Felhívás!

Van élet!

A sajtónyelvből még egy sematikus kifejezést törölni kellene. Azt például, hogy „halálcsoport”. Kezdő, haladó, gyakorló, veterán, lelkes és blazírt újságírók között egyaránt akad, aki „halálcsoportot” kiált, amikor azt látja, hogy egy-egy fociselejtező vagy döntő torna csoportjaiban egymás mellé kerül három olyan csapat, amelyek az illető időszakban Európa-bajnoki vagy világbajnoki címre is esélyesek. Ez az undok kifejezés nagyon sokszor elhangzott, leíródott, amikor kisorsolták a 2020-asból 2021-essé vált Európa-bajnokság döntő tornájának F-csoportját. Annak összetétele ugyanis a következő: Portugália, Franciaország, Németország, Magyarország. A jelenlegi Eb tükrében a „halálcsoport” kifejezés a magyarok riogatását is célozta, célozza, lévén, hogy sikerei nagyon régiek, míg három ellenfelének érmei eléggé frissek.

Magyarország házigazda szerepe és a válogatott eddigi játéka, küzdése maga a nagybetűs Élet. A rendezők, a szurkolók, a szakvezetők és – nyilván – a nemzeti csapat szenvedélye, helytállása tiszteletre és csodálatra méltó. Ha a Földön vagy az Univerzumban valaki meg szeretné érteni a futballjáték értelmét, varázsát, örömét, nagyságát – 2021. június 19-én, a budapesti mérkőzés idején választ talál minden kétségére s kérdőjelére. A Puskás Aréna hangulata nem kér különösebb érveléseket, magyarázatokat.

Fanyaloghatnak némelyek, hogy a portugálok ellen kár a három gólért, főleg a másodikért, harmadikért, vagy még inkább kár a franciák egyenlítő góljáért. Lehet szálkázni a csapat játékát, hogy hány védelmi hiba történt a három portugál és egy francia gólnál. Nincs értelme a „ha” szócskáknak, mert a fociban a szerencse is nagy „zsukás”, és ahogyan a franciák egyenlítő gólja szerencsétlen magyar mozdulatokon múlott, korábban ugyanúgy a szerencse is megvédte – Gulácsi mellett – a magyarok kapuját kétszer–háromszor.

A magyar–francia mérkőzés focilecke, sportlecke, lélektani lecke a kishitűség ellen. Megtaníthat arra, hogy mindig helyén kell kezelni a vágyainkat, de szabad nagyot álmodni. Ez az 1–1 nemzeti sportdiadal, világszerte elismeréssel szólnak a sokkal esélyesebb csapattal szembeni magyar küzdésről. A magyar–francia mérkőzés azt üzeni, a sportban nincs halálcsoport, a sportban életcsoport van!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.