdivásárhelyen egy idős személyről kiderült, hogy nyugat-nílusi lázban szenved, ezt pedig egy mifelénk ritka afrikai vírus okozza.

Kutyamelegek

A hobbiállatokra és haszonállatokra is fokozottan kell figyelni a kánikula idején – figyelmeztet az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság. A legfontosabb a víz és az árnyék biztosítása az állatok számára.

Vízgondok Vargyason

Vargyasiak jelezték még vasárnap este a közösségi oldalon, hogy a faluban nincs vezetékes víz, nem lehet mosni, tisztálkodni sem. Sütő Levente Lehel polgármestertől érdeklődve megtudtuk, a gondot a vízszivattyúk eldugulása okozta.

Adminisztratív és pénzügyek

Költségvetés-kiigazítások, tagsági díjak befizetése, tisztségjegyzékek jóváhagyása szerepelt többek között Kovászna megye tanácsa rendes augusztusi ülésének napirendjén.

Hetvenéves idea testesült meg

A Bodok-hegység gerincén, a 36 kilométeres gerinctúra közepén, hat másik, kisebb túraútvonal találkozásánál a Kovászna Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ hétfőn csinos kis menedékhelyet adott használatba a hegyen megszorulók hasznára. Az ünnepélyes átadón Tamás Sándor megyetanácselnök is jelen volt.

Röviden

Heti sürgősségek A megyei sürgősségi kórházban augusztus 6-a és 12-e közötti időszakban 771 sürgősségi esetet láttak el a szakemberek, és 191 alkalommal utalták be a betegeket. Erőszakos cselekmények miatt 7 pácienst kezeltek, illetve 8 ittas szorult orvosi segítségre. A panaszok természete szerint a jelzett periódusban a következő esetek fordultak elő: 41 szív- és érrendszeri, 74 […]

Megvan rá a pénz!

Nem ismétlődik meg az, ami tavaly történt, hogy tej-kifli nélkül maradjanak a háromszéki kisdiákok. Idén ősszel zökkenőmentesen zajlik a program – ígéri Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Nem magánügy

A SIC Feszt, és azon belül a Családi nap szervezői remélték, elérik a fiatalok ingerküszöbét is a családon belüli erőszakról szóló előadással, és ez valóban megtörtént. Az országban minden 30. másodpercben megvernek egy nőt – ők a mi közösségünkben is jelen vannak –, 2016-ban pedig 200 nő vált a családon belüli erőszak áldozatává. Róluk és a többi szenvedőről beszélgettek az egy asztalnál ülő Bálint Olga, a Szentkereszty Stephanie Egyesület igazgatónője, Hegedűs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető elnöke, Dobolyi Tünde, kézdivásárhelyi ügyvéd és Ájgel Ágnes, mint szervező.

Lehet programálást kérni

Bár az állami intézmények – elvben – nem dolgoznak a hét második felében, a sepsiszentgyörgyi útlevélosztály nem zár, csak a hivatalos, törvényben előírt szabadnapon, augusztus 15-én nem nyitnak ki.

Beindult a nagyipar

Több mint ötszáz, 4–12 éves közötti gyerek jelent meg az augusztus 19-éig tartó evangelizációs hét első napján a sepsiszentgyörgyi Krisztus király templomban. A labdázás, rajzolás, festés, játék mellett – finoman adagolva – szó esik Istenről is.

Remélik a kedvező döntést

A közéletiség iránt érdeklődő fiatalok a SIC Feszt Székelyföldi Szabadegyetemen az aktuálpolitika kihívásairól és problémáiról is testközelből, azaz a törvényhozásban, végrehajtásban tevékenykedő politikusoktól is hallhattak. Szombat délben Cseke Attila szenátusi frak­ció­vezetővel Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke beszélgetett a most éppen az alkotmánybíróságon pihentetett új közigazgatási kódex kapcsán.

A Bod Péter megyei könyvtár programja

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban a nyári nyitvatartási program szeptember 3-áig: kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken 10–17, szombaton 9–13 óráig. Augusztus 15–17-én (hivatalos munkaszüneti napok) zárva; szombaton, augusztus 18-án a megszokott program szerint, 9 és 13 óra között várják az olvasókat.