A szépmezői ipari park miatt is kap a tanács hideget-meleget. Legalábbis ez derül ki a kérdőívekre adott válaszokból (Fotó: Henning János)

Sepsiszentgyörgyön igen rétegződött a társadalom, ez kiderül az önkormányzat által kibocsátott kérdőívekre érkezett válaszokból is – mondta el tegnapi sajtóértekezletén Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint az összesen 1327 (758 magyar és 569 román) kitöltött dokumentumban sok egymásnak homlokegyenest ellentmondó javaslat érkezett.

Feltűnően sokan szembeállítják egymással a közösségfejlesztő elképzeléseket (kultúra, sport) az infrastrukturális fejlesztésekkel (utcák, járdák).

– Az egy teljesen támogatható elképzelés, hogy jobb utakra, járdákra van szükség, és valóban, ha megvonnánk a pénzt a kultúrától, sporttól, minden bizonnyal látványos fejlődést lehetne rövid távon elérni. Ugyanakkor a helyi önkormányzatnak azt a kérdést is fel kell tennie, hogy vajon 20-30 év múlva ki fog ezeken a járdákon járni? Márpedig azt gondolom, az, hogy ki és mennyien járnak majd ezeken a járdákon, nagy mértékben attól is függ, hogy most mennyi pénzt fordítunk a közösségfejlesztő programokra – vélekedett Antal Árpád.

A válaszok még ezen belül is megoszlanak: van, aki dicséri, hogy a női kosárlabda ennyi sikert halmozott fel, és van, aki bírálja, hogy „idegenekre szórják a pénzt”, ahelyett, hogy saját gyerekeink sportolását támogatnák, el egészen a „sportiskola teljes átvételéig”, ami jogilag is lehetetlen. Megjelenik az országos „vrem spitale, nu catedrale” mozgalom helyi lecsapódása is, azaz sokan adnának több pénzt az egészségügyre (a polgármesteri hivatalnak egyetlen egészségügyi intézménye sincs – szerk.) az egyházak rovására.

A válaszadók egy része – jogosan – több zöldövezetet akar, más része, szintén jogosan, több parkolót szeretne, márpedig a legtöbb helyen ezt csak egymás „ellenében” lehet megvalósítani, a parkolóknak pedig ingyenesnek kellene lenniük.

– A parkolókat nem a bevétel növelése végett tettük fizetésesekké, hanem azért, hogy valamennyire rend legyen ebből a szempontból, legalább a város központjában – ismételte meg a polgármester.

A kérdőívek szerint a kitöltők a „legfontosabb” kategóriába sorolták a járdák és utak javítását, az ivóvízellátást, a szennyvízelvezetést, a parkok és zöldövezetek kialakítását, a köztisztaságot, új parkolók kiépítését, az oktatási intézmények és bölcsődék jó működtetését, az állomási tó helyzetének rendezését. A nyilatkozók kevésbé fontosnak ítélték az egyházak támogatását, új uszoda, vásárcsarnok, szociális lakások építését, a helyi rendőrség, a Sepsi–SIC, az M Studio, az Andrei Mureşanu Színház és a kutyamenhely támogatását, a mélyszegénységben élők felzárkóztatását.

– A válaszokból kiderül, s ez a mi hibánk (is), hogy nem sikerült megértetnünk az emberekkel, mi tulajdonképpen a helyi tanács feladata, és mi az, aminek javítását nem lehet rajtunk számon kérni. Például a politikusok fizetése sem tőlünk függ, és az sem, hogy mennyi pénzt kap a csendőrség – jegyezte meg Antal Árpád.

Hozzátette: vannak „egyértelmű és konkrét” javaslatok is, például X utca Y sarkára kellene egy gyalogátkelő; ezeket egyenként megvizsgálják, és a pénzügyi keretek függvényében megoldják.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. február 13., 8:40
  ÉRTÉKELÉS: 5

  “Vajon 20-30 év múlva ki fog ezeken a járdákon járni?”
  A válasz egyértelmű, sötétebb bőrű honfitársaink, mert normális ember elmegy innen. Akkor lesz igazából c…..világ.

  • User
   Dátum: 2018. február 13., 23:02
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Azert nagyon szeretnem hogy valaki tanacstol minden heten szet nezne a varosbal jelzem nem koszpontba mert az OK meg szelen is mert igazan a jardak nagyon tonkre vannak menve egy gyerekkocsival pl nem lehet el indulni,sok olyan utca van mikor egy kosci el huz meleted olyan por van ,hogy fulac meg nem tudod hova menekujel .PL hidon az alomas felol KAUFLAND fele valaki neszte meg ,hogy milyen a jarda bisztos vagyok nem. CIMBALMAS ur nezen szejel .A masik dolog a vasut atjaronal mig viragot nem ulttek es feccbukra nem tetek fel senki nem csinalta meg a nagy jukat a kocsik nem tutak kozlekedni ,sok pl lehetne mondani .Meg mondom oszinten sok ember nincs meg elegedve a tanacs munkajaval joban oda kell figyelni mert egyforman fizetjuk az adot . Koszonom .

 • User
  Dátum: 2018. február 13., 9:15
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Kovetem a varosnak szollo kritikakat es elgondolkoztato, hogy amiota megis tortenik valami ebben a varosban,nagyon sok es nagyon vehemens a kritika.Nem tetszik semmi, ha dolgoznak az a baj ha meg nem akkor az.Tudtommal ez a polgarmester 10 eve van a varos elen es addig eltelt majdnem 20 .Kerdezem -megis tortent valami valtozas az addigi 20 evhez kepest?Mert ha nem akkor jogos az allando kritika.Kritikusok ,kellene egy parhuzam ,mi tortent 20 ev alatt es mi 10 ev alatt.Na?

 • User
  Dátum: 2018. február 13., 12:20
  ÉRTÉKELÉS: 8

  “a parkolókat nem a bevétel növelése végett tettük fizetésesekké, hanem azért, hogy valamennyire rend legyen” – értem. De miért emeltek árakat legutóbb, nagyobb rend lett ezzel, vagy a bevételt akarták növelni? Vagy nőtt a parkolók energiaigénye? Ezen a ponton úgy tűnik, hogy a polgármester úr mellébeszél. Á, most veszem észre, hogy finomít a mondandóján: “legalább a város központjában”. Ó, köszönjük, az igazi rendet a tapstér hozta el, minden vágyunk az volt, hogy legyen egy betonozott terület a központban. Betont mindenre, és rend lesz! Az ilyen kérdőívekről az a ci…, bocsánat, roma polgártárs jut eszembe, akitől megkérdik, hogy enne valamit, vagy inkább melegedne. Mi is úgy vagyunk, mint ő, és inkább szalonnát sütnénk! Lehet úgy is csinálni a dolgokat, hogy ne csak az egyik kívánság teljesüljön! Akkor nem kell papíron fölösleges kérdéseket feltenni, csak azért, hogy úgy tűnjön, hogy milyen lázas munka folyik a városházán.

 • User
  Dátum: 2018. február 14., 10:48
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A Varadi Jozsef utcat cselesen ugy alakittattak at a jelenlegi varosvezetoseg, hogy ott az ut mellett keptelenseg legyen autoval parkolni. Errol mindenki akit ez erdekel,a helyszinen meggyozodhet .
  Hogy miert alakittatta igy ? Aki tud egy kicsiket is kombinativan gondolkozni, annak nem is olyan nagy ordongosseg rajojjon az osszefuggesekre.

Ajánló

Röviden

Ittasan, jogosi nélkül Péntek este Kovászna területén igazoltattak egy atyafit, akinél 0,71 mg légalkoholszintet mért a szonda; bekísérték vérvételre is. Alaposabb szemrevételezés után kiderült, hajtási jogosítványa sincs, így többféle forgalmi bűncselekménnyel vádolják. Szombatra virradóra Dálnokban igazoltattak egy alkoholgőzt árasztó vezetőt, aki viszont nem volt hajlandó szondába fújni, és a vérvételt is megtagadta. Tette ugyancsak forgalmi […]

Élni kell a lehetőséggel!

Még két nap, és a tanévnek hivatalosan vége (végzősök számára), május 25-e az az időpont, amikortól számítva 60 napig a végzősök regisztrálhatnak a munkaerő-foglalkoztatási hivatalban. Éljenek a lehetőséggel! – biztat minden érintettet Kelemen Tibor igazgató.

Egyre több a kullancscsípés

A múlt héten naponta átlagosan több mint két személy kereste fel a sürgősséget kullancscsípés miatt a megyeszékhelyen. A szakemberek szerint érdemes lenne a megelőzésen gondolkodni, megfékezni az esetleges túlszaporodást.

Elsősegélynyújtók a főtéren

Tegnap ismét diákok voltak a főszereplők Sepsiszentgyörgy főterén, ahol a Kovászna Megyei Vöröskereszt által szervezett 55. Megyei Elsősegélynyújtó-verseny zajlott. Ezek a diákok már éreznek valamit abból a felelősségből, amellyel embertársaink iránt kellene viseltetnünk.

Szeméttel elárasztott kuckó

A sepsiszentgyörgyi, Templom utcai 38-as tömbház zöld kuckós szeméttárolójánál napok óta áldatlan állapot uralkodik, a megyeszékhelyi Tega Rt. köztisztasági vállalat emberei a gyújtőhelyet lelkiismeretesen ürítik, ám a mellette eldobott limlomot hanyagolják. Utánajártunk a megoldásnak. Lapunk arra volt kíváncsi, hogy miért nem szállítják el a limlomot a Tega Rt. alkalmazottjai, s azt is firtattuk, hogy mennyire […]

Nincs veszett állat

Az elmúlt esztendőben, de az idén sem azonosítottak egyetlen veszettséggel fertőzött, vadon élő, illetve háziállatot sem a Kovászna megyei állategészségügyi igazgatóság szakemberei. Ez nagyban a veszettség elleni csalik kiszórásának köszönhető, de más aggályok merültek fel.

Tessék választani!

Akárcsak a páváskodó leányok, a megyeszékhely középfokú tanintézményei pénteken legjobb formájukat hozták a főtéren, hogy elcsábítsák a továbbtanulás irányát illetően még határozatlan nyolcadikosokat. Nemcsak különböző szakjaikat, hanem az iskolán kívüli tevékenységeiket, szakköreiket, közösségi életüket is bemutatták.

Röviden

Tüzek a hétvégén Vasárnap délután fél öt körül riasztották az egyenruhásokat, mivel a sepsiszentgyörgyi Gróf Mikó Imre utcában egy tömbház fürdőszobaablakából sűrű füst áradt kifele. A helyszínen kiderült, hogy a tömbház folyosóját is teljesen ellepte a füst, a tűzoltóknak végül a pincében sikerült azonosítani a lángokat: valószínűleg cigarettázás miatt papír-, textilanyagok gyulladtak be. Vasárnapról hétfőre, […]

Emlékezés Erdeje Eresztevényen

Újabb nyolc kopjafával bővült Eresztevényben a Gábor Áron síremlékénél található Emlékezés Erdeje, amelyben most már 51 kopjafa áll. Ez alkalommal a négy történelmi egyház, gróf Majláth Gusztáv Károly római katolikus püspök, gróf Széchenyi István, az MTA alapítója és Semmelweis Ignác, az anyák megmentője emlékére állítottak kopjafát, valamint a Tornai várhoz tartozó települések 20. századi szenvedéseiért, áldozataiért.

Sokak szerint sajátos viszonyt ápolt a kovásznai meleg pár

Különös eset bolygatta meg a kovásznai közhangulatot, miután a rendőrség közleménye alapján napvilágra került, hogy egy 36 éves férfi többször megerőszakolta 17 éves mostoha fiútestvérét. Lapunknak nyilatkozó fiatalok és az áldozathoz közeli személyek elmondása alapján nem feltétlen erőszakról van szó, hanem egy adok-kapok homoszexuális viszonyról, amiről hosszú ideje sejtettek az emberek, és aminek még a Facebookon is nyoma maradt.

Leader-pályázaton is nyert Bölön

Sikó Imre bölöni polgármester a napokban írta alá Bukarestben azt a szerződést, melynek értelmében központi finanszírozást kap a község az iskolépület bővítésének céljából. Mint lapunkban arról már írtunk, a cél az, hogy a jelenlegi iskolaépületet manzárdosítsák, ezzel hat osztályteremmel több állna a gyerekek rendelkezésére.

Bérújratárgyalások célkeresztben

Az eddig feljegyzett adatok, a panaszhiány tükrében elmondható, hogy Háromszéken a munkaadók eleget tettek a 2017/82-es sürgősségi kormányrendeletnek, és a megyében eme intézkedés miatt senkinek nem csökkent a fizetése – tudtuk meg.

Több partner, bővülő szolgáltatások

Ötéves a Székelyföldi Diákigazolvány (SIC Card), a legnagyobb területi lefödöttségű, háromnyelvű olyan kártya, amelyik középiskolásokra is érvényes – nyilatkozták pénteki sajtóértekezletükön a kártya működtetői. Elmondták: szeptembertől sokkal több partnerrel, bővülő szolgáltatásokkal folytatják a tevékenységet.

Összehangolt razziák

Mint arról már tegnap beszámoltunk, szerdán reggel a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) irányításával az ország 28 megyéjében – Háromszéken is – és Bukarestben tartottak összesen 238 házkutatást.

Ősztől jobb lesz

Tej-kifli program nélkül ér véget a tanév Háromszéken. Jövőre azonban biztosan megoldódik a probléma, sőt a következő négy évben sem lesz gond – ígéri Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.