Dr. Daniel Buhr (a képen középen) és dr. Sandra Evans (jobbra) a tübingeni egyetem munkatársai több sikeres projekt tapasztalatáról számoltak be

Az egyre inkább elöregedő társadalom olyan kérdéseket, kihívásokat állít az európai országok döntéshozói elé, melyeket nem lehet a szőnyeg alá söpörni. Kovászna Megye Tanácsa a helybeli, az idősek ellátásában érintett intézmények, civil szervezetek és külföldi meghívottak részvételével szervezett work­shopot a tanács nagy gyűléstermében.

Bevezetőjében Henning László alelnök kifejtette, a közösség fejlettségének fokmérője az is, mennyire ügyel a rászorultakra, közöttük is az erejükben megfogyatkozott idősekre. A megyei tanács úgy kapcsolódik be egyre inkább ebbe a feladatba, ahogy az állam kihátrál e területről. Kovászna megyében a civil vagy egyházi szervezetek munkatársai a megyei önkormányzat támogatásával több mint 1700 idős vagy rászoruló beteget látnak el. Az erre szánt keretet évről évre növelik, idén 800 ezer lejt, azaz közel 175 ezer eurót fordítottak rá. A megyében négy öregotthon működik, Hidvégen, Sepsiszentgyörgyön, Kézdiszentléleken és Lemhényben.

A tanácskozás, melyet dr. Tatár Márta kardiológus főorvos moderált, annak a Nyugat-Európában már létező jó gyakorlatnak a hazai körülményekre való átültetését vizsgálta, melyről a Tübingeni Eberhard-Karls Egyetem munkatársai, dr. Daniel Buhr és dr. Sandra Evans számoltak be. Előbb azonban ismertetők hangzottak el, így például Orbán Balázs, a Red Rock Tech informatikai szakcég képviseletében azokról a fejlesztésekről, applikációkról beszélt, amelyek valamilyen formában kapcsolódnak az idősek jólétének biztosításához, életvitelük megkönnyítéséhez, megszervezéséhez.

A tübingeni előadók arról a LebenPhasenHause nevű intézményről beszéltek, ahol az innovatív kezdeményezéseket, fejlesztéseket tesztelik, miközben élénk kommunikációt folytatnak a kutatók az idősekkel és ellátóikkal, hiszen rengeteg színes programot futtatnak, amelybe nagyon sokan bekapcsolódnak a hatvan fölöttiekből. Nálunk talán a már létező nyugdíjasklub lehetne egy hasonló tevékenység kiindulópontja – fogalmazódott meg a tanácskozást záró következtetésként, illetve hasznos lehet egy olyan webfelület, platform létrehozása, mely az idős embert otthon ellátó családtagoknak nyújt (nem csak) szakmai támogatást.

Továbbá még pontosabban fel kell mérni azokat a területeket, ahol az IT-fejlesztésekkel lehetne előrelépni, majd egy következő ülés alkalmával eldöntik, hogyan pályázzanak ezek megvalósítására az uniónál. A szakemberhiány orvoslására képzéseket kell szervezni, a társadalmi mentalitást pedig olyanformán kell befolyásolni, hogy az időskorra ne mint szükségszerű leromlásra gondoljanak, hanem tegyenek a beteljesedett, aktív életszakasz megvalósításáért. A résztvevők a beszélgetés folytatásaként meglátogatták a Zathurecky Berta Központot. 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Rövid hírek

Heti sürgősségek A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban a január 8. és január 15. közötti időszakban 642 esetet láttak el, közülük 192 alkalommal a beutalás mellett döntöttek. A panaszok természete szerint a jelzett periódusban a következő esetek fordultak elő: 64 szív- és érrendszeri, 68 ideggyógyászati, 222 belgyógyászati, 82 gyerekgyógyászati, 43 nőgyógyászati, 30 pszichiátriai és […]

Háromszoros felüladózás

Csúnyán néz ki ugyan a volt Hungária szálló épülete, de kissé elszámolta magát a városháza: csupán 300 százalékos adót róhatnak ki a postahivatal tulajdonosára.

Új turisztikai attrakciók

Kastélyokkal, kúriákkal, vízimalmokkal, kézműves műhelyekkel bővítette kínálatát a Virtuális Székelyföld honlap. A Kovászna, Hargita és Maros megyei turisztikai látványosságait bemutatni hivatott virtuális felületen már csaknem ötven objektum panorámaképe tekinthető meg.

Bajos a haladás

Noha az egyetlen szentgyörgyi, nyíltan földrengésveszélyesnek nyilvánított Domb utcai tömbházon már dolgoztak egy adagot, a munkálatok távolról sincsenek befejezve.

Mindennapi életveszély

Újra a sepsiszentgyörgyi Oltmező utcában uralkodó állapotokra panaszkodott több, a környéken dolgozó olvasónk. Az illetékeseket arról kérdeztük, prioritásként kezelik-e a kialakult helyzetet, hiszen a panaszosok elmondása szerint naponta életveszélyben vannak.

Tervek Nagyajtán

Bihari Edömér nagyajtai polgármester beszámolójából az derül ki, hogy tervekben, elképzelésekben meglehetősen gazdag év elé néznek a község lakói. Vannak beruházások, melyek már folyamatban vannak, másokra ezután pályáznának – „ha minden jól sikerül”.

Legyen magyar kormányfő

Antal Árpád polgármester szerint, miután a román pártok bebizonyították, hogy nem képesek vezetni ezt az országot, a legjobb megoldás egy magyar miniszterelnök nevesítése lenne.

Nincs értelme kormányra menni

Tegnap Fejér László Ödön szenátor a nemrég felújított kézdivásárhelyi Bujdosó vendéglőben értékelte ki a tavalyi évet. A politikus úgy véli, az RMDSZ-nek nincs mit a kormányban keresnie.

Harc a hatalomért

Miután Sorin Grindeanu kormányával a saját párttársai végeztek, az utóbbi napok történései Mihai Tudose számára is húzósnak bizonyultak. Tegnapi lapzártánk idején még ülésezett a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottsága (CEx): több szociáldemokrata vezető is kérte összehívását, hogy megoldást találjanak a párton belüli konfliktusokra. Felmerült az is, hogy Tudosetől megvonják a politikai bizalmat, ami kapcsán a kormányfő kilátásba helyezte lemondását.  Ez megtörtént, lapzártánk után.

Háromszéki mézes gondok

A Kovászna Megyei Méhészek Egyesülete közgyűlésen tárgyalta meg aktuális gondjait. A Puskás Tivadar Szakközépiskolába összehívott gyűlésen az egyesület több mint száz tagjának alig fele jelent meg. Ők többféle problémát vetettek fel.

Kamu árkedvezmény

A megyei fogyasztóvédelem vezetősége tegnap sajtóközleményben számolt be decemberi ellenőrzéseiről: a hónap folyamán összesen 150 alkalommal ellenőriztek, illetve 27 panaszt jegyeztek.

Rakétakályha a menő

Mindig meg kell keresni a dolgok jó oldalát, így azon túl, hogy az enyhe és havatlan tél (leszámítva az elmúlt 2-3 napot – szerk.) nem kedvez a mezőgazdaságnak, el kell ismernünk, hogy a pénztárcánknak viszont igen, mert a fűtésszámla lehetne akár a kétszerese is. Mivel a napokban 5,6%-kal drágult a gáz, futottunk egy kört a fűtéskérdés körül.

Bölönben bővítenének

Bölönben az idei év legfontosabb feladata továbbra is az lenne, hogy kezdjék el az iskola épületének manzárdosítását. A tavaly a községnek nem sikerült előrelépnie ez ügyben, várják az építkezési engedélyeket, majd utána kiírnák a közbeszerzést a munkálatra.

A kuncsorgók járnak jól?

A központi költségvetésből 127 ezer lejjel kevesebbet kapott az idei évre az uzoni önkormányzat, mint a tavaly, egyéb veszteségekkel (mint a csökkent adóbevételek) 150 ezerre rúg a hiány.

Parlamenteken múlik

Az unitárius egyház a vallásszabadság meghirdetésének 450. évfordulójára Tordán összegyűlt vezetői egy-egy levélben keresték meg a román, a magyar és az Európai Parlamentet, amiben azt kérik, hogy saját hatáskörükben január 13-át nyilvánítsák a lelkiismeret és a vallásszabadság napjává. Hogy erre mennyi a valós esély, azt Kovács Istvántól, a Magyar Unitárius Egyház közügy­igazgatójától kérdeztük.