A fészekrakó ösztönnek nem tudnak ellenállni, itt a tavasz

Néhány, a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás park körül élő lakos szerint mondhatni megfeleződött a varjak száma a környéken. Észrevettünk viszont egyebet: a madarak más élőhelyet keresnek maguknak, miután zajkeltéssel zavarják nyugalmukat.
Hellyel-közzel még most is puffogtattak a Molnár Józsiás parkban: a kézdivásárhelyi önkormányzat így reméli, hogy megszabadítja a zöldövezetet az egyre nagyobb nyűgöt jelentő madaraktól. Nem ez az első próbálkozás: a fákat, amennyire tudták, visszanyesték, és így sikerült is jó pár fészektől megszabadulni. Viszont a vetési varjak nem csüggedtek, fészkeiket újrarakták.
A környéken élőket nem irigyeljük: az állandó károgás vélhetően az idegeikre megy, a sétálók pedig az égből hulló „ajándék” miatt nincsenek biztonságban: a járdák úgy néznek ki, mintha valaki meszelővel, fehér festékkel megspriccolta volna az aszfaltot. Információink szerint a puskalövés hangját utánzó zajkeltés bevált, a madaraknak mintegy fele maradt a parkban (tegyük hozzá: az is sok).
Felfigyeltünk viszont arra, hogy fészkek jelentek meg a kórház parkjában, illetve a torjai úton levő gyermekotthonnál is. Megtörténhet, hogy a parkot sikerül megszabadítani a varjaktól, viszont más területeket lepnek el. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
   Dátum: 2018. április 13., 16:26
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Te barom, szerinted mennyibe kerul egy “butéliát” hordozni körben a parkban? Biztos amiatt rosszak az utak ugye, mert valaki naponta 3 órát megy a puffogtatóval a parkban. Nagy az isten állatkertje…

 • User
  Dátum: 2018. április 13., 11:35
  ÉRTÉKELÉS: -6

  Az irtó madárszarértők figyelmébe:
  – Uraim, a madarak közül többeknek százszor érzékenyebb GPS – ük van, mint bármely emberi szüleménynek. Az agyszülemény GPS, viszont az állati vagyon silány másolata.

 • User
  Dátum: 2018. április 14., 19:47
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Hogy nem restellik kiírni, hogy a varjak száma megfeleződött egy szomszéd szerint, amikor nyilvánvaló, hogy semmi változás. Miért kell ennyire erőltetni valótlanságra hivatkozva, az oktalan pufogtató módszert?

 • User
  Dátum: 2018. április 15., 19:57
  ÉRTÉKELÉS: -5

  Admin úr figyelmébe:
  – Mennyit fizetnek annak a szolgálatos okosnak, aki a következő hozzászólással képes elkápráztatni:
  „ezt melyik kutatásból derítetted ki? “százszor érzékenyebb”..mily szép kerek szám. biztos nem 127 a szorzó”?
  A következő hozzászólásra felkéréskor nézzék meg, ha kijárta az ötödik osztályt. Mert az említett két szám nem arányos, nem rendelkezik közös osztóval s így nem nagyon hasonlítható össze. Mellékesen sem osztálytársam, sem padtársam nem volt, mert ők nem kezdtek mondatot kisbetűvel. Ha véletlen megkezdett mondatot folytatott, akkor pedig nem hozzám szólt. A madár irtóknak kívántam elrettentést produkálni, nem akartam senkit kioktatni, hogy milyen kutatásokat olvasson. Azt hiszem, sokkal modernebb autóval sem fognak alkalmas előfizetket toborozni, ilyen érdeklödők társaságának tűrésére.

  • User
   Dátum: 2018. április 19., 15:22
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Ne haragudj, Béla. (szólíthatlak Bélának?) hogy felvilágosulj, a 100 meg a 127 nincs is miért arányos legyen, hiszen csak egy másik példa arra, hogy éppen hányszor érzékenyebb a madarak dzsipiesze. A 127, ugyanúgy mint a te század, egy hasból szedett szám. Na, mehet tovább a hőbörgés meg az okoskodás, Béla.

Ajánló

Röviden

Akcióban a közlekedés biztonságáért Megelőző munkát folytattak az egyenruhások a háromszéki utakon, áll a közleményükben. A július 9–15. közé eső időszakban 279 szabálysértési jegyzőkönyvet állítottak ki, köztük 123-at gyorshajtásért, de 40 gyalogos és biciklis is fizetett. Begyűjtöttek 25 hajtásit és 4 forgalmi engedélyt. << Kegyeleti parkkal bővítenek Sepsiszentgyörgy önkormányzata 4,3 hektárnyi területtel bővíti a városi […]

Ezúttal nem jelentettek

Egy sepsiszentgyörgyi férfi arról értesítette a helyi médiát, hogy gumikesztyű darabokat talált a disznóhúsból készült virsliben. Az illetékesektől érdeklődtünk.

Elektronikus személyi

A sepsiszentgyörgyi és a kézdivásárhelyi demokráciaközpontokban lehetőség van aktiválni az új magyar elektronikus személyi igazolványt – közölte tegnapi sajtóértekezletén Szakács Zoltán. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) sepsiszéki elnöke szerint folyamatosan igény mutatkozik a dokumentum iránt.

Kevés mézre van kilátás

Hiába szeretnénk jó hírt közölni, nem biztat bőséges mézterméssel Deák Mihály, a Kovászna megyei méhészegyesület elnöke.

A küzdelmet folytatni kell!

Mellbevágóan kevesen voltunk július 12-én a székely politikai foglyok, Beke István és Szőcs Zoltán ellen hozott igazságtalan ítélet miatt Kézdivásárhelyre meghirdetett tiltakozó nagygyűlésen. Ezer egynéhány ember ugyanis túl kevés ahhoz, hogy a minket elnyomó és egyre inkább megfélemlíteni akaró hatalmat megtorpanásra kényszerítse. A gyér részvétel pedig azért is aggasztó, mert ezúttal mindhárom erdélyi magyar párt, […]

Új lelkész Fotosmartonoson

Pár hete megüresedett a Gidófalva községhez tartozó falu református lelkészi állása, a gyülekezet Nagy János hidvégi lelkipásztort (fotónk) hívta meg. A tiszteletes gondolkodási időt kért, majd elfogadta a meghívást. Rövid bemutatkozó interjúra kértük fel.

A Hatodnál kezdték

Többen is panaszkodtak az elmúlt időszakban az erdővidéki utak állapotára, arra, hogy azok sok helyen gödrösek, tönkreteszik a gépjárműveket. Bár bürokratikus okok miatt kissé megkésve, de a Kovászna megyei út- és hídügyi vállalat elkezdte a nyári útjavítási-és útkarbantartási munkálatokat Erdővidéken.

Minden maradt a régiben

Az utóbbi időben béke és nyugalom van a juhászok és a vadászok között kialakult konfliktusban, bár az egész inkább amolyan vihar előtti csendre hasonlít. A nézeteltérés abban gyökerezik, hogy a juhászok egy része rendszeresen feleteti nyájával azt az eledelt, amit a vadászok kihordanak az erdőbe azért, hogy a vaddisznóknak legyen, amit enniük, és ne jöjjenek le a földekre.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Csütörtökön 16:45 A Hangya és a Darázs (angol-amerikai akciófilm, 118 perc, 2018, r. f.), 17:00 Haverok harca (amerikai vígjáték, 100 perc, 2018. r. f.), 18:45 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017, r. f.), 19:15 Arcélek, útszélek (francia dokumentumfilm, 89 perc, 2017, r. f.), 21:00 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018, m. sz.), […]

Röviden

Vállalkozz Erdélyben! Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen elkezdődtek az ingyenes vállalkozói tanfolyamok, amelyek eredményeként 34 200 eurós támogatást lehet nyerni egy új vállalkozás létrehozására. A szabadságolások időszaka ellenére sokan azt választották, hogy részt vegyenek a Vállalkozz Erdélyben projektben, és tanuljanak a vállalkozói képzés első csoportjaiban, amelyeket a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara sepsiszentgyörgyi székhelyén vagy a kézdivásárhelyi […]

Kisebbségi nyár

Nyilván kell egy kis lazítás, napon nyújtózkodás még az erdélyi magyarok Bukarestbe delegált parlamenti képviseletének is. Nem lehet az év minden egyes napján – a légkondizott felsőházban vagy az alsóban – teljes nehézfegyverzetben, súlyos mappatömbökkel felvértezve állandó jelleggel a nemzeti megmaradásért küzdeni. Főleg úgy nem, hogy a román kollégáknak is véges a tűrőképességük, na meg […]

Kilenc tetemre akadtak

Múlt héten jelezték a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatalnak, hogy Lisznyópatakon feltehetőleg farkasok támadtak juhokra, és 25 állatot szétmarcangoltak. A helyszínen egyelőre nem igazolódott a lejelentett kár nagysága.

Harc az állásokért

Közzétette az oktatási minisztérium a címzetes és helyettes tanári állásokra kiírt versenyvizsgák előzetes eredményeit. (Viszonylagosan) jól teljesítettek a Kovászna megyei pályázók.

Egyszerű, hatásos lazítás

Nagyon sok ember összefogásával és munkájával, a MOL Romania Közösségért Alapítványának finanszírozásával látványos eredményeket sikerült elérni a szentgyörgyi speciális óvoda és iskola halmozott fogyatékkal élő gyermekeinél. Elindítói lezárták és kiértékelték A zene, ami belőlünk fakad élményterápiás programot.

Röviden

Itt szemétnek helye nincs! Hétfőn a Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ munkatársai a Rétyi Nyír természetvédelmi területéről több mint 1 köbméter hulladékot szedtek össze, és vittek a Rétyi Polgármesteri Hivatal szeméttárolóiba. A leginkább PET-palackokból álló szemét nagy részét a Feketeügy legutóbbi áradása során hozta és hagyta hátra a gát mentén. << Heti sürgősségek A megyei […]