A szépmezői ipari park miatt is kap a tanács hideget-meleget. Legalábbis ez derül ki a kérdőívekre adott válaszokból (Fotó: Henning János)

Sepsiszentgyörgyön igen rétegződött a társadalom, ez kiderül az önkormányzat által kibocsátott kérdőívekre érkezett válaszokból is – mondta el tegnapi sajtóértekezletén Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint az összesen 1327 (758 magyar és 569 román) kitöltött dokumentumban sok egymásnak homlokegyenest ellentmondó javaslat érkezett.

Feltűnően sokan szembeállítják egymással a közösségfejlesztő elképzeléseket (kultúra, sport) az infrastrukturális fejlesztésekkel (utcák, járdák).

– Az egy teljesen támogatható elképzelés, hogy jobb utakra, járdákra van szükség, és valóban, ha megvonnánk a pénzt a kultúrától, sporttól, minden bizonnyal látványos fejlődést lehetne rövid távon elérni. Ugyanakkor a helyi önkormányzatnak azt a kérdést is fel kell tennie, hogy vajon 20-30 év múlva ki fog ezeken a járdákon járni? Márpedig azt gondolom, az, hogy ki és mennyien járnak majd ezeken a járdákon, nagy mértékben attól is függ, hogy most mennyi pénzt fordítunk a közösségfejlesztő programokra – vélekedett Antal Árpád.

A válaszok még ezen belül is megoszlanak: van, aki dicséri, hogy a női kosárlabda ennyi sikert halmozott fel, és van, aki bírálja, hogy „idegenekre szórják a pénzt”, ahelyett, hogy saját gyerekeink sportolását támogatnák, el egészen a „sportiskola teljes átvételéig”, ami jogilag is lehetetlen. Megjelenik az országos „vrem spitale, nu catedrale” mozgalom helyi lecsapódása is, azaz sokan adnának több pénzt az egészségügyre (a polgármesteri hivatalnak egyetlen egészségügyi intézménye sincs – szerk.) az egyházak rovására.

A válaszadók egy része – jogosan – több zöldövezetet akar, más része, szintén jogosan, több parkolót szeretne, márpedig a legtöbb helyen ezt csak egymás „ellenében” lehet megvalósítani, a parkolóknak pedig ingyenesnek kellene lenniük.

– A parkolókat nem a bevétel növelése végett tettük fizetésesekké, hanem azért, hogy valamennyire rend legyen ebből a szempontból, legalább a város központjában – ismételte meg a polgármester.

A kérdőívek szerint a kitöltők a „legfontosabb” kategóriába sorolták a járdák és utak javítását, az ivóvízellátást, a szennyvízelvezetést, a parkok és zöldövezetek kialakítását, a köztisztaságot, új parkolók kiépítését, az oktatási intézmények és bölcsődék jó működtetését, az állomási tó helyzetének rendezését. A nyilatkozók kevésbé fontosnak ítélték az egyházak támogatását, új uszoda, vásárcsarnok, szociális lakások építését, a helyi rendőrség, a Sepsi–SIC, az M Studio, az Andrei Mureşanu Színház és a kutyamenhely támogatását, a mélyszegénységben élők felzárkóztatását.

– A válaszokból kiderül, s ez a mi hibánk (is), hogy nem sikerült megértetnünk az emberekkel, mi tulajdonképpen a helyi tanács feladata, és mi az, aminek javítását nem lehet rajtunk számon kérni. Például a politikusok fizetése sem tőlünk függ, és az sem, hogy mennyi pénzt kap a csendőrség – jegyezte meg Antal Árpád.

Hozzátette: vannak „egyértelmű és konkrét” javaslatok is, például X utca Y sarkára kellene egy gyalogátkelő; ezeket egyenként megvizsgálják, és a pénzügyi keretek függvényében megoldják.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. február 13., 8:40
  ÉRTÉKELÉS: 5

  “Vajon 20-30 év múlva ki fog ezeken a járdákon járni?”
  A válasz egyértelmű, sötétebb bőrű honfitársaink, mert normális ember elmegy innen. Akkor lesz igazából c…..világ.

  • User
   Dátum: 2018. február 13., 23:02
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Azert nagyon szeretnem hogy valaki tanacstol minden heten szet nezne a varosbal jelzem nem koszpontba mert az OK meg szelen is mert igazan a jardak nagyon tonkre vannak menve egy gyerekkocsival pl nem lehet el indulni,sok olyan utca van mikor egy kosci el huz meleted olyan por van ,hogy fulac meg nem tudod hova menekujel .PL hidon az alomas felol KAUFLAND fele valaki neszte meg ,hogy milyen a jarda bisztos vagyok nem. CIMBALMAS ur nezen szejel .A masik dolog a vasut atjaronal mig viragot nem ulttek es feccbukra nem tetek fel senki nem csinalta meg a nagy jukat a kocsik nem tutak kozlekedni ,sok pl lehetne mondani .Meg mondom oszinten sok ember nincs meg elegedve a tanacs munkajaval joban oda kell figyelni mert egyforman fizetjuk az adot . Koszonom .

 • User
  Dátum: 2018. február 13., 9:15
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Kovetem a varosnak szollo kritikakat es elgondolkoztato, hogy amiota megis tortenik valami ebben a varosban,nagyon sok es nagyon vehemens a kritika.Nem tetszik semmi, ha dolgoznak az a baj ha meg nem akkor az.Tudtommal ez a polgarmester 10 eve van a varos elen es addig eltelt majdnem 20 .Kerdezem -megis tortent valami valtozas az addigi 20 evhez kepest?Mert ha nem akkor jogos az allando kritika.Kritikusok ,kellene egy parhuzam ,mi tortent 20 ev alatt es mi 10 ev alatt.Na?

 • User
  Dátum: 2018. február 13., 12:20
  ÉRTÉKELÉS: 8

  “a parkolókat nem a bevétel növelése végett tettük fizetésesekké, hanem azért, hogy valamennyire rend legyen” – értem. De miért emeltek árakat legutóbb, nagyobb rend lett ezzel, vagy a bevételt akarták növelni? Vagy nőtt a parkolók energiaigénye? Ezen a ponton úgy tűnik, hogy a polgármester úr mellébeszél. Á, most veszem észre, hogy finomít a mondandóján: “legalább a város központjában”. Ó, köszönjük, az igazi rendet a tapstér hozta el, minden vágyunk az volt, hogy legyen egy betonozott terület a központban. Betont mindenre, és rend lesz! Az ilyen kérdőívekről az a ci…, bocsánat, roma polgártárs jut eszembe, akitől megkérdik, hogy enne valamit, vagy inkább melegedne. Mi is úgy vagyunk, mint ő, és inkább szalonnát sütnénk! Lehet úgy is csinálni a dolgokat, hogy ne csak az egyik kívánság teljesüljön! Akkor nem kell papíron fölösleges kérdéseket feltenni, csak azért, hogy úgy tűnjön, hogy milyen lázas munka folyik a városházán.

 • User
  Dátum: 2018. február 14., 10:48
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A Varadi Jozsef utcat cselesen ugy alakittattak at a jelenlegi varosvezetoseg, hogy ott az ut mellett keptelenseg legyen autoval parkolni. Errol mindenki akit ez erdekel,a helyszinen meggyozodhet .
  Hogy miert alakittatta igy ? Aki tud egy kicsiket is kombinativan gondolkozni, annak nem is olyan nagy ordongosseg rajojjon az osszefuggesekre.

Ajánló

Röviden

Terítéken a víz minősége Tegnap tanácsülést tartottak Kézdivásárhelyen. Az alig pár perces ülés során módosították a költségvetést, elfogadták a kézdivásárhelyi műjégpálya közélelmezési helyiségének bérbeadására vonatkozó tanácshatározat módosítását, és rábólintottak a Kanta utca 29/A szám alatti ingatlan (a bútorgyár szomszédságában levő téglaépületről van szó – szerk.) adminisztrálási jogának a visszavonását. Döntés született a New Fashion készruhagyártól […]

Kirakatokat is betörtek

Baróton úgy tűnik, hogy a fiatalok nem tudnak összhangba kerülni az elvárásokkal, ami az éjszakai órákban való viselkedést illeti, és ez a legutóbbi tanácsülésen is napirendre került.

Bedő Albertre emlékeznek

A falu legnagyobb szülöttjére emlékeznek szombaton Kálnokon: éppen száz éve hunyt el Bedő Albert, a legnagyobbnak tekintett magyar erdész. Az unitárius templomban és a mellette álló sírnál és emléktáblánál szombaton 13 órától tartanak megemlékezést.

Éltető víz Pákéban

A jó minőségű ivóvíz nélkülözhetetlen, mindannyiunk számára fontos volt ez a beruházás – mondta el tegnap Tán­czos Szabolcs. Barátos község polgármestere nehezen leplezte örömét, hogy „megnyithatta a csapot” Pákéban, és az emberek finom ivóvízhez juthatnak.

Máltai szűrés indul

Szűrőprogramot indít jövő héten Magyar Máltai szeretetszolgálat, annak erdélyi osztálya. A Tischler Ferenc országos főtitkár által koordinált program általános állapotfelmérés, tüdőgyógyászat, szemészet és gyermekortopédia területére terjed ki, és várhatóan 1200 embert érint.

11 millió lejt pályáznak

Úgy tűnik, anyagilag kedvező időszak áll a baróti kórház előtt, legalábbis erre lehetett következtetni a városban csütörtökön lezajlott rendkívüli tanácsülésen elhangzottakból.

Parkolódíjakból okostáblák

Harmadik mandátumom egyik prioritása az oktatás – indokolta meg Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, miért is épp a Mikes Kelemen Elméleti Líceumot választotta a tegnapi kihelyezett sajtótájékoztató helyszínéül, amelyet Sztakics Éva alpolgármesterrel együtt tartott. Kifejtette, az oktatásban a soft és a hard egyaránt fontos, előbbin a különböző fejlesztési programokat, ösztöndíjakat értve, utóbbin az ingatlanokat, intézményeket.

Két autó ütközött Kilyén és Szotyor között

Két autó ütközött csütörtök reggel a DN12 jelzésű úton Kilyén és Szotyor között. Egy személyt kórházba szállítottak. A baleset következtében közel két órán át akadozott a forgalom az említett útszakaszon, dél körül vehették újra birtokba a teljes útfelületet az arra közlekedők. A megyei rendőrség tájékoztatása szerint a baleset a követési távolság be nem tartása miatt […]

Röviden

Iskola az iskola után Sepsiszentgyörgy önkormányzata 2015-től támogatja azt a Diakónia Keresztény Alapítvány által indított délutáni oktatási programot, amelynek célja a sepsiszentgyörgyi hátrányos helyzetű családokból származó gyermekek megsegítése. A program során az elemi osztályokba járó gyerekek heti négy napon meleg ebédet kapnak, majd oktatók segítségével oldják meg a házi feladatokat. Ugyanakkor közösségépítő játékokban és csoportos […]

Új embereket a politikába

A szervezőkön és az újságírókon kívül alig volt ember tegnap délben Sepsiszentgyörgy központjában, aki Dacian Cioloşra várt volna. A volt miniszterelnöknek, ennek ellenére sikerült néhány aláírást összegyűjtenie az Új emberek a politikában című kampányában.

Így is lehet!

Még az a csoda is megeshet, hogy a bevállalt határidőre, mindössze három nap alatt, felújítják egy sepsiszentgyörgyi belvárosi utca útburkolatát. „Csak” ember, felszerelés, anyag és egyáltalán nem utolsósorban, szervezés szükségeltetik.

Juhokat ölt a medve

Az alsócsernátoni Makó János öregségére döntötte el, hogy juhokat fog nevelni, azonban a jószágokban lelt öröme hamar véget ért, mert kedden éjszaka, szerdára virradólag a medve egytől egyig elpusztította állatait. Nem ő az első károsult a községben, és vélhetően nem is az utolsó, mert bár kilövési engedélyt hármat adtak, de a medveportyázásoknak azok se vetettek véget.

Bevonnák a várost

Az oldaná meg a Szakszervezetek Művelődési Házának kérdését, hogyha a megyeszékhelyi tanács hosszú távon bérbe venné, és működtetné azt – véli Vasile Neagovici. A Sanitas Szakszervezet Kovászna megyei elnöke szerint, ahogy most van, az biztosan nem jó.

Akadozó időpontkérés

Több olvasónk fordult levélben szerkesztőségünkhöz, hogy a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház járóbeteg-rendelőjében működő diszpécser szolgálat telefonszámán hiába csengetnek napokig, mégsem sikerül időpontot kérni, válaszra sem méltatják őket.

A legrosszabb megoldás

Elkezdődött az avarégetés szezonja, amikor a lehullott leveleket és a kerti hulladékokat sokan egyszerűen felgyújtják és elégetik. A tarló- és avarégetés nem teljesen tilos Romániában, viszont csak ellenőrzött körülmények között végezhető el a művelet.