Felhívás!

Szívek pünkösdi rózsája

Az anyatermészet az utóbbi éves átlagok megfigyelései szerint sok mindent másképpen intézett 2018-ban: késői kemény fagyok, egyszerre korán kirobbanó virágzás, nyárias meleg, tavaszi napok.

Gondoskodott ez az év arról is, hogy a magyar emberek lelkét se hagyja érintetlenül: nagy választási várakozás, majd itt az az eredmény, mely újra megerősíti a nemzeti erők talpon maradását, s a keresztény értékrend felértékelődését. Lehetséges, hogy az Istenünk velünk foglalatoskodott?

A kommunista diktatúra megszűnte óta bekövetkezett változás lehetővé tette, hogy a Csíksomlyó Expressz rendszeresen elhozza a zarándokokat Erdélybe, a csíksomlyói pünkösdi búcsúra. Ez a nap a szentléleknek az apostolokra való kiáradásának ünnepe, ezáltal a keresztény anyaszentegyház ősi formája megalakulásának magasztos alkalma. A három fő keresztény ünnep közül az, amelyik a búcsú révén nagy tömegeket mozgat meg, közelebb hozza a határon túli magyarokat az itteniekhez.

Hogy az idén Marian Adam Waligóra pálos szerzetes, a lengyelországi częstochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke lesz a csíksomlyói búcsús szentmise szónoka május 19-én, ugyebár nem is olyan véletlen. Ez nem csak az európai keresztény értékmegőrző magyar–lengyel összefogást szolgálja, hanem az erdélyi pálosok múltjából fakad. Ugyanis Csíksomlyó szorosan kapcsolódik az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendhez, a Pálosokhoz, – ezt megtudhattuk Darvas Kozma atya könyvéből is. A csíksomlyói templom legértékesebb tárgya a Szűz Mária-kegyszobor, amely a pünkösdi Mária-zarándoklatok középpontjában áll. Nem tartom kizártnak, hogy a mélységes Mária-tisztelet még Szent László királyunk óta ivódott bele az itteni székelyekbe, az általa képviselt keresztény eszmény egybefonta az ősi Boldogasszony-tiszteletet, a még keletről hozott Babba Máriánkkal.

Borsodi L. László ferences sajtóreferens közleményéből azt is megtudhattuk, hogy az idei búcsú az ifjúság búcsújának van nyilvánítva. Hiszen ők a jövő alakítói. Nem csoda, ha az ifjúságot szólítja meg az egyház. Mára már nemcsak a római katolikusoké ez a búcsú, hanem az egyetemes kereszténységé és magyarságé. Isten adja, hogy minden magyar keresztény szívében kinyíljék az összetartozás pünkösdi rózsája!

C. Némethi Enikő

A levelek tartalma nem föltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.