A fészekrakó ösztönnek nem tudnak ellenállni, itt a tavasz

Néhány, a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás park körül élő lakos szerint mondhatni megfeleződött a varjak száma a környéken. Észrevettünk viszont egyebet: a madarak más élőhelyet keresnek maguknak, miután zajkeltéssel zavarják nyugalmukat.
Hellyel-közzel még most is puffogtattak a Molnár Józsiás parkban: a kézdivásárhelyi önkormányzat így reméli, hogy megszabadítja a zöldövezetet az egyre nagyobb nyűgöt jelentő madaraktól. Nem ez az első próbálkozás: a fákat, amennyire tudták, visszanyesték, és így sikerült is jó pár fészektől megszabadulni. Viszont a vetési varjak nem csüggedtek, fészkeiket újrarakták.
A környéken élőket nem irigyeljük: az állandó károgás vélhetően az idegeikre megy, a sétálók pedig az égből hulló „ajándék” miatt nincsenek biztonságban: a járdák úgy néznek ki, mintha valaki meszelővel, fehér festékkel megspriccolta volna az aszfaltot. Információink szerint a puskalövés hangját utánzó zajkeltés bevált, a madaraknak mintegy fele maradt a parkban (tegyük hozzá: az is sok).
Felfigyeltünk viszont arra, hogy fészkek jelentek meg a kórház parkjában, illetve a torjai úton levő gyermekotthonnál is. Megtörténhet, hogy a parkot sikerül megszabadítani a varjaktól, viszont más területeket lepnek el. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
   Dátum: 2018. április 13., 16:26
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Te barom, szerinted mennyibe kerul egy “butéliát” hordozni körben a parkban? Biztos amiatt rosszak az utak ugye, mert valaki naponta 3 órát megy a puffogtatóval a parkban. Nagy az isten állatkertje…

 • User
  Dátum: 2018. április 13., 11:35
  ÉRTÉKELÉS: -7

  Az irtó madárszarértők figyelmébe:
  – Uraim, a madarak közül többeknek százszor érzékenyebb GPS – ük van, mint bármely emberi szüleménynek. Az agyszülemény GPS, viszont az állati vagyon silány másolata.

 • User
  Dátum: 2018. április 14., 19:47
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Hogy nem restellik kiírni, hogy a varjak száma megfeleződött egy szomszéd szerint, amikor nyilvánvaló, hogy semmi változás. Miért kell ennyire erőltetni valótlanságra hivatkozva, az oktalan pufogtató módszert?

 • User
  Dátum: 2018. április 15., 19:57
  ÉRTÉKELÉS: -5

  Admin úr figyelmébe:
  – Mennyit fizetnek annak a szolgálatos okosnak, aki a következő hozzászólással képes elkápráztatni:
  „ezt melyik kutatásból derítetted ki? “százszor érzékenyebb”..mily szép kerek szám. biztos nem 127 a szorzó”?
  A következő hozzászólásra felkéréskor nézzék meg, ha kijárta az ötödik osztályt. Mert az említett két szám nem arányos, nem rendelkezik közös osztóval s így nem nagyon hasonlítható össze. Mellékesen sem osztálytársam, sem padtársam nem volt, mert ők nem kezdtek mondatot kisbetűvel. Ha véletlen megkezdett mondatot folytatott, akkor pedig nem hozzám szólt. A madár irtóknak kívántam elrettentést produkálni, nem akartam senkit kioktatni, hogy milyen kutatásokat olvasson. Azt hiszem, sokkal modernebb autóval sem fognak alkalmas előfizetket toborozni, ilyen érdeklödők társaságának tűrésére.

  • User
   Dátum: 2018. április 19., 15:22
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Ne haragudj, Béla. (szólíthatlak Bélának?) hogy felvilágosulj, a 100 meg a 127 nincs is miért arányos legyen, hiszen csak egy másik példa arra, hogy éppen hányszor érzékenyebb a madarak dzsipiesze. A 127, ugyanúgy mint a te század, egy hasból szedett szám. Na, mehet tovább a hőbörgés meg az okoskodás, Béla.

Ajánló

Sok tervet visszadobnak

Továbbra is hibáktól hemzsegő tűzvédelmi terveket, engedélyeztetési igényléseket kapnak kézhez a Kovászna megyei tűzoltóság szakemberei. Ezeket nem tudják jóváhagyni, így ha csökken is a tűzvédelem nélküli épületek száma Háromszéken, ez a folyamat csigatempóban zajlik, annak ellenére, hogy az igénylések 1,13%-kal nőttek az elmúlt év első negyedéhez képest.

Megbecsülendő kapcsolatok

A községvezetéssel fenntartott eddigi jó kapcsolatok okán Csoma Gergely csángókutató és Király Lajos, a kiszállás szervezője anyaországi orvos barátaikkal érkeztek csütörtökön Uzonba, akik déltől estig folyamatosan az ortopédiai panaszokkal érkező vagy onkológiai tanácsadást váró betegek rendelkezésére álltak.

Diplomácia és gazdaság

Mezőgazdasági, könnyűipari, turisztikai és fafeldolgozó vállalatok képviselőivel folytatott tárgyalásokat Andrei M. Grinkevich, Fehéroroszország bukaresti nagykövete, aki egy márciusi diplomáciai látogatás után tért vissza Háromszékre gazdasági kapcsolatok kialakítása céljából. A megyei és helyi önkormányzatok képviselőivel, illetve a prefektussal is elbeszélgetett. A nagykövet csütörtökön délelőtt a PRO WOOD Regionális Faipari Klaszter és a Holzindustrie Schweighofer vezetőivel találkozott. […]

Csemeteosztás Zabolán

Szombaton a Háromszéki Közösségi Alapítvány jóvoltából Zabola község polgármesteri hivatalának udvarán őshonos gyümölcsfa csemetéket osztottak az érdeklődőknek, akik pillanatok alatt elkapkodták azokat.

Röviden

Elszaporodtak a kullancsok András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház igazgatója érdeklődésünkre tegnap elmondta, a kórházi statisztika mellett személyesen is tapasztalja, hogy elszaporodtak a kullancsok. „Amikor gyermekek voltunk, folyton a szabadban játszottunk, tudtuk, hogy van kullancs, de csupán minden szökőévben hallottunk kullancscsípésről. Mostanság ha a kutyámmal végigmegyek a város utcáin, parkjain, már […]

A motiválás fontossága

A motiváció mint az eredményesség kulcsa címmel szervezett tudományos konferenciát Kovászna Megye Tanácsa Kézdivásárhelyen. A kétnapos eseményen mintegy négyszáz pedagógus és szakember vett részt az ország tizenkét megyéjéből és a határon túlról.

Minek a túlóra?

Ötszáztizenhat személy vett részt a munkaerő-foglalkoztatási hivatal pénteki munkabörzéjén, de az alkalmazók nagy része csalódottan távozott a szentgyörgyi, Vadász utcai sportcsarnokból.

Közösségi nap Baróton

Közel négyszáz facsemetét ültettek el szombaton baróti és más erdővidéki településekről érkezett fiatalok és segítőik a város határában található Keleti-tó partján, a Barót-patak mentén, a bányahíd és a baptista templom közötti szakaszon, a városi strand területén, valamint játszóterek közelében. Az önkéntes megmozdulással a szervező Zöld Ifjak Környezetvédő Egyesülete (ZIKE) a Föld napja (április 22.) előtt is tisztelgett.

Eltűntek a tévécsatornák

Több kézdivásárhelyi olvasónk is panaszkodott, hogy miután a NextGen szolgáltatónál az analóg és digitális adásrács csatornáinak a sorrendje megváltozott, már nem tudják nézni a magyar adókat, illetve a Polyp televíziót.

Három nap a környezetért

A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület kilenc éve útjára indított, háromnapos eseményének, a Tavaszi Zöld Napoknak középpontjában a környezettudatosság, a sport és az egészséges életmód fontosságának hangsúlyozása áll.

„Jóhiszemű hamis riasztók”

Tegnap a háromszéki tűzoltóság vezetősége megtartotta negyedéves beszámolóját: kiderült, hogy az árvíz komolyan próbára tette a lánglovagokat, ám összességében nem mondhatni, hogy zsúfoltabb periódust tudnak maguk mögött, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Röviden

Idén is adnak érdemdíjat A tegnap megtartott soros tanácsülésen a fürdőváros képviselői testülete, az ünnepekre és vakációra hivatkozva meghosszabbította a Kovászna város érdemdíj igénylésnek benyújtási határidejét április 15-ről április 27-re, déli 12 óráig. Az érdemdíj Kopacz Levente RMDSZ-es tanácsos több éve született kezdeményezése, aminek értelmében a fürdőváros polgármesteri hivatal fejenként 500 lejes pénzjutalmat ad négy […]

Az Európa Tanács viziten

Kulcsár-Terza József és Benkő Erika háromszéki képviselők a magyar kisebbség helyzetéről tájékoztatták az Európa Tanács (ET) emberi jogi delegátusát. A vendégek az ET Romániáról készülő jelentése apropóján érkeztek, a román képviselőház emberi jogi bizottsága előtt megtartott találkozón képviselte magát a roma kisebbség és a kormánypárt is.

Baj van a kódexszel

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint tartalmilag több gond is van a kormány által előterjesztett közigazgatási törvénykönyvvel.

Tavaszi munkák Vargyason

Vargyas polgármesterét, Sütő Levente Lehelt arról kérdeztük, milyen időszerű munkálatok zajlanak a faluban, milyen tennivalók akadtak a tavaszi idő beálltával.