A fészekrakó ösztönnek nem tudnak ellenállni, itt a tavasz

Néhány, a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás park körül élő lakos szerint mondhatni megfeleződött a varjak száma a környéken. Észrevettünk viszont egyebet: a madarak más élőhelyet keresnek maguknak, miután zajkeltéssel zavarják nyugalmukat.
Hellyel-közzel még most is puffogtattak a Molnár Józsiás parkban: a kézdivásárhelyi önkormányzat így reméli, hogy megszabadítja a zöldövezetet az egyre nagyobb nyűgöt jelentő madaraktól. Nem ez az első próbálkozás: a fákat, amennyire tudták, visszanyesték, és így sikerült is jó pár fészektől megszabadulni. Viszont a vetési varjak nem csüggedtek, fészkeiket újrarakták.
A környéken élőket nem irigyeljük: az állandó károgás vélhetően az idegeikre megy, a sétálók pedig az égből hulló „ajándék” miatt nincsenek biztonságban: a járdák úgy néznek ki, mintha valaki meszelővel, fehér festékkel megspriccolta volna az aszfaltot. Információink szerint a puskalövés hangját utánzó zajkeltés bevált, a madaraknak mintegy fele maradt a parkban (tegyük hozzá: az is sok).
Felfigyeltünk viszont arra, hogy fészkek jelentek meg a kórház parkjában, illetve a torjai úton levő gyermekotthonnál is. Megtörténhet, hogy a parkot sikerül megszabadítani a varjaktól, viszont más területeket lepnek el. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
   Dátum: 2018. április 13., 16:26
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Te barom, szerinted mennyibe kerul egy “butéliát” hordozni körben a parkban? Biztos amiatt rosszak az utak ugye, mert valaki naponta 3 órát megy a puffogtatóval a parkban. Nagy az isten állatkertje…

 • User
  Dátum: 2018. április 13., 11:35
  ÉRTÉKELÉS: -6

  Az irtó madárszarértők figyelmébe:
  – Uraim, a madarak közül többeknek százszor érzékenyebb GPS – ük van, mint bármely emberi szüleménynek. Az agyszülemény GPS, viszont az állati vagyon silány másolata.

 • User
  Dátum: 2018. április 14., 19:47
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Hogy nem restellik kiírni, hogy a varjak száma megfeleződött egy szomszéd szerint, amikor nyilvánvaló, hogy semmi változás. Miért kell ennyire erőltetni valótlanságra hivatkozva, az oktalan pufogtató módszert?

 • User
  Dátum: 2018. április 15., 19:57
  ÉRTÉKELÉS: -5

  Admin úr figyelmébe:
  – Mennyit fizetnek annak a szolgálatos okosnak, aki a következő hozzászólással képes elkápráztatni:
  „ezt melyik kutatásból derítetted ki? “százszor érzékenyebb”..mily szép kerek szám. biztos nem 127 a szorzó”?
  A következő hozzászólásra felkéréskor nézzék meg, ha kijárta az ötödik osztályt. Mert az említett két szám nem arányos, nem rendelkezik közös osztóval s így nem nagyon hasonlítható össze. Mellékesen sem osztálytársam, sem padtársam nem volt, mert ők nem kezdtek mondatot kisbetűvel. Ha véletlen megkezdett mondatot folytatott, akkor pedig nem hozzám szólt. A madár irtóknak kívántam elrettentést produkálni, nem akartam senkit kioktatni, hogy milyen kutatásokat olvasson. Azt hiszem, sokkal modernebb autóval sem fognak alkalmas előfizetket toborozni, ilyen érdeklödők társaságának tűrésére.

  • User
   Dátum: 2018. április 19., 15:22
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Ne haragudj, Béla. (szólíthatlak Bélának?) hogy felvilágosulj, a 100 meg a 127 nincs is miért arányos legyen, hiszen csak egy másik példa arra, hogy éppen hányszor érzékenyebb a madarak dzsipiesze. A 127, ugyanúgy mint a te század, egy hasból szedett szám. Na, mehet tovább a hőbörgés meg az okoskodás, Béla.

Ajánló

Röviden

Lefújták a magyar településnevet Szinte nem telik el úgy év, hogy ne történjen nacionalista indíttatású rongálás Kézdivásárhelyen. Szombatra virradólag az oroszfalvi kijáratnál található településnév-tábla esett ennek áldozatául, ismeretlen tettes lefestette a kétnyelvű táblán szereplő magyar helységnév-feliratot. Vélhetően valaki megzavarhatta a rongálót, így csak a Kézdi feliratot fújták le piros festékszóróval. A városháza megpróbálta lemosni festékoldóval […]

Szavazzunk lelkiismeretünk szerint

Az RMDSZ kialakította álláspontját az október 6-7-i népszavazás kapcsán – tájékoztat a szövetség pénteki közleménye. “Az RMDSZ azt kéri szavazóitól, éljenek demokratikus jogukkal, vegyenek részt a referendumon, és szavazzanak lelkiismeretük szerint” – hangsúlyozta a Szövetségi Állandó Tanács pénteki ülését követően Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke. Az erdélyi magyar közvéleményt élénken foglalkoztatja és megosztja ez […]

Kártérítés a medvetámadások sérültjeinek

Az RMDSZ törvényjavaslatot terjeszt elő, hogy kártérítést kapjanak a vadállattámadásokban, elsősorban a medvetámadásokban megsérült személyek – jelentették be csütörtökön csíkszeredai sajtóértekezletükön Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő. Tánczos rámutatott: jelenleg a kártérítések az anyagi károkra korlátozódnak, és sehol sincs szó arról, hogy segítséget kapjanak azokat az embereket, akikre rátörtek a vadak, elsősorban a medvék. […]

Elsüllyedt egy hajó Tanzániában

A Viktória-tavon történt szerencsétlenségben az első hírek 42 ember halálról szólnak, de egyelőre felfüggesztették az áldozatok keresését. Elsüllyedt egy komphajó csütörtökön Tanzániában, a Viktória-tó egyik kikötőjében, a szerencsétlenség következtében legalább 42 ember fulladt vízbe. Kormányzati források szerint a halálos áldozatok végső száma akár a kétszázat is meghaladhatja. A BBC szerint a hajón több mint 400-an […]

Röviden

Tűz Pákéban Szerdáról csütörtökre virradóra egy közel négy órán át tartó tűzoltáson serénykedtek Pákéban a háromszéki tűzoltók. A helyszínen egy istálló (60 négyzetméteren károsult), egy raktárhelyiségnek használt építmény (40 négyzetméteren), illetve egy lakóház tetőszerkezete (60 négyzetméteren) gyulladt ki. Fennállt a veszély, hogy a lángok más épületekre is átterjednek – tájékoztatott Tolvaj Marius, a megyei tűzoltóság […]

Szabad a hajtás

Mint arról már korábban beszámoltunk, a sertéspestis terjedése miatt országos szinten megtiltották a vaddisznó-hajtóvadászatot. Ezt a tilalmat a napokban oldották fel az illetékesek.

Ismét aláírásokat gyűjtenek

Újabb aláírásgyűjtésbe kezdett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), melynek révén teret adnának az új embereknek a politikában, de a választási törvényt is megváltoztatnák. Erről számoltak be szerdán az alakulat helyi képviselői.

Most tűzoltó lehetsz!

Növekedett a Kovászna megyei tűzoltóságnál a beavatkozások száma, de a reakcióidejük is hosszabb, számoltak be a romániai tűzoltók napján tartott sajtótájékoztatón az illetékesek.

Novemberre halasztották

Miután az afrikai sertéspestis megjelent a szomszéd megyében, és a hatóságok többfelé mindenféle vásárt, elsősorban állatvásárt betiltottak, elhalasztották a hagyományos kolbászfesztivált is. A szervezők egyelőre abban reménykednek, hogy novemberben megtarthatják a húsparádét.

Elutasítják a védőoltást

Véget sem ért a himlőjárvány, máris elkezdődött egy újabb – mondta dr. Lucia Şereş, a háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke. A gyerekorvos továbbra is az oltások fontosságát hangsúlyozza.

Levél a képviselőkhöz

Még a neve is elveszhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek (MOGYE), ha véglegesítik az intézmény összevonását a Petru Maior Egyetemmel – hívják fel a figyelmet a MOGYE szenátusának tagjai. A testület levéllel fordult Borbély Lászlóhoz és más RMDSZ-elöljárókhoz, hogy intézkedjenek, „amíg nem késő”.

Eldőlt az orvosi sorsa?

Az oktatási minisztérium megtörténtnek tekinti a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemnek a MOGYE általi bekebelezését. Ez egy nemrégiben elfogadott kormányhatározatból derül ki. A Maszol információi szerint a két héttel ezelőtti kormányülésen a felsőoktatásért felelős államtitkárság az oktatási minisztérium belső működési szabályzatához kapcsolódó kormányhatározathoz csatolta az akkreditált felőoktatási intézményeket listázó mellékletet, amelyben a Petru Maior Egyetem már […]

Megszűnik a MOGYE?

Nyílt levélben kéri Borbély László miniszterelnöki tanácsos közbenjárását Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) professzora, annak érdekében, hogy az egyetem megmaradjon önálló intézményként és ne olvasszák egybe a Petru Maior Egyetemmel.   A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben a professzor felhívja a figyelmet, hogy tudomása szerint, a tegnapi kormányülésen elfogadták a MOGYE és a […]

Bírságolás következik

Olvasónk jelezte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában olyan vendéglőben járt, ahol a bejárati ajtóra ki volt függesztve, hogy az egység tűzvédelmi engedély nélkül működik. Feltette a kérdést, hogy ez milyen veszélyekkel jár, mi pedig az illetékesektől érdeklődtünk.

Inasokat keresnek

Szeptember 26-án inasoknak szervez állásbörzét a munkaerő-foglalkoztatási hivatal a Dália utcai képzőközpontban, közölte Kelemen Tibor igazgató a havi munkaügyi sajtótájékoztatón.