Nagyszabású munkálat folyik nyár óta a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárnál, amelyet azonban igyekeznek úgy kivitelezni, hogy a legkevesebb fennakadást okozzák az intézmény életében, az olvasóközönség igényeit továbbra is a lehető legjobban kiszolgálják.

– A nyár folyamán pakoltuk össze a könyveket, azok egy részét el kellett szállítani, mivel nem volt, ahol tárolni, ezért az állományból mintegy 40 ezer kötet dobozolva van egy külső raktárban (a közel 70 ezerből). Főként a ritkábban keresett szakirodalom az, ami jelenleg nem hozzáférhető, a népszerű szépirodalom és a teljes gyermekirodalmi állomány rendelkezésre áll, ezzel együtt elnézést kérünk azoktól az olvasóktól, akiket nem tudtunk a keresett kötettel kiszolgálni – indította a beszámolót Vántsa Judit igazgató.

A teljes mértékben a helyi önkormányzat által finanszírozott munkálat a villanyhálózat teljes felújításával indult, amelyet szeptember folyamán végeztek el. Öt parkettázott terem van az intézményben, jelenleg azokban zajlik a parkettcsiszolás, majd a festés és az asztalosmunkák hosszadalmasabb folyamata következik.

Az egykori raktárak átalakítása is tervben van: az egyiket a kicsik vehetik majd birtokba, abban csak gyerekkönyvek, ifjúsági irodalom kap helyet, a másikkal a felnőtt kölcsönző bővül. A régi polcrendszer is megújul, más formában, más színekkel kerül majd a helyére.

– Amint a felsorolt munkálatok befejeződnek, sort kell keríteni az állomány leltározására is, amit 8 évenként kötelező megejteni, és idén jár le a határidő, ez is picit nyújtja a folyamatot, de reméljük, jövő nyáron már megújult, szép, korszerű intézményben fogadhatjuk az olvasókat – részletezte az igazgató. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Januártól nyit a rendelő

Arról már írtunk, hogy a sepsiszentgyörgyi Tega Rt. köztisztasági vállalat által működtetett szépmezői kutyamenhelyet egy orvosi rendelővel bővítették volna, ám a bukaresti engedély több hónapon át késett, most úgy tűnik ez az akadály elhárult.

Baj van a hódokkal

A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal szervezésében kedden egész napos tanácskozáson vitatták meg, mi a teendő a környéken elszaporodott és károkat okozó hódokkal.

Nőnek a szakadékok

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a mindenkori kormányok szociálpolitikájának köszönhetően az évek során kialakult egy úgynevezett szegénységi spirál. Ezt pedig csak bátor döntésekkel lehetne megszakítani, ellenben úgy tűnik, hogy jelen pillanatban alkalmatlan erre a politikai osztály.

Röviden

Gyanús csomag az úttesten Tegnap délután Sepsiszentgyörgyön, a Szemerja negyedben egy, a Kolcza vendéglő mellett, az útszélen hagyott gyanús csomag miatt riasztották a tűzszerészeket. A fekete bőröndnek kinéző csomagot egy ideig kerülgették az autók, majd megjelent a rendőrség készenléti csoportja, a rendőrség és a tűzszerészek és lezárták mind az autós, mind a gyalogos forgalom elől […]

Kiállta a bizalom próbáját

Kovászna Megye Tanácsának képviselőtestülete legutóbbi ülésén jóváhagyta a Barótot Vargyason keresztül Hargita megyével összekötő út korszerűsítésére vonatkozó pályázat gazdasági műszaki mutatóit. A 17 kilométeres útszakasz felújítása 47 millió lejbe kerül.

Az öregség örömei

Hétfőn a Diakónia Keresztyén Alapítvány sepsiszentgyörgyi idősgondozó szolgálata régiós karácsonyi ünnepségre invitálta a város közelségében élő ápoltjait. Tegnap hasonló találkozót szerveztek Kovásznán, ma az erdővidékieknek pedig Baróton.

Az óvodák megújulásáért

Egy éve indult el Magyarország Kormányának támogatásával a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program, melynek kivitelezésére Erdélyben az RMPSZ-t kérték fel stratégiai partnerül. E program második szakaszában, az ingatlanberuházások és -fejlesztések (óvodák, bölcsődék), játszóterek, zöldövezetek kialakítása mellett hangsúlyos szerepet kap az óvónők képzése is.

Nem mondanak határidőt

Hiába írt ki Kovászna Megye Tanácsa több közbeszerzést is ebben az évben a sepsiszentgyörgyi képtár felújításának befejezésére, nem akadt jelentkező a tervezésre. Henning László alelnök abban reménykedik, hogy a jövő év második felében folytathatják a munkálatokat.

Megyénk az első helyen

Kovászna megyében minden településen nőtt a szelektív hulladék begyűjtésének aránya, vannak olyan helységek, ahol ötször is nagyobb ez a mennyiség, minket is meglepett ez a jó eredmény – fogalmazott Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) igazgatója annak kapcsán, hogy Kovászna megye első helyen végzett az Ecoatitudine 2017 környezettudatosító kampány szelektív hulladékgyűjtő versenyében.

Háromszéki korrupciós adatok

December 9-én, a korrupcióellenes világnap alkalmával, a háromszéki korrupcióellenes igazgatóság vezetősége közös sajtótájékoztatót tartott a csendőrség, a megyei rendőrség, a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség, illetve a megyei vasúti rendőrség vezetőivel, képviselőivel. Az értekezleten a december 7–11. között lezajlott, Együtt leromboljuk a korrupciót nevet viselő kampányról is beszámoltak.

Röviden

Télidőben lassíts! Hétfőn reggel jelentették a kovásznai rendőröknek, hogy a Mihai Eminescu utcán oszlopnak csapódott egy autó. Mint utóbb kiderült, a 67 éves sofőr az útviszonyoknak nem megfelelő sebességgel hajtott, ezért történt a malőr. Mivel az autóvezető alkoholtesztje negatívnak bizonyult, és saját bevallása szerint nem szenvedett sérülést, az ügyet egyszerű koccanásként lezárták. Később a férfi […]

Nem hívatlanul érkeztek!

A kézdivásárhelyi Vișan Viorel, a helyi ortodox egyház szóvivője pontosítani kívánta a Helyi Fejlesztési Egyesület sajtótájékoztatóján elhangzott kijelentéseket a céhes városban megrendezett december 1-ei ünnepség kapcsán.

Jövő héttől már belakják

Pénteken tartották volna a frissen felújított sepsibükszádi művelődési ház avatóját, ám a nemzeti gyász miatt nem lehet ilyen jellegű rendezvényt szervezni. A saját forrásból egymillió lejjel finanszírozott intézmény minden igényt kielégít.

Ki kit zsarol a munkaerőpiacon?

December elsején az egyre krónikusabb munkaerőhiányban szenvedő cégek megbízásából több kisebb, kihelyezett állásbörzét szervezett a munkaügyi hivatal. Bár egyre kevesebb dolog lepi meg az embert, azért még tartogat a munkaerőpiac ilyeneket. Az utolsó 100 méteren megvalósulhatott a háromszéki inasképzés is, utoljára a kommunizmus éveiben, teljesen más törvényi környezetben volt hasonló Romániában – mondta Kelemen Tibor, a megyei munkaerő-foglalkoztatási igazgatóság vezetője a havi sajtótájékoztatón.