A szépmezői ipari park miatt is kap a tanács hideget-meleget. Legalábbis ez derül ki a kérdőívekre adott válaszokból (Fotó: Henning János)

Sepsiszentgyörgyön igen rétegződött a társadalom, ez kiderül az önkormányzat által kibocsátott kérdőívekre érkezett válaszokból is – mondta el tegnapi sajtóértekezletén Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint az összesen 1327 (758 magyar és 569 román) kitöltött dokumentumban sok egymásnak homlokegyenest ellentmondó javaslat érkezett.

Feltűnően sokan szembeállítják egymással a közösségfejlesztő elképzeléseket (kultúra, sport) az infrastrukturális fejlesztésekkel (utcák, járdák).

– Az egy teljesen támogatható elképzelés, hogy jobb utakra, járdákra van szükség, és valóban, ha megvonnánk a pénzt a kultúrától, sporttól, minden bizonnyal látványos fejlődést lehetne rövid távon elérni. Ugyanakkor a helyi önkormányzatnak azt a kérdést is fel kell tennie, hogy vajon 20-30 év múlva ki fog ezeken a járdákon járni? Márpedig azt gondolom, az, hogy ki és mennyien járnak majd ezeken a járdákon, nagy mértékben attól is függ, hogy most mennyi pénzt fordítunk a közösségfejlesztő programokra – vélekedett Antal Árpád.

A válaszok még ezen belül is megoszlanak: van, aki dicséri, hogy a női kosárlabda ennyi sikert halmozott fel, és van, aki bírálja, hogy „idegenekre szórják a pénzt”, ahelyett, hogy saját gyerekeink sportolását támogatnák, el egészen a „sportiskola teljes átvételéig”, ami jogilag is lehetetlen. Megjelenik az országos „vrem spitale, nu catedrale” mozgalom helyi lecsapódása is, azaz sokan adnának több pénzt az egészségügyre (a polgármesteri hivatalnak egyetlen egészségügyi intézménye sincs – szerk.) az egyházak rovására.

A válaszadók egy része – jogosan – több zöldövezetet akar, más része, szintén jogosan, több parkolót szeretne, márpedig a legtöbb helyen ezt csak egymás „ellenében” lehet megvalósítani, a parkolóknak pedig ingyenesnek kellene lenniük.

– A parkolókat nem a bevétel növelése végett tettük fizetésesekké, hanem azért, hogy valamennyire rend legyen ebből a szempontból, legalább a város központjában – ismételte meg a polgármester.

A kérdőívek szerint a kitöltők a „legfontosabb” kategóriába sorolták a járdák és utak javítását, az ivóvízellátást, a szennyvízelvezetést, a parkok és zöldövezetek kialakítását, a köztisztaságot, új parkolók kiépítését, az oktatási intézmények és bölcsődék jó működtetését, az állomási tó helyzetének rendezését. A nyilatkozók kevésbé fontosnak ítélték az egyházak támogatását, új uszoda, vásárcsarnok, szociális lakások építését, a helyi rendőrség, a Sepsi–SIC, az M Studio, az Andrei Mureşanu Színház és a kutyamenhely támogatását, a mélyszegénységben élők felzárkóztatását.

– A válaszokból kiderül, s ez a mi hibánk (is), hogy nem sikerült megértetnünk az emberekkel, mi tulajdonképpen a helyi tanács feladata, és mi az, aminek javítását nem lehet rajtunk számon kérni. Például a politikusok fizetése sem tőlünk függ, és az sem, hogy mennyi pénzt kap a csendőrség – jegyezte meg Antal Árpád.

Hozzátette: vannak „egyértelmű és konkrét” javaslatok is, például X utca Y sarkára kellene egy gyalogátkelő; ezeket egyenként megvizsgálják, és a pénzügyi keretek függvényében megoldják.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. február 13., 8:40
  ÉRTÉKELÉS: 5

  “Vajon 20-30 év múlva ki fog ezeken a járdákon járni?”
  A válasz egyértelmű, sötétebb bőrű honfitársaink, mert normális ember elmegy innen. Akkor lesz igazából c…..világ.

  • User
   Dátum: 2018. február 13., 23:02
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Azert nagyon szeretnem hogy valaki tanacstol minden heten szet nezne a varosbal jelzem nem koszpontba mert az OK meg szelen is mert igazan a jardak nagyon tonkre vannak menve egy gyerekkocsival pl nem lehet el indulni,sok olyan utca van mikor egy kosci el huz meleted olyan por van ,hogy fulac meg nem tudod hova menekujel .PL hidon az alomas felol KAUFLAND fele valaki neszte meg ,hogy milyen a jarda bisztos vagyok nem. CIMBALMAS ur nezen szejel .A masik dolog a vasut atjaronal mig viragot nem ulttek es feccbukra nem tetek fel senki nem csinalta meg a nagy jukat a kocsik nem tutak kozlekedni ,sok pl lehetne mondani .Meg mondom oszinten sok ember nincs meg elegedve a tanacs munkajaval joban oda kell figyelni mert egyforman fizetjuk az adot . Koszonom .

 • User
  Dátum: 2018. február 13., 9:15
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Kovetem a varosnak szollo kritikakat es elgondolkoztato, hogy amiota megis tortenik valami ebben a varosban,nagyon sok es nagyon vehemens a kritika.Nem tetszik semmi, ha dolgoznak az a baj ha meg nem akkor az.Tudtommal ez a polgarmester 10 eve van a varos elen es addig eltelt majdnem 20 .Kerdezem -megis tortent valami valtozas az addigi 20 evhez kepest?Mert ha nem akkor jogos az allando kritika.Kritikusok ,kellene egy parhuzam ,mi tortent 20 ev alatt es mi 10 ev alatt.Na?

 • User
  Dátum: 2018. február 13., 12:20
  ÉRTÉKELÉS: 8

  “a parkolókat nem a bevétel növelése végett tettük fizetésesekké, hanem azért, hogy valamennyire rend legyen” – értem. De miért emeltek árakat legutóbb, nagyobb rend lett ezzel, vagy a bevételt akarták növelni? Vagy nőtt a parkolók energiaigénye? Ezen a ponton úgy tűnik, hogy a polgármester úr mellébeszél. Á, most veszem észre, hogy finomít a mondandóján: “legalább a város központjában”. Ó, köszönjük, az igazi rendet a tapstér hozta el, minden vágyunk az volt, hogy legyen egy betonozott terület a központban. Betont mindenre, és rend lesz! Az ilyen kérdőívekről az a ci…, bocsánat, roma polgártárs jut eszembe, akitől megkérdik, hogy enne valamit, vagy inkább melegedne. Mi is úgy vagyunk, mint ő, és inkább szalonnát sütnénk! Lehet úgy is csinálni a dolgokat, hogy ne csak az egyik kívánság teljesüljön! Akkor nem kell papíron fölösleges kérdéseket feltenni, csak azért, hogy úgy tűnjön, hogy milyen lázas munka folyik a városházán.

 • User
  Dátum: 2018. február 14., 10:48
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A Varadi Jozsef utcat cselesen ugy alakittattak at a jelenlegi varosvezetoseg, hogy ott az ut mellett keptelenseg legyen autoval parkolni. Errol mindenki akit ez erdekel,a helyszinen meggyozodhet .
  Hogy miert alakittatta igy ? Aki tud egy kicsiket is kombinativan gondolkozni, annak nem is olyan nagy ordongosseg rajojjon az osszefuggesekre.

Ajánló

Röviden

Heti sürgősségek A megyei sürgősségi kórházban augusztus 6-a és 12-e közötti időszakban 771 sürgősségi esetet láttak el a szakemberek, és 191 alkalommal utalták be a betegeket. Erőszakos cselekmények miatt 7 pácienst kezeltek, illetve 8 ittas szorult orvosi segítségre. A panaszok természete szerint a jelzett periódusban a következő esetek fordultak elő: 41 szív- és érrendszeri, 74 […]

Megvan rá a pénz!

Nem ismétlődik meg az, ami tavaly történt, hogy tej-kifli nélkül maradjanak a háromszéki kisdiákok. Idén ősszel zökkenőmentesen zajlik a program – ígéri Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Nem magánügy

A SIC Feszt, és azon belül a Családi nap szervezői remélték, elérik a fiatalok ingerküszöbét is a családon belüli erőszakról szóló előadással, és ez valóban megtörtént. Az országban minden 30. másodpercben megvernek egy nőt – ők a mi közösségünkben is jelen vannak –, 2016-ban pedig 200 nő vált a családon belüli erőszak áldozatává. Róluk és a többi szenvedőről beszélgettek az egy asztalnál ülő Bálint Olga, a Szentkereszty Stephanie Egyesület igazgatónője, Hegedűs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető elnöke, Dobolyi Tünde, kézdivásárhelyi ügyvéd és Ájgel Ágnes, mint szervező.

Lehet programálást kérni

Bár az állami intézmények – elvben – nem dolgoznak a hét második felében, a sepsiszentgyörgyi útlevélosztály nem zár, csak a hivatalos, törvényben előírt szabadnapon, augusztus 15-én nem nyitnak ki.

Beindult a nagyipar

Több mint ötszáz, 4–12 éves közötti gyerek jelent meg az augusztus 19-éig tartó evangelizációs hét első napján a sepsiszentgyörgyi Krisztus király templomban. A labdázás, rajzolás, festés, játék mellett – finoman adagolva – szó esik Istenről is.

Remélik a kedvező döntést

A közéletiség iránt érdeklődő fiatalok a SIC Feszt Székelyföldi Szabadegyetemen az aktuálpolitika kihívásairól és problémáiról is testközelből, azaz a törvényhozásban, végrehajtásban tevékenykedő politikusoktól is hallhattak. Szombat délben Cseke Attila szenátusi frak­ció­vezetővel Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke beszélgetett a most éppen az alkotmánybíróságon pihentetett új közigazgatási kódex kapcsán.

A gyerekeimet ki védi meg?

Kezdjem azzal, hogy átlagos hírfogyasztó vagyok, nem nézek televíziót, hiszen arra már sajnálom az időt, de a helyi lapokba, az online újságokba bele-beleolvasok, néha pedig elkövetem azt a nagy hibát, hogy hagyom, rántson magával a kom­ment­áradat. Az egymást szidó, vádoló, köpködő embertársaim megnyilvánulásai láttán mindig elfog az émelygés, a düh, és elkeseredetten csukom le a […]

A Bod Péter megyei könyvtár programja

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban a nyári nyitvatartási program szeptember 3-áig: kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken 10–17, szombaton 9–13 óráig. Augusztus 15–17-én (hivatalos munkaszüneti napok) zárva; szombaton, augusztus 18-án a megszokott program szerint, 9 és 13 óra között várják az olvasókat.

Röviden

Számítógéppel barátkoztatnak Arra való tekintettel, hogy jövő év elejétől a pénzügyminisztériummal, illetve az adóhivatallal való kommunikáció kizárólag online lesz majd lehetséges, az adóhivatali székhelyek, kirendeltségek 98 százalékában elérhető az a nyilvános számítógép, amelyen az adófizetők kipróbálhatják az online szolgáltatásokat, illetve adóügyeiket intézhetik, és ehhez szakemberek segítségét is kérhetik – tudatták közleményben. A módszer kezdeményezői abból […]

Két medvét lőhetnek ki

Szombaton Székelyföldre látogatott Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi tárcavezető, miniszterelnök-helyettes, aki Tusnádfürdő mellett a Szent Anna-tavat is felkereste, hogy a helyszínen is tájékozódjon a medvék okozta gondokról.

Falunap Bereckben

Vasárnap tizenötödik alkalommal tartottak falunapot Bereckben. Este a csíkszeredai Role lépett színpadra, majd tűzijátékkal ért véget a népünnepély.

Meg kell előzni a pestist

Se állatot, se húst ne vegyünk ellenőrizetlen helyről, mert az afrikai sertéspestissel lehet fertőzött, s ha az egyszer „beül” a megyébe, csak egészen drasztikus módszerekkel lehet felszámolni, ha fel lehet egyáltalán – közölte Dr. Sikó-Barabási Sándor főállatorvos a prefektúrán tartott pénteki sajtóértekezletén.

Demokratikus maraton előtt

A maratoni tüntetéssorozat Kelet-Európában nem egyedi jelenség, ezért a bukaresti események végkimenetelét illetően több forgatókönyv is felsejlik. Önmagában a tüntetés ténye még nem jelent anomáliát a demokráciára nézve, de tekintettel arra, hogy két, egymást követő választási év elé nézünk, érdemes számot vetnünk az utcai politizálás okaival és lehetséges következményeivel.

Noise-tábor 2018

Egy idő óta már megszokhattuk, hogy ha az olaszteleki kastélyról hallunk, ha ott valamilyen rendezvényt szerveznek, csakis különleges eseményre kell gondolnunk, mely egészen biztosan színt visz a hétköznapi életünkbe, mondhatni kicsit feldobja a száraz valóságba ágyazott gondolataink unalmas lüktetését, üdíti, frissíti lelkünket. Ilyen esemény volt a hétvégén a kastélyban lezajlott Noise- (ami angolul zajt jelent) tábor záró rendezvénye is.

Bátraknak kell lennünk!

Az Istenbe vetett hit, tenni akarás és nemzeti összefogás eredményeként domborműveket, székelykaput, játszóteret, gyülekezeti házat és lelkipásztori lakást avatott vasárnap a vártemplomi református gyülekezet Sepsiszentgyörgyön.