Felhívás!

Wifi a pottyantós vécékbe

Lassan már megszokom, hogy szeretett országunkban úgy teszik rá a habot a tortára, hogy a piskóta még ki sincs kavarva, nemhogy megsülve. De azért még mindig képesek meglepni egy-egy döntésükkel a törvényhozók. A tanügyminisztériumnak például 250 ezer diáknak és tanulónak kell táblagépet, laptopot vásárolnia. Eléggé aggasztó, hogy ezen jár az eszük a nagyoknak, ezek szerint szeptemberben sem nyitják meg kapuikat az iskolák?

Ha igen, akkor ezt akár egy jó döntésnek is felfoghatnánk. Annak idején én is örültem volna egy saját, ingyenes számítógépnek. Habár elég valószínű, hogy első dolgom az lett volna, hogy letöltöm rá a Sims-et, és játszom, amikor csak lehet.

És minek örültem volna kicsiként még? Ha nem kellett volna télen-nyáron a kinti, pottyantós vécét látogatnom az óvodában, iskolában. Ha később, gimnáziumban lett volna szappan, kéztörlő, vagy bármilyen higiéniai eszköz a mosdókban. Talán még egy zuhanyzás is jól esett volna tornaóra után, de erről álmodni sem mertünk.

Nem végeztem semmilyen kutatást, terepszemlét, de azt hiszem, nem tévedek, ha azt mondom, hogy sok iskola tanári kara és diáksága most is csak örülne ezeknek. Örülnének, ha a következő tanévben mehetnének iskolába, ott normális mosdókat használhatnának, és ha már kötelező az alapos kézmosás, akkor kezet is tudnának mosni. Úgy ahogy illik: tiszta vízzel, szappannal.

És milyen jó lenne az is, ha a tiszta kézzel egy tiszta új tankönyvet lehetne lapozni. Egy könyvet, amelyben az érettségire kötelező tananyag megtalálható. Egy könyvet, amelyet nem kell megvásárolni, amit a tanügyminisztérium ad.

Szóval igen, úgy gondolom, hogy vannak komolyabb hiányosságok az iskolákban, mint egy laptop vagy táblagép. És úgy gondolom, hogy ezeket talán egy fokkal fontosabb lenne megoldani. Aztán az oktatás hiányosságaiba, zűrzavaraiba bele sem kezdenék. Lehet ugyanis laptopunk a tanuláshoz, ha azt sem tudjuk éppen mit, hogyan, mikor és miért kell tanítani az éppen időszerű, két hétig tartó követelmények szerint.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.