A szépmezői ipari park miatt is kap a tanács hideget-meleget. Legalábbis ez derül ki a kérdőívekre adott válaszokból (Fotó: Henning János)

Sepsiszentgyörgyön igen rétegződött a társadalom, ez kiderül az önkormányzat által kibocsátott kérdőívekre érkezett válaszokból is – mondta el tegnapi sajtóértekezletén Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint az összesen 1327 (758 magyar és 569 román) kitöltött dokumentumban sok egymásnak homlokegyenest ellentmondó javaslat érkezett.

Feltűnően sokan szembeállítják egymással a közösségfejlesztő elképzeléseket (kultúra, sport) az infrastrukturális fejlesztésekkel (utcák, járdák).

– Az egy teljesen támogatható elképzelés, hogy jobb utakra, járdákra van szükség, és valóban, ha megvonnánk a pénzt a kultúrától, sporttól, minden bizonnyal látványos fejlődést lehetne rövid távon elérni. Ugyanakkor a helyi önkormányzatnak azt a kérdést is fel kell tennie, hogy vajon 20-30 év múlva ki fog ezeken a járdákon járni? Márpedig azt gondolom, az, hogy ki és mennyien járnak majd ezeken a járdákon, nagy mértékben attól is függ, hogy most mennyi pénzt fordítunk a közösségfejlesztő programokra – vélekedett Antal Árpád.

A válaszok még ezen belül is megoszlanak: van, aki dicséri, hogy a női kosárlabda ennyi sikert halmozott fel, és van, aki bírálja, hogy „idegenekre szórják a pénzt”, ahelyett, hogy saját gyerekeink sportolását támogatnák, el egészen a „sportiskola teljes átvételéig”, ami jogilag is lehetetlen. Megjelenik az országos „vrem spitale, nu catedrale” mozgalom helyi lecsapódása is, azaz sokan adnának több pénzt az egészségügyre (a polgármesteri hivatalnak egyetlen egészségügyi intézménye sincs – szerk.) az egyházak rovására.

A válaszadók egy része – jogosan – több zöldövezetet akar, más része, szintén jogosan, több parkolót szeretne, márpedig a legtöbb helyen ezt csak egymás „ellenében” lehet megvalósítani, a parkolóknak pedig ingyenesnek kellene lenniük.

– A parkolókat nem a bevétel növelése végett tettük fizetésesekké, hanem azért, hogy valamennyire rend legyen ebből a szempontból, legalább a város központjában – ismételte meg a polgármester.

A kérdőívek szerint a kitöltők a „legfontosabb” kategóriába sorolták a járdák és utak javítását, az ivóvízellátást, a szennyvízelvezetést, a parkok és zöldövezetek kialakítását, a köztisztaságot, új parkolók kiépítését, az oktatási intézmények és bölcsődék jó működtetését, az állomási tó helyzetének rendezését. A nyilatkozók kevésbé fontosnak ítélték az egyházak támogatását, új uszoda, vásárcsarnok, szociális lakások építését, a helyi rendőrség, a Sepsi–SIC, az M Studio, az Andrei Mureşanu Színház és a kutyamenhely támogatását, a mélyszegénységben élők felzárkóztatását.

– A válaszokból kiderül, s ez a mi hibánk (is), hogy nem sikerült megértetnünk az emberekkel, mi tulajdonképpen a helyi tanács feladata, és mi az, aminek javítását nem lehet rajtunk számon kérni. Például a politikusok fizetése sem tőlünk függ, és az sem, hogy mennyi pénzt kap a csendőrség – jegyezte meg Antal Árpád.

Hozzátette: vannak „egyértelmű és konkrét” javaslatok is, például X utca Y sarkára kellene egy gyalogátkelő; ezeket egyenként megvizsgálják, és a pénzügyi keretek függvényében megoldják.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. február 13., 8:40
  ÉRTÉKELÉS: 5

  “Vajon 20-30 év múlva ki fog ezeken a járdákon járni?”
  A válasz egyértelmű, sötétebb bőrű honfitársaink, mert normális ember elmegy innen. Akkor lesz igazából c…..világ.

  • User
   Dátum: 2018. február 13., 23:02
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Azert nagyon szeretnem hogy valaki tanacstol minden heten szet nezne a varosbal jelzem nem koszpontba mert az OK meg szelen is mert igazan a jardak nagyon tonkre vannak menve egy gyerekkocsival pl nem lehet el indulni,sok olyan utca van mikor egy kosci el huz meleted olyan por van ,hogy fulac meg nem tudod hova menekujel .PL hidon az alomas felol KAUFLAND fele valaki neszte meg ,hogy milyen a jarda bisztos vagyok nem. CIMBALMAS ur nezen szejel .A masik dolog a vasut atjaronal mig viragot nem ulttek es feccbukra nem tetek fel senki nem csinalta meg a nagy jukat a kocsik nem tutak kozlekedni ,sok pl lehetne mondani .Meg mondom oszinten sok ember nincs meg elegedve a tanacs munkajaval joban oda kell figyelni mert egyforman fizetjuk az adot . Koszonom .

 • User
  Dátum: 2018. február 13., 9:15
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Kovetem a varosnak szollo kritikakat es elgondolkoztato, hogy amiota megis tortenik valami ebben a varosban,nagyon sok es nagyon vehemens a kritika.Nem tetszik semmi, ha dolgoznak az a baj ha meg nem akkor az.Tudtommal ez a polgarmester 10 eve van a varos elen es addig eltelt majdnem 20 .Kerdezem -megis tortent valami valtozas az addigi 20 evhez kepest?Mert ha nem akkor jogos az allando kritika.Kritikusok ,kellene egy parhuzam ,mi tortent 20 ev alatt es mi 10 ev alatt.Na?

 • User
  Dátum: 2018. február 13., 12:20
  ÉRTÉKELÉS: 8

  “a parkolókat nem a bevétel növelése végett tettük fizetésesekké, hanem azért, hogy valamennyire rend legyen” – értem. De miért emeltek árakat legutóbb, nagyobb rend lett ezzel, vagy a bevételt akarták növelni? Vagy nőtt a parkolók energiaigénye? Ezen a ponton úgy tűnik, hogy a polgármester úr mellébeszél. Á, most veszem észre, hogy finomít a mondandóján: “legalább a város központjában”. Ó, köszönjük, az igazi rendet a tapstér hozta el, minden vágyunk az volt, hogy legyen egy betonozott terület a központban. Betont mindenre, és rend lesz! Az ilyen kérdőívekről az a ci…, bocsánat, roma polgártárs jut eszembe, akitől megkérdik, hogy enne valamit, vagy inkább melegedne. Mi is úgy vagyunk, mint ő, és inkább szalonnát sütnénk! Lehet úgy is csinálni a dolgokat, hogy ne csak az egyik kívánság teljesüljön! Akkor nem kell papíron fölösleges kérdéseket feltenni, csak azért, hogy úgy tűnjön, hogy milyen lázas munka folyik a városházán.

 • User
  Dátum: 2018. február 14., 10:48
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A Varadi Jozsef utcat cselesen ugy alakittattak at a jelenlegi varosvezetoseg, hogy ott az ut mellett keptelenseg legyen autoval parkolni. Errol mindenki akit ez erdekel,a helyszinen meggyozodhet .
  Hogy miert alakittatta igy ? Aki tud egy kicsiket is kombinativan gondolkozni, annak nem is olyan nagy ordongosseg rajojjon az osszefuggesekre.

Ajánló

Két nap alatt hunyt el!

Mint arról a tegnapi lapszámunkban már beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban egy páciens feltehetőleg influenzavírus miatt hunyt el. Tegnap visszaigazolódott, hogy A típusú (H1-es altípusú) influenzavírus áldozatává vált az 53 éves férfi.

Tét nélkül vizsgáztak

Sikeresen vették a háromszéki diákok az idei érettségi szóbeli szakaszát, melyet a korábbi évektől eltérően idén februárban szerveztek meg. A feliratkozott 1248 diákból senkit nem zártak ki, és mindenki megkapta legalább a közepes minősítést.

Több terv is terítéken van

Hosszú évek óta panaszkodnak a kézdivásárhelyiek, hogy nincs a városban strand, így aki a nyári melegben hűsölni szeretne, kénytelen más városba utazni. Ez az állapot azonban hamarosan megváltozhat, mivel két magánvállalkozó tervei között is szerepel a gond orvoslása, illetve a helyi önkormányzat is pályázatot adna le egy új városi strand megépítésére.

Röviden

Munkában az egyenruhások A Kovászna megyei rendőrök február 19–21. között 80 eseménynél léptek közbe (33-at közülük a sürgősségi hívószámon jelentettek) és a 20 ellenőrző akciójuk során 180 szabálysértést jegyeztek. A kirótt bírságok össz­értéke 47 ezer lej. Négy esetben tetten érték az elkövetőket, közlekedési vétségekért 11 hajtásit vontak be, és három forgalmi engedélyt.  Példát kell statuálni […]

Elfelejtett városrész

Barót város legutóbbi tanácsülésén szó esett a Víz utca helyzetéről is. Az utca lakói ugyanis korábban levelet intéztek a polgármesteri hivatalnak, melyben az ott uralkodó áldatlan állapotokat tették szóvá, megoldást sürgetve.

Becsempészett hús okozta

A Szatmár megyei sertéspestis-fertőzések miatt kialakult gócokat végre sikerült felszámolni. Ezek miatt országos riadót is fújtak az illetékesek, és továbbra is elővigyázatosságra intik a gazdákat – derült ki a dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvossal folytatott legutóbbi beszélgetésünk során.

Lehet készíteni az aktákat

Március 1-je és május 15-e között lehet benyújtani a 2018-as esztendőre vonatkozó egységes agrártámogatási kérelmeket a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) megyei fiókjánál. A dokumentációt máris lehet készíteni, mert az utóbbi időben feltűnően rend van: időben fizetik a támogatásokat, de nem is néznek el semmilyen késést a dokumentáció benyújtását illetően.

Vesztegzár alatt a kórház

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház mától meghatározatlan ideig felfüggeszti a beteglátogatást a kórház minden osztályán.

Lesz ingyenes buszjárat!

Idén 13. alkalommal szervezik meg Bálványosfürdőn a nemzetközi disznótoros fesztivált. Az érdeklődés töretlen a Gádorosról importált és Bálványoson meghonosított rendezvény iránt, hiszen idén húsz csapat nevezett be.

A legtöbb pirula hamisítvány

Az online felületeken értékesített gyógyszeripari termékek veszélyeztetik a páciensek egészségét, mert ezen készítmények között sok a hamisítvány – kongatta meg a vészharangot egy keddi konferencián Radu Gănescu, a Krónikus Betegek Szervezetei Koalíciójának elnöke. A neten vásárolt gyógyszerek veszélyeire a gyógyszerészek is felhívják a figyelmet.

Röviden

Újabb halasztás a Fortyogó-perben Kézdivásárhely önkormányzata és a Fortyogófürdő volt bérlője között a megyeszékhelyi törvényszék közigazgatási részlegén zajlik egy per, aminek témáját a szebb sorsra érdemes komplexum felértékelése után megállapított összeg nagysága képezi. A városháza egy brassói szakcéget bízott meg a szálloda és a kezelőbázis felértékelésével, ami 520 ezer euróra taksálta az épületet és a […]

Nem fizetnek

A baróti Transloc helyi szállítási vállalat ügyei az utóbbi időben többször is a helyi tanács napirendjére kerültek. A múlt év végén például abból származott vita, hogy a sepsiszentgyörgyi Capitaly cég autóbuszai hol is álljanak meg a városban, lévén, hogy a Transloc által üzemeltetett baróti buszállomásra az említett cég nem fizet használati bért, így ott nem is állomásoztathatja járatait.

Aki sokat markol…

Túl sok, nagyobb vállalkozásösztönző uniós projektet írtak ki egyszerre a központi régióban ahhoz, hogy mindegyik megtalálja a maga célközönségét – jelentette ki Kelemen Tibor, a Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal Igazgatója a havi sajtótájékoztatón. Megyénként legalább kettőnek kell nyertesnek lennie, azonban ugyanazt a szűk munkanélküli réteget célozzák meg.

Nem alkalmazzák a törvényt

Tegnap a bukaresti munkaügyi minisztérium előtt tüntettek a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szervezetének (FSLI) képviselői. A tanárok elégedetlenek azzal, ahogyan az új – egységesnek nevezett – fizetési törvény „elbánt” velük.

Röviden

Mattrészegen balesetezett Szerencsére könnyű sérülésekkel végződött az a hétfő esti, sepsiszentgyörgyi baleset, amely során két személygépkocsi frontálisan ütközött. A megyei rendőrség beszámolója szerint az 1918. December 1. úton egy 48 éves férfi közlekedett a vonatállomás–központ irányába, amikor az Olt hídról lehajtva elvesztette uralmát a járműve fölött, és a gyalogosátjárónál lévő, építőelemekből kirakott elválasztónak csapódott, innen […]